29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Problemele social-economice, abordate de sindicate în dialog cu Guvernul

Loading
Без рубрики Problemele social-economice, abordate de sindicate în dialog cu Guvernul
Problemele social-economice, abordate de sindicate în dialog cu Guvernul
intilnire-leanca-cnsm

Foto: vocea.md

Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și președinții centre­lor sindicale național-ramurale s-au întâlnit, marți, cu prim-mi­nistrul Iurie Leancă şi cu factori de decizie de la unele ministere, pentru a discuta principalele probleme social-economice cu care se confruntă în prezent ţara noastră.

 

 

”Considerăm necesar să fie reexaminat salariul minim pe țară, care este de 600 de lei şi acoperă doar 35 la sută din mi­nimul de existență, până la ni­velul acestuia.

Totodată, trebuie majorat şi cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real”, a declarat presei după întâl­nire Oleg Budza, preşedintele CNSM. El a precizat că printre aspectele discutate se numără şi solicitarea sindicatelor pri­vind majorarea până la 5000 de lei a indemnizaţiei unice la naşterea copiilor. „Ritmul de îmbătrânire a populaţiei este înalt şi am cerut să fie stimulată natalitatea, iar premierul a dat indicaţii să fie efectuate calcu­le în acest sens”, a menţionat Oleg Budza.

 

g_cnsm

Am discutat şi unele forme de contracarare a muncii „la negru” şi a salariilor „în plic”

 

Întrebat despre problema ma­jorării salariilor pentru cadrele didactice, preşedintele CNSM s-a arătat convins că Guvernul va găsi o soluţie rezonabilă şi con­structivă în acest sens. Oleg Bud­za a specificat că au fost analizate şi unele propuneri de eficientiza­re şi urgentare a implementării Planului de acţiuni pentru com­baterea muncii „la negru” şi a achitării salariilor „în plic”.

„Noi am discutat acţiuni con­crete ce trebuie întreprinse în acest scop, inclusiv ca majorita­tea lefurilor să fie achitate prin intermediul cardurilor bancare. În acest caz, rămâne mai puţin teren pentru salariile plătite „în plic” şi alte încălcări. Astfel pot fi găsiţi bani pentru salariile bu­getarilor, dar şi pentru celelalte necesităţi”, a concluzionat preşe­dintele CNSM.

La rândul său, premierul Iurie Leancă a adăugat că un proiect de lege privind propunerea sin­dicatelor legată de cardurile sala­riale a fost elaborat şi urmează să fie discutat de Guvern.

 

Citește și: Proteste: sindicatele i-au ajutat pe pedagogi să se facă auziţi

 

Prim-ministrul a afirmat că Guvernul are un dialog activ cu CNSM prin intermediul Comisiei tripartite, care este convocată în fiecare lună. Șeful Executivului a constatat că cele două instituţii au de fapt aceleaşi obiective, iar cel mai important este dezvolta­rea economică a ţării şi asigura­rea unor condiţii sociale cât mai bune pentru moldoveni.

Cât despre salariile pedagogi­lor, ale educatorilor etc., Guver­nul tinde să asigure o educaţie performantă. Aceasta constă însă nu doar din clădiri moderne, reamenajate, ci şi din profesori bine salarizaţi, care sunt capabili să se gândească nu atât cum vor supravieţui, cât la îmbunătăţirea calității procesului de instruire.

Iurie Leancă a apreciat că şi pro­blema creşterii natalităţii este una critică pentru Republica Moldova.

Şeful Cabinetului de Miniştri a remarcat că, la cele două proble­me discutate cu sindicatele, mai pot fi lesne adăugate alte cel pu­ţin cinci sau opt priorităţi absolut necesare. „Dialogul cu sindicate­le ne permite să analizăm aceste priorităţi şi să vedem cum şi de unde să alocăm resursele nece­sare astfel încât aceste obiective să fie realizate”, a subliniat pre­mierul.

Întrebat despre cauzele care au determinat medicii rezidenţi să iasă, marţi, la proteste, Iurie Leancă a afirmat că aceştia sunt din municipiul Chişinău, iar în restul ţării lucrurile stau altfel. „Urmează să discutăm pentru a vedea care este problema şi să găsim rapid o soluţie, fiindcă re­sursele financiare au fost identi­ficate”, a menţionat prim-minis­trul.

 

leanca-budza

Foto: vocea.md

 

Cu referire la protestele anun­ţate în aceeaşi zi de reprezen­tanţii unor asociaţii de fermieri nemulţumiţi de scumpirea car­buranţilor, premierul a specificat că, acum aproximativ două săp­tămâni, a solicitat revizuirea me­todologiei de calculare a costuri­lor pentru produsele petroliere.

„Am văzut azi pe ştiri că Agenţia Naţională pentru Regle­mentare în Energetică a şi găsit formula şi a discutat cu distribu­itorii de produse petroliere, care şi-au dat acordul să micşoreze preţurile. Este absolut necesar să avem tarife justificate şi să facem aşa încât profitabilitatea compa­niilor distribuitoare autohtone să fie comensurabilă celei pe plan regional, dar să n-o depăşească de aproape două ori. O anumită rezervă există şi sunt convins că vom realiza acest obiectiv, în po­fida anumitor impedimente care sunt”, a mai spus Iurie Leancă.

 

Vezi un fotoreportaj de la eveniment pe contul nostru de Flickr.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand