21 November 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Privatizarea vs. concedierea angajaților. Angajatorul și cotizațiile de membru de sindicat

Loading
Cetăţeanul şi legea Privatizarea vs. concedierea angajaților. Angajatorul și cotizațiile de membru de sindicat
Privatizarea vs. concedierea angajaților. Angajatorul și cotizațiile de membru de sindicat
joblist.md
Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

 

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

 

Privatizarea vs. concedierea angajaților

 

Întreprinderea noastră s-ar putea să fie privatizată. Doresc să aflu dacă salariații pot fi concediați pe motivul privatizării întreprinderii?

Simion Tcacenco, Strășeni

 

Privatizarea întreprinderii sau schimbarea proprietarului unității nu poate servi drept temei pentru concedierea tuturor salariaților. În asemenea situație, legislația exceptează doar conducătorul unității, adjuncții lui și contabilul-șef, care pot fi concediați de noul proprietar, în temeiul art. 86, alin. (1), lit. f) din Codul muncii, deși nu este obliga­toriu. Pentru aceste persoane, în cazul concedierii lor, noul proprietar acordă câte o compensație suplimentară, dacă acest lucru este pre­văzut de contractul individual de muncă (art. 185 din Codul muncii). Cu referire la conducătorul unității, art. 264 din Codul muncii specifică suplimentar că, în lipsa unor acțiuni sau inacțiunii culpabile, acesta este preavizat în scris cu o lună înainte de concediere și i se plătește o compensație pentru încetarea contractului individual de muncă înain­te de termen, în mărimea prevăzută de contract, dar nu mai mică de trei salarii medii lunare. Art. 1971 alin. (1) din Codul muncii dispune că, în caz de schimbare a proprietarului unității, cesionarul preia toate drepturile şi obligaţiile existente la data producerii evenimentului ce decurg din contractele individuale de muncă şi din contractele colec­tive de muncă în vigoare.

Concedierea salariaților în aceste cazuri este permisă numai dacă sunt reduse statele de personal din unitate sau numărul de angajați.

 

Angajatorul și cotizațiile de membru de sindicat

 

Cine efectuează controlul cu privire la transferarea la timp și integrală a cotizațiilor de membru de sindicat de către anga­jator, în conturile organelor sindicale?

Valentina Zagorodnic, Chișinău

 

Potrivit Instrucțiunii privind modul de achitare și evidență a taxelor de înscriere și a cotizațiilor lunare de membru de sindicat aproba­tă de Ministerul Finanțelor și Comitetul Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (Monitorul Oficial nr.28-30/142 din 18.02.2011), acest control este efectuat de către comisiile de cenzori ale organizațiilor sindicale de toate nivelurile, nu mai rar de două ori pe an. În cazul în care sunt depistate încălcări în calcula­rea cotizațiilor, virării incomplete și/sau întârziate a acestora, membrii comisiei de cenzori întocmesc un proces-verbal, elucidând încălcările înregistrate. În toate cazurile în care nu au fost virate la timp și integral cotizațiile lunare reținute din veniturile membrilor de sindicat de către angajator, acumulând datorii față de organele sindicale de toate nive­lurile, președintele Comisiei de Cenzori urmează, în baza procesului-verbal și Hotărârii comisiei, să apeleze la instanța de judecată privind stingerea forțată a datoriilor acumulate.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand