Pe adresa redacţiei ziarului „Vocea poporului” a parvenit, recent, o scrisoare din partea Comitetului sindical de la Spitalul raional Ceadîr-Lunga. Autorii scrisorii menţionează faptul că în mass-media, dar şi în societate, au loc discuţii despre un proiect de document, care propune ca pensionarii care lucrează să fie puşi în faţa unei alegeri complicate.
Alegerea va consta în a lucra şi a primi salariu, dar renunţând la pensia obţinută în mod cinstit sau a înceta să muncească şi a trăi din pensie.
„Şi în primul caz, şi în al doilea, este încălcată Constituţia, care garantează dreptul la pensie pentru cetăţenii care şi l-au dobândit prin muncă. Totodată, intervine discriminarea de pe principiul drepturilor şi posibilităţilor egale ale lucrătorului”, se spune în scrisoare.
Mai mult, obligarea pensionarilor să trăiască numai din pensie este, de asemenea, o încălcare a Legii Supreme, care le garantează cetăţenilor „un trai decent”, de vreme ce este cunoscut faptul că, în cazul majorităţii pensionarilor, pensia nu acoperă minimul de existenţă şi ei sunt nevoiţi să lucreze pentru a se hrăni.
Este semnificativ şi alt aspect al acestei probleme. În multe sfere de activitate, numărul angajaţilor-pensionari constituie 20-40 la sută din toţi lucrătorii. Printre astfel de domenii se numără cel al sănătăţii, educaţiei şi altele, unde, pe lângă toate problemele, mai persistă şi cea a insuficienţei de cadre, iar alternativă pentru pensionari nu există.
Or, specialiştii tineri preferă să lucreze în străinătate, pe motiv că salariul pe care îl pot primi la baştină nu le asigură un trai decent.
În sistemul de ocrotire a sănătăţii din ţara noastră, conform datelor de la 1 ianuarie 2015, lucrează 3192 de doctori-pensionari sau 30 la sută dintre toţi medicii, 4315 asistente medicale, care alcătuiesc 19,63 la sută dintre toţi specialiştii cu studii medii de specialitate şi 4072 de persoane din alte categorii, ce reprezintă 19,44 la sută, argumentează autorii scrisorii.
Nu fac excepţie de la această stare de lucruri nici instituţiile medicale din raionul Ceadîr-Lunga. Dacă specialiştii-pensionari care lucrează ar fi disponibilizaţi, atunci cine va acordă asistenţă medicală populaţiei? Oamenii din ţara noastră sunt extrem de îngrijoraţi de perspectiva unei astfel de limitări a accesului la medicina primară, specializată, dar şi de alte tipuri, opinează autorii scrisorii.
„Pornind de la cele expuse, considerăm că, la etapa actuală, proiectul de majorare a vârstei de pensionare, precum şi cel de alegere între salariu şi pensie, constituie o încălcare a drepturilor cetăţenilor, dar şi o iniţiativă utopică, orientată spre întoarcerea milioanelor furate din bănci.
Rugăm să se ţină cont de această opinie în momentul examinării problemelor sus-menţionate în cadrul dezbaterilor parlamentare”, se spune în încheierea scrisorii.