O profesoară din satul Drochia al raionului cu aceeaşi denumire şi-a redobândit, recent, drepturile după ce instituţia în care activează nu-i calculase corect unele plăţi. Ea a obţinut acest lucru în urma unui control obştesc efectuat de experţii Inspectoratului Muncii al Sindicatelor la unitatea respectivă şi a emiterii unei prescripţii de remediere a abaterilor semnalate.
Anastasia Bobeico este profesoară de limba şi literatura română la Gimnaziul „Dumitru Roman” din satul Drochia. În februarie 2013, ea a devenit pensionară, dar a continuat să lucreze. La sfârşitul anului şcolar trecut, pe care l-a lucrat în întregime, a primit ajutor material pe numai cinci luni.
Fiind convinsă că ieşirea la pensie nu se poate răsfrânge asupra mărimii ajutorului material, Anastasia Bobeico a cerut explicaţii contabilei de la unitatea respectivă, dar, conform spuselor sale, răspunsul obţinut a fost unul confuz şi neclar.
Anastasiei Bobeico i-au fost recalculate şi achitate plăţile ce i se cuveneau |
În această situaţie, profesoara în cauză a solicitat, în calitatea sa de membru de sindicat, Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova să delege un expert din cadrul Inspectoratului Muncii al acestei structuri pentru a rezolva problema.
Scrisoare de mulţumire
Ulterior, petiţionara a expediat pe adresa CNSM o scrisoare de mulţumire în care se spune că a rămas surprinsă de obiectivitatea şi nivelul de cunoaştere a legislaţiei, dar şi de principialitatea de care dau dovadă inspectorii sindicali ai muncii în apărarea drepturilor şi intereselor salariaţilor.
„Problema cu care m-am adresat iniţial a fost rezolvată, iar în paralel a fost descoperită şi o altă abatere, care, de asemenea, nu a fost trecută cu vederea, iar eu am obţinut câştig de cauză”, scrie Anastasia Bobeico.
Concluzia experţilor
În urma controlului obştesc efectuat la Gimnaziul „Dumitru Roman” din satul Drochia, inspectorul sindical de muncă a constatat că, la distribuirea fondului de premiere şi acordare a ajutorului material pentru 2013, Anastasiei Bobeică nu i-a fost luată în calcul întreaga perioadă de activitate.
Prin aceasta au fost încălcate prevederile art. 137 din Codul muncii, art. 32, alin. (1) din Legea nr. 355 din 23.12.2005 cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar, cu modificările ulterioare, pct. 13 al ,,Condiţiilor unice de salarizare a personalului din unităţile bugetare”, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 381 din 13.04.2006, precum şi ale Convenţiei colective încheiate la nivel de ramură (pe anii 2011-2015, capitolul V, pct. 11), se menţionează în procesul-verbal întocmit în urma controlului.
Totodată, nu a fost calculată şi, respectiv, achitată compensarea pierderilor cauzate de faptul că nu au fost efectuate la timp unele plăţi salariale, premii şi ajutoare materiale, în conformitate cu Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 535 din 07.05.2003, prin aceasta fiind încălcate prevederile art. 145 din Codul muncii.
Alte abateri
În acelaşi timp, administraţia instituţiei nu a elaborat şi aprobat, în urma consultării reprezentanţilor organizaţiei sindicale primare, „Regulamentul privind condiţiile şi modul de acordare a premiilor şi ajutorului material anual”, pentru motivarea materială a personalului în sporirea eficienţei şi calităţii muncii.
Prin aceasta au fost încălcate prevederile pct. 13 al „Condiţiilor unice de salarizare a personalului din unităţile bugetare”, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 381 din 13.04.2006, ale Convenţiei colective încheiate la nivel de ramură (pe anii 2011-20I5, capitolul V, pct. 11).
Inspectorul sindical al muncii a mai constatat că Direcţia învăţământ, tineret şi sport Drochia nu a respectat, pe parcursul anilor 2011-2014, prevederile Convenţiei colective de muncă încheiate la nivel de ramură (pe anii 2011-2015, capitolul V, pct. 11). Acesta se referă la modul de distribuire a fondului de salarizare planificat pentru premiere şi acordare de ajutor material în compartimente separate (50/50%), ceea ce a condus la faptul că nu au fost achitate contribuţiile sociale corespunzătoare, inclusiv la fondul de pensii ale membrilor de sindicat.
În acest fel, au fost încălcate prevederile art. 32, alin. (1,2,3,4) din Legea nr. 355 de la 23.12.2005 cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar, cu modificările ulterioare, pct. 13 al „Condiţiilor unice de salarizare a personalului din unităţile bugetare”, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 381 din 13.04.2006 (vezi scrisoarea de informare a Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei din Republica Moldova nr. 01-5217 din 14.12.2013 din anexe).
Pentru ca deficienţe similare să nu mai fie admise în viitor, inspectorul muncii al sindicatelor a propus ca aceste încălcări să fie examinate la o şedinţă comună a administraţiei gimnaziului şi a reprezentanţilor organizaţiei sindicale primare. Totodată, expertul a solicitat să fie informat în scris despre modul în care au fost sau vor fi remediate abaterile semnalate.
În consecinţă, administraţia gimnaziului a comunicat despre discutarea împreună cu activiştii sindicali de la unitate a deficienţelor semnalate de reprezentantul Inspectoratului Muncii al Sindicatelor şi decizia ca în viitor să nu mai fie comise astfel de abateri.
Angajatorul a mai menţionat că profesoarei respective i-a fost recalculat ajutorul material şi achitată diferenţa pe care nu o primise iniţial. De asemenea, Anastasiei Bobeico i-a fost acordat un anumit număr de ore de limba şi literatura română.
In general se spune, dreptatea e la fundul marii, in cazul dat, Bravo inspectorilor care au facut lumina si dreptatea a triumfat, felicitari.