Dacă, iniţial, reprezentanţii Organizaţiei Internaţionale a Muncii anunţau că, în 2020, Ziua Mondială pentru Securitate și Sănătate la locul de muncă va avea ca temă violența și hărțuirea în lumea muncii, ulterior, aceasta a fost înlocuită pe fondul actualei crize globale.
Marcată deja sub sloganul „Opriți pandemia: securitatea și sănătatea la locul de muncă pot salva vieți”, această zi internaţională abordează problema focarelor de boli infecţioase de la locul de muncă, cu accent pe COVID-19.
Conform reprezentanţilor OIM, scopul propus în acest context ţine de stimularea dialogului național tripartit în chestiunea cu privire la securitatea și sănătatea în muncă.
Acceptarea bunelor practici
OIM face uz de această ocazie şi pentru a contribui la creşterea nivelului de conştientizare de către factorii de decizie a nevoii de a accepta practicile de asigurare a securităţii la locurile de muncă și rolul pe care trebuie să-l joace serviciile de securitate și sănătate în muncă. Totodată, OIM se va concentra pe termen mediu şi lung asupra măsurilor de implementare a sistemelor de management al securităţii şi sănătăţii în muncă şi a politicilor la nivel naţional şi de întreprindere.
Îngrijorarea creşte în legătură cu sporirea continuă a numărului de infectări cu noul coronavirus în unele regiuni ale lumii și cu posibilitatea de a menține ritmul de scădere în altele. Guvernele, angajatorii, salariaţii și organizațiile lor se confruntă cu provocări enorme, în timp ce încearcă să combată pandemia COVID-19 și să asigure siguranța și sănătatea în muncă.
Dincolo de criza imediată, există și îngrijorări cu privire la reluarea activității în aşa fel încât să nu fie zădărnicite progresele înregistrate până acum în stoparea răspândirii virusului, mai subliniază reprezentanţii OIM.
Seminar transmis live pe internet
Cu prilejul Zilei Mondiale pentru Securitate și Sănătate la locul de muncă, pe 28 aprilie, la Geneva, a avut loc un webinar (seminar transmis live pe internet). Scopul evenimentului în cauză a fost de a stimula dialogul privind importanța asigurării securității și sănătății în muncă nu doar în scopul protecţiei vieţii salariaţilor, ci și în cel de a oferi continuitate activității de afaceri.
În context, experți în materie de securitate şi sănătate în muncă de talie internaţională au prezentat opiniile comunității științifice, ale salariaţilor și ale angajatorilor cu privire la: securitatea și sănătatea în muncă, dar şi măsurile de răspuns la pandemie, impactul COVID-19 asupra sănătății mintale în cazul diferitelor modalităţi de lucru, precum şi pregătirea pentru a reveni la muncă în baza unui scenariu axat pe controlul riscurilor.
De menţionat că, în anii trecuţi, CNSM organiza cu acest prilej acţiuni de comemorare a salariaţilor membri de sindicat decedaţi în accidente de muncă. În acest an, acţiunea respectivă nu a putut fi desfăşurată.
Flashmob sindical
Cu toate acestea, reprezentanţii Federaţiei „Sindicons” au organizat, pe 27 aprilie, o acţiune de tip flashmob dedicată prevenirii accidentelor și a bolilor profesionale. Aceştia au anunţat printr-o postare pe Facebook că „Sindicons” onorează memoria victimelor accidentelor de muncă și ale bolilor profesionale și organizează acțiuni de sporire a gradului de conştientizare şi de informare a salariaților de la întreprinderile din ramura construcțiilor și industria materialelor de construcție.
Reprezentanţii „Sindicons” au atras atenţia lucrătorilor şi angajatorilor asupra faptului că trebuie să-şi schimbe mentalitatea în ceea ce priveşte sănătatea şi securitatea lor în muncă.