Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. | |
La întrebările primite la redacţie va răspunde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA. | |
Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39 | |
Luni şi joi de la 14.00-16.00. |
Procedura de concediere în cazul lichidării unității
În prezent, mă aflu în concediu de îngrijire a copilului care are un an şi patru luni, iar înainte de aceasta, am lucrat într-o organizaţie timp de patru luni. Nu demult, am fost anunţată că întreprinderea va fi lichidată. V-aşruga să-mi explicaţi de ce drepturi dispun în acest caz, ce plăţi ar trebui să-mi fie acordate şi dacă ar trebui să fiu redusă sau să scriu cerere din iniţiativă proprie, aşa cum sunt rugată să fac?
Maria Curcan, Chișinău |
Aflarea în concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani nu limitează drepturile angajatorului la concedierea dumneavoastră pe motivul lichidării unității.
În acest sens, art. 88 din Codul muncii stabilește procedura de concediere în cazul lichidării unității și condițiile pe care angajatorul urmează să le întreprindă.
Totodată, art. 186 din Codul muncii prevede că salariaţilor concediaţi în legătură cu lichidarea unității (art. 86 alin. (1) lit. b)) li se garantează: pentru prima lună, plata unei indemnizaţii de eliberare din serviciu egală cu mărimea însumată a unui salariu mediu săptămânal pentru fiecare an lucrat la unitatea în cauză, dar nu mai mică decât un salariu mediu lunar; pentru a doua lună, plata unei indemnizaţii de eliberare din serviciu egală cu cuantumul salariului mediu lunar dacă persoana concediată nu a fost plasată în câmpul muncii; pentru a treia lună, plata unei indemnizaţii de eliberare din serviciu egală cu cuantumul salariului mediu lunar dacă, după concediere, salariatul s-a înregistrat în decurs de 14 zile calendaristice la agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă în calitate de şomer şi nu a fost plasat în câmpul muncii, fapt confirmat prin certificatul respectiv.
Astfel, dumneavoastră puteți pretinde la plățile menționate mai sus, numai în cazul în care veți fi concediată, pe motivul lichidării unității (art. 86, alin. (1), lit. b)).
În cazul în care veți înainta cerere de demisie (și veți fi eliberată din proprie inițiativă), nu veți beneficia de aceste plăți.
Folosirea sub orice formă a muncii forțate, interzisă prin lege
Ce înseamnă muncă forțată?
Inga Surdu, Bălți |
Prin muncă forțată (obligatorie) se înțelege orice muncă sau serviciu impus unei persoane sub amenințare sau fără consimțământul acesteia. Potrivit art. 7 din Codul muncii, se interzice folosirea sub orice formă a muncii forțate (obligatorii), și anume: ca mijloc de influenţă politică sau educaţională ori în calitate de pedeapsă pentru susţinerea sau exprimarea unor opinii politice ori convingeri contrare sistemului politic, social sau economic existent; ca metodă de mobilizare şi utilizare a forţei de muncă în scopuri economice; ca mijloc de menţinere a disciplinei de muncă; ca mijloc de pedeapsă pentru participare la grevă; ca mijloc de discriminare pe criterii de apartenenţă socială, naţională, religioasă sau rasială.
La munca forţată (obligatorie) se atribuie: încălcarea termenelor stabilite de plată a salariului sau achitarea parţială a acestuia; cerinţa angajatorului faţă de salariat de a-şi îndeplini obligaţiile de muncă în lipsa unor sisteme de protecţie colectivă sau individuală ori în cazul în care îndeplinirea lucrării cerute poate pune în pericol viaţa sau sănătatea salariatului.
Nu se consideră muncă forţată (obligatorie): serviciul militar sau activităţile desfăşurate în locul acestuia de cei care, potrivit legii, nu îndeplinesc serviciul militar obligatoriu; munca unei persoane condamnate, prestată în condiţii normale în perioada de detenţie sau de liberare condiţionată de pedeapsă înainte de termen; prestaţiile impuse în situaţia creată de calamităţi ori de alt pericol, precum şi cele care fac parte din obligaţiile civile normale stabilite de lege.
Buna ziua, am o intrebare, intreprinderea unde lucrez, va fi lichidata caci i-a fost suspendata licenta,ieri am fost preintimpinata, confor legislatiei cu 2 luni inainte ca voi fi concediata, intrebarea este pot sa sciu o cerere sa ma concedieze din momentul cind am primit preavizul sau sint obligata sa mai lucrez inca 2 luni? De ce intreb? Pentru ca conducerea pe parcursul acestor 2 luni nu o sa ne plateasca intentionat prima astfel incit sa ne micsoreze salariu mediu luat ca baza pentru calcularea indemnizatiei de concediere si a celorlalte plati prevazute de Codul Muncii. Eu insa am lucrat cinstit 26 ani la aceasta intreprindere si nu vreau sa pierd nici un banut. Sfatuiti-ma cum sa procedez
Buna ziua, intreprinderea unde am activat a fost lichidata, la momentul lichidarii ma aflam in concediul pentru ingrijirea copilului. Pe parcursul activarii mele in cadrul intreprinderii date am fost angajata prin cumul la alta intreprindere (pe parcursul a 2 ani), deci de la intreprinderea data la fel am primit concediu pentru ingrijirea copilului. Intrebarea este urmatoarea, pot sa benificiez eu a doua luna de indemnizatie de la intreprinderea care a fost lichidata si de la care am fost concediata.
Pedagogii pensionari cu care a fost incheiat contract individual de munca pe perioada determinata, in caz de lichidare a institutiei, beneficiaza de indemnizatii?