Reprezentanții Federației „Agroindsind” se arată surprinși de decizia recentă a administrației SA „Aroma” de a o concedia pe Nina Negru, angajată a acestei întreprinderi și președintă a comitetului sindical al organizației primare de la unitate. În consecință, sindicaliștii anunță că decizia în cauză va fi contestată în instanța de judecată.
Iurie Pojoga, șeful Departamentului protecția muncii al Federației „Agroindsind”, a precizat că acest caz pornește de la o problemă cu care se confruntă de câțiva ani salariații membri de sindicat de la mai multe întreprinderi vinicole, care se află în proces de insolvabilitate.
La SA „Aroma”, această procedură a fost intentată pe 1 aprilie 2013. Ulterior, pe 24 octombrie același ani, printr-o încheiere a Curții de Apel Chișinău, a fost dispusă trecerea debitorului SA „Aroma” din procedura falimentului în cea de restructurare.
Pe 12 mai 2014, adunarea creditorilor a acceptat planul de restructurare, iar pe 21 mai 2014, printr-o hotărâre a sa, Curtea de Apel Chișinău a aprobat procesul-verbal al adunării creditorilor și a confirmat planul procedurii de restructurare.
Totodată, printr-o încheiere a Judecătoriei Chișinău, sediul centru, din 4 aprilie 2018, a fost aprobată hotărârea adunării creditorilor SA „Aroma” în procedura planului din 4 mai 2017 privind prelungirea duratei de restructurare a debitorului pe un termen de doi ani, care a expirat pe 4 aprilie 2020.
În perioada 2019-2020, Federația „Agroindsind” a avut multiple semnale cu privire la acțiunile dure ale administrației SA „Aroma” față de angajații membri de sindicat. Drept urmare, pe 2 martie 2020 a avut loc o întâlnire a grupului de lucru în componență mixtă, formată din reprezentanți ai federației, pe de o parte, și ai administrației SA „Aroma, pe de alta. În context, au fost discutate chestiuni legate de o plângere din partea unui salariat membru de sindicat, de respectarea Legii insolvabilității, dar și cu privire la relațiile dintre administrația SA „Aroma” și Sindicatul SA „Aroma”.
În cadrul dezbaterilor, în special, pe marginea celei de-a treia chestiuni, reprezentanții administrației au afirmat că Sindicatul SA „Aroma” își desfășoară activitatea în regim normal, că nimeni din conducerea întreprinderii nu a constrâns membri de sindicat ca aceștia să iasă din această organizație. Ei s-au arătat dispuși să ofere sindicatului o încăpere, să recunoască contractul colectiv de muncă și să conlucreze cu organizația primară în condiții reciproc avantajoase.
Toate acestea, însă, recent, au luat o întorsătură neașteptată. Sindicatul a fost înștiințat de către administrație despre faptul că Nina Negru, angajată în calitate de prelucrător coniac și distilat de vin pentru coniac, care deține, de asemenea, și funcția de președintă a comitetului sindical al SA „Aroma”, în procedura planului, urmează a fi concediată din data de 5 iunie 2020. Concedierea a avut loc în conformitate cu prevederile art.86 din Codul muncii, alin. (1), lit. Y (prim) – deţinerea de către salariat a statutului de pensionar pentru limita de vârstă.
În opinia lui Iurie Pojoga, un asemenea comportament al administrației SA „Aroma” este greu de calificat. Or, aceasta și-a încălcat flagrant propriile angajamente asumate pe 2 martie anul curent. Totodată, au fost ignorate cerințele art. 388 din Codul muncii, alin. 4.
Acesta statuează: Concedierea salariaţilor care au fost aleşi în organele sindicale, indiferent de faptul dacă au fost eliberaţi sau nu de la locul de muncă de bază, nu se admite timp de doi ani după expirarea mandatului, cu excepţia cazurilor de lichidare a unităţii sau de comitere de către salariaţii respectivi a unor acţiuni culpabile, pentru care legislaţia în vigoare prevede posibilitatea concedierii.
Situația descrisă mai sus demonstrează atitudinea reală a administrației SA „Aroma”, situație care va fi examinată în instanța de judecată, a concluzionat Iurie Pojoga.