3 iulie 2024
Chisinau
Social

Prețul poliței de asigurare medicală, triplat, dacă nu va fi procurată până pe 31 martie 2023

Loading
Social Prețul poliței de asigurare medicală, triplat, dacă nu va fi procurată până pe 31 martie 2023
Prețul poliței de asigurare medicală, triplat, dacă nu va fi procurată până pe 31 martie 2023
Vocea poporului

Persoanele fără asigurare me­dicală și cei care nu își vor cum­păra una până în luna martie, vor plăti un preț de trei ori mai mare în 2023. În acest fel autoritățile își propun să dis­ciplineze cetățenii. Pentru cei care vor procura polița în pri­mele trei luni ale anului, asigu­rarea medicală va costa la fel ca și în 2022, adică 4056 de lei.

„S-a decis ca, în 2023, prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu și din alte recompense care se reține de la persoanele angajate nu se modifică și va fi păstrată la nivel de 9%. Totodată, conform legislației, rămân asigurate integral de către Guvern primele pentru mai multe categorii de persoane: persoanele cu dizabilități, pensionarii, copiii, elevii, studenții, șomerii, persoane­le care primesc ajutor social, gravi­dele etc. Astfel, Guvernul a alocatîn bugetul de stat pentru 2023 peste 6,8 miliarde de lei destina­te asigurării primei pentru circa 1,6 milioane de persoane”, a anunțat Ion Dodon, director gene­ral al Companiei Naţionale de Asi­gurări în Medicină (CNAM).

 

Precizările CNAM

Același preț pentru polița de asi­gurare medicală ca și în anul curent vor plăti fondatorii de întreprinderi individuale, persoanele care aren­dează terenuri și cei care le dau în arendă, dar și alte categorii de cetățeni care nu sunt angajați și nu sunt asigurați medical. Pe aceștia, asigurarea medicală îi va costa 2028 de lei. Iar notarii, avocații, execu­torii judecătorești, experții judici­ari, traducătorii, persoanele care desfășoară activități independente, care au primit licență sau permis de desfășurare a activităților oficiale, medici de familie în cabinet privat și alți cetățeni care și-au cumpă­rat anul trecut polița de asigurare medicală cu 4056 de lei, vor putea plăti aceeași sumă, dar numai dacă o cumpără până la 31 martie 2023. În caz contrar, vor trebui să achi­te o sumă de aproape trei ori mai mare.

cnam.md

Conform estimărilor CNAM, 97,2% din numărul total al persoa­nelor obligate să achite prima în sumă fixă își respectă obligația și au achitat-o în termenul legal, până la 31.03.2022. Acestea vor achita astfel prima cu facilități, cuantumul ei rămânând neschimbat și vari­ind de la 1014 lei până la 4056 lei, în funcție de categoria din care face parte persoana. Potrivit direc­torului CNAM, există un fenomen de evaziune la plata poliței me­dicale, de aceea, se așteaptă ca acesta să fie descurajat prin obli­garea persoanelor de a plăti prețul integral al poliței, dacă nu se în­cadrează în termenul acordat de CNAM.

 

Opinia sindicatelor

Prezent la conferința de la CNAM, Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindi­catelor din Moldova (CNSM), a menționat că sindicatele susțin aceste decizii, mai ales că toate facilitățile care au fost incluse până acum în sistem sunt păstrate.

„Având în vedere situația în care suntem, noi cu toții ne-am propus să construim o lume nouă post-pandemică, să avem și un sistem de sănătate sustenabil. Prima de asigurare în formă procentuală nu a crescut, deci, salariații pe care îi reprezentăm noi nu au de suferit din acest punct de vedere. Noi, mișcarea sindicală, mereu am in­sistat pe respectarea legii. Din anul 2014 și până astăzi, practic, a fost înghețată polița de asigurare me­dicală în mărime fixă. Am insistat ca în fiecare an această poliță să fie plătită și de către persoanele care nu sunt angajate în câmpul muncii, ca și salariații, fiindcă aceștia din urmă nu pot suporta povara pecuniară care cade pe umerii lor, prea grea. Considerăm că pasul fă­cut de conducerea CNAM, inclusiv la inițiativa mișcării sindicale, este unul greu și anevoios, dar judicios și corect. Acesta are drept obiec­tiv restabilirea echității sociale în domeniul asigurărilor de asistență medicală, astfel încât persoanele care nu sunt angajate în câmpul muncii să achite aceeași sumă ca și salariații angajați în câmpul muncii. Noi susținem această decizie, mai ales că toate facilitățile care au fost până acum sunt menținute în sis­tem”, a conchis Igor Zubcu.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand