În cadrul unei mese rodunde cu genericul „Vocea femeilor sindicaliste”, organizată recent în format online de către Comisia de femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a fost adoptat un apel adresat partenerilor sociali.
În apel, membrele Comisiei de femei propune partenerilor sociali să acţioneze în comun pentru îmbunătățirea dialogului social în vederea depășirii situației de criză economică și pandemică; stabilirea salariului minim unic pe economie în mărime de 50-60% făță de salariul mediu; stabilirea unei valori de referință unice și introducerea plății ajutorului material în sectorul bugetar; majorarea indemnizației unice la nașterea copilului până la 15 mii de lei; indexarea anuală a indemnizației pentru creșterea copilului până la vârsta de 2,2–3 ani.
Luând cuvântul în cadrul reuniunii, Liuba Rotaru, președinta Comisiei de Femei a CNSM, a menționat că prin eforturi comune și dialog pot fi soluționate problemele femeilor și ale întregii societăți. „Îndemn femeile să se consolideze în sindicate, organizație care pledează pentru drepturile lor și le apără. Femeile se confruntă cu numeroase probleme și sunt necesare acțiuni care ar duce la minimizarea discrepanțelor salariale, dublarea indemnizației la nașterea copiilor, intensificarea măsurilor de combatere a violenței îndreptate împotriva femeilor, diminuarea migrației populației, combaterea muncii informale, susținerea tinerilor specialiști”, a precizat Rotaru.
Present la eveniment, Oleg Budza, președinte al CNSM, a menționat că femeile sindicaliste sunt foarte active, iar vocea lor este auzită la toate nivelurile. Potrivit liderului sindical, CNSM abordează problemele cu care se confruntă femeile în procesul de dialog social, însă, spre regret, în ultima perioadă activitatea structurii tripartite se desfășoară anevoios.
„Procesele economice nu se opresc și trebuie să găsim modalități de a dezvolta activitatea la nivel tripartit. De asemenea, ne-am adresat președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru a include reprezentanții Comisiei de femei a CNSM și Comisiei de tineret a CNSM în diverse grupuri de lucru la nivel de stat, pentru a-și exprima viziunile și să vină cu diverse propuneri. Punem accent pe combaterea economiei informale și diminuarea discrepanțelor salariale care există între femei și bărbați”, a subliniat Budza.
Sindicalistele sunt foarte active
La activitatea organizată de femeile sindicaliste au participat reprezentantele CNSM în teritoriu și activiste din raioane, conducerea CNSM, reprezentanți ai autorităților de stat, ai societății civile și mediului de afaceri. Participanții au analizat efectele pandemiei asupra femeilor și au identificat soluții care ar contribui la redresarea situației.
Sindicalistele au subliniat că în rândul persoanelor ocupate, afectate de pandemie, o treime constituie persoanele care nu au lucrat deloc/au absentat de la locul de muncă în ultima perioadă, rămânând fără surse de existență. Totodată, continuă să se înrăutățească situația privind inegalitățile salariale între bărbați și femei, persistă restanțe la plata salariilor.