Sindicaliștii din educație au anun-țat că profesorii intră într-o nouă grevă şi nu vor desfășura ore pe 28 aprilie. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că nu au obținut de la autorități creșterea salarială pe care au cerut-o. Liderii sindicatelor au înaintat primele revendicări Ministerului Educației încă acum patru luni, însă până în prezent nu s-a ajuns la un compromis.
Negocieri care nu au dat nimic
Președintele Federației Sindicale a Educației şi Științei, Dumitru Ivanov, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că decizia de a intra în grevă a fost luată după ultima rundă de negocieri cu reprezentanții Guvernului, care a avut loc pe 11 aprilie. Guvernul propune o majorare cu 5% a lefurilor în sistemul de educație de la 1 septembrie anul curent. Profesorii au revendicat însă lefuri mai mari cu 50 procente. Sindicaliștii susțin că sunt dispuși să negocieze, doar că Ministerul Educației nu le vine în întâmpinare.
„În ce va consta greva din 28 aprilie? Profesorii vor veni la serviciu, dar pe parcursul a doua ore vor face acțiuni de protest fiecare în instituția sa. Noi suntem informați că puterea va depune un efort maxim pentru a contracara protestele profesorilor. În câteva raioane ni s-a spus că pedagogii au fost amenințați și ei nu vor participa la această acțiune de protest. Noi nu avem dreptul să amenințăm pe nimeni. Activitatea este benevolă și urmărește ajutorarea membrilor de sindicat să obțină ceva”, a explicat Dumitru Ivanov.
Majoritatea colectivelor didactice susțin decizia sindicatelor de sistare a procesului de învățământ, iar cei care sunt de altă părere vor face ore pe 28 aprilie.
„Noi nu obligăm pe nimeni să recurgă la sistarea procesului educațional, dar dacă
nu întreprindem ceva, nu mai obținem ceea ce ne dorim. Vom continua protestele sub diferite forme până la sfârșitul anului curent de studii”, a declarat Dumitru Ivanov.
„Istoria mișcării sindicale din Moldova nu a cunoscut așa acțiune de protest în masă și care să dureze atât de mult. Din prima zi, Guvernul s-a arătat dispus să poarte cu noi discuții. Chiar după prima acțiune de protest, am fost invitați la Guvern. A fost creată o comisie mixtă și s-au început negocierile. Dar acestea merg foarte anevoios. Primele ședințe erau o pierdere de timp. S-a făcut tot posibilul ca să ne convingă precum că statul nu are nimic împotrivă și recunoaște că ceea ce solicităm sunt lucruri legale. Dar, în același timp, oficialii susțin că nu pot oferi o majorare mai mare de 5%. O să mergem până la capăt, chiar dacă riscăm într-o anumită măsură. Suntem dispuşi să continuăm acţiunile noastre de protest ca să trezim guvernarea la viaţă”, a declarat Ion Bulat, prim-vicepreședintele Federației Sindicale a Educației şi Științei.
Ion Pocaznoi, şef de catedră la UTM, a precizat că instituția pe care o reprezintă va convoca pe data de 20 aprilie în ședință toate cadrele didactice şi non-didactice, unde vor decide asupra acțiunilor pe care le vor întreprinde pe 28 aprilie.
Șeful Direcției învățământ Hânceşti, Ana Cimpoieşu, a spus că volumul de muncă al cadrelor didactice este mare, dar salariile sunt mici. „Suntem ferm convinși de faptul că protestele trebuie să fie continuate. La Hâncești se va organiza grevă. Ne-a ajuns cuțitul la os. Noi, să fim înțeleși corect, nu vrem grevă. Nu vrem ca copiii să stea o zi pe drumuri. Este vorba de viitorul acestei țări. Subfinanțarea, subdezvoltarea învățământului atrage după sine o degradare socială, morală, economică”, a adăugat Ana Cimpoieșu.
Cadrele didactice au desfășurat până acum mai multe acțiuni de protest. Recent, Guvernul a decis să majoreze de la 1 mai salariile angajaților instituțiilor de învățământ preuniversitar, superior și postuniversitar, dar profesorii nu sunt mulțumiți de creșterea anunțată.