28 October 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Preoţii moldoveni, fără venituri garantate şi fără asigurare socială sau de sănătate

Loading
Cititorii ne scriu Preoţii moldoveni, fără venituri garantate şi fără asigurare socială sau de sănătate
Preoţii moldoveni, fără venituri garantate şi fără asigurare socială sau de sănătate

preoti

 

„Slujesc într-o biserică de lume ca preot. Mă întreţin din banii pe care îi primesc din donaţiile enoriaşilor care vin la servicii­le divine oficiate duminica şi de sărbători, dar şi de la botezuri, cununii sau înmormântări. Sala­riu nu primesc şi nici impozite nu achit. Problema e că banii pe care îi obţin în acest fel nu-mi ajung pentru necesităţile vitale. De ace­ea, în timpul liber obişnuiesc să-mi caut ceva de lucru pentru un câştig adăugător, din care să-mi acopăr nevoile personale şi, în limita posibilităţilor, să mai ajut şi pe alţii. Mă interesează cum aş putea să-mi asigur o pensie pen­tru atunci când voi îmbătrâni şi nu voi mai putea să slujesc la biserică sau să muncesc pentru a-mi dobândi cele necesare pen­tru existenţă”.

 

Valentin Rotaru, Cantemir

 

Reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei au preci­zat că, pentru a primi pensie de vârstă, persoanele care nu au salariu pot să se asigure individual. Pentru aceasta, ei trebuie să încheie un contract indivi­dual de asigurare socială şi să achite, timp de cel puţin 15 ani, câte 6000 de lei anual sau, dacă dispun de cotă de pământ, câte aproximativ 1500 de lei pe an. Aceasta le va asigura dreptul la o pensie minimă parţială şi la ajutor de deces.

La rândul lor, reprezentanţii Mitro­poliei Chişinăului şi a Întregii Moldove au specificat că bisericile şi mănăstirile din ţara noastră au statut de persoane juridice. Astfel, din punct de vedere le­gal, dacă cineva dintre lucrătorii bise­riceşti sau cei de la mănăstire primeşte salariu, trebuie să achite impozite.

Aceiaşi reprezentanţi au precizat că salariaţii Mitropoliei sunt angajaţi cu acte în regulă şi dispun de toate asigu­rările obligatorii în stat.

Alta e însă situaţia când vine vorba de călugări. Aceştia nu primesc salariu, ei şi-au ales să-şi trăiască viaţa în rugă­ciune, iar casa lor e la mănăstire. Ei tră­iesc din donaţii, nu se angajează cu sa­lariu, ci stau doar la mănăstire pentru a se ruga. Călugării şi-au ales să trăiască în sărăcie şi întru slujirea Domnului. Ei primesc anumite sume de bani pentru rugăciunile pe care le fac la solicitarea mirenilor şi din aceştia îşi asigură anu­mite necesităţi şi astfel e până la sfârşi­tul zilelor lor.

În ceea ce îi priveşte pe preoţii care activează în bisericile de mir sau de prin mănăstiri, conform canoanelor, atunci când îmbătrânesc, acestora ar trebui să le poarte de grijă slujitorii care vin să le continue misiunea.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand