29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Preţurile, la cel mai înalt nivel din ultimii ani

Loading
Без рубрики Preţurile, la cel mai înalt nivel din ultimii ani
Preţurile, la cel mai înalt nivel din ultimii ani

scumpiri-piata

 

Scumpirile ne golesc buzunarele. După trei trimestre ale anului în curs, preţurile în ţară s-au mărit cu 12,6% faţă de aceeași perioadă a anului trecut. Adică, inflaţia se mă­soară prin două cifre. Se înregis­trează aproape cea mai mare rată de creştere a preţurilor după 2000 încoace şi, în consecinţă, inflaţia tinde să se ridice la nivelul anilor 90 ai secolului trecut. Pentru compara­ţie, anul trecut, după trei trimestre, preţurile crescuseră cu mai puţin de 5%. Ar mai fi de spus că indicele de creştere a preţurilor de consum în ţara noastră este de două ori mai înalt decât ţinta stabilită de Banca Naţională a Moldovei.

 

Scumpirea alimentelor, principalul motor al inflaţiei

 

Cea mai mare contribuţie la creşterea in­flaţiei o are majorarea preţurilor la produ­sele alimentare. Doar în luna septembrie, potrivit datelor Biroului Naţional de Statis­tică, roşiile s-au scumpit cu peste 30 la sută, dovleceii cu aproape o treime, fructele cu peste 20%, varza cu 14 la sută,  castraveţii cu peste 8%, vinetele cu 7%, uleiul vegetal cu peste trei la sută, cartofii cu aproape 3%. Iar faţă de anul trecut, fructele costă mai scump cu aproape 40%, legumele cu 37,8%, zahă­rul cu 13%, uleiul vegetal cu aproape 9%. Şi pâinea este mai scumpă cu 8,5%. Pentru lapte şi produse lactate plătim cu peste 6% mai mult.

Este adevărat că, potrivit datelor Orga­nizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a ONU, şi pe pieţele internaţionale, preţurile alimentelor au crescut în septem­brie pentru prima dată în ultimele 18 luni. Indicele preţurilor alimentelor, realizat de FAO, a avansat de la 155,1 puncte la 156,3 puncte, în august, o creştere de aproape 1%, se arată în raportul organizaţiei. În august, preţurile au scăzut cu 5,2%, cel mai pronun­ţat declin din ultimii şapte ani.

Creşterea din septembrie a fost determi­nată de majorările preţurilor la zahăr şi pro­duse lactate, preţuri care au scăzut extrem de puternic în august. Indicele preţurilor za­hărului a avansat cu 3,2% faţă de august, în comparație cu scăderea de 10% în luna an­terioară. La noi, preţul zahărului a crescut în septembrie cu 4%, iar cel al lactatelor cu aproape 2%.

 

Preţurile cresc mai repede decât salariile şi pensiile

 

Tarifele la serviciile comunale, deşi încă nu cunoaştem cât vom achita pentru o gi­gacalorie în iarna ce vine, au săltat în mod considerabil în ţară. Aceste servicii s-au scumpit cu peste 18%. În mare parte din ca­uza scumpirii energiei electrice, cu 34,5%, şi a gazelor naturale, cu 15,4%. Şi apa din robi­nete costă mai scump faţă de anul trecut cu aproape 7%.

Deşi preţurile la mărfurile nealimentare au cunoscut cea mai mică creştere în com­paraţie cu celelalte tipuri, mai puţin de 11%, oricum, acestea lovesc populaţia ţării. Mai ales păturile cele mai nevoiaşe, precum an­gajaţii cu venituri mici, pensionarii, persoa­nele bolnave. Aceasta pentru că tocmai s-au scumpit produsele care sunt cel mai frecvent cumpărate de respectivele categorii de popu­laţie. De exemplu, preţurile la medicamente au crescut în comparaţie cu anul trecut cu peste 17%. În timp ce pensiile s-au majorat cu mai puţin de 8%, iar salariul mediu brut pe ţară a crescut cu mai puțin de 13%. Dar cel mai trist este că ne paşte un nou val de scumpiri în ajun de iarnă, ca urmare a ma­jorării tarifelor la energia electrică şi la cea termică.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand