13 aprilie 2024
Chisinau
Social

Pregătire a muncitorilor la 25 de meserii noi

Loading
Social Pregătire a muncitorilor la 25 de meserii noi
Pregătire a muncitorilor la 25 de meserii noi
tirg-locuri-de-munca

Foto: vocea.md

Un număr de 25 de meserii muncitoreşti noi ar putea fi introduse în proiectul planului de admitere la studii pentru anul academic 2015-2016, elaborat de specialiştii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. 

 

Din cele 25 de meserii, patru sunt din domeniul agrar, şapte – din construcții, una – din industria ali­mentară, câte trei – din transporturi şi telecomunicații și opt – din alte domenii industriale.

Totodată, la propunerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a fost inclusă o nouă specialitate – siguranţa produselor agroalimentare, necesară pen­tru formarea specialiștilor în acest domeniu, conform normelor europene.

Proiectul de hotărâre a Guvernului privind planul (comanda de stat) de pregătire a cadrelor pentru anul academic 2015-2016 are drept scop asigurarea pieţei forţei de muncă cu specialişti şi muncitori calificaţi, precum și respectarea dreptului constituţional al tine­rilor la studii profesionale de calitate.

Documentul a fost elaborat în temeiul legislației învățământului, în baza propunerilor ministerelor de resort orientate spre capacitățile instituțiilor din subor­dine, solicitările pieței muncii, admiterea reală la studii în anul precedent, precum și posibilitățile financiare ale statului.

Potrivit proiectului, se propune completarea cu 14 meserii noi a Nomenclatorului meseriilor (profesiilor) pentru instruirea şi pregătirea cadrelor în învăţământul secundar profesional, la care se prevede admiterea la studii în anul curent.

Proiectul nu necesită cheltuieli suplimentare. Toto­dată, punctului doi al documentului în cauză obligă mi­nisterele să asigure înmatricularea la studii în limitele alocaţiilor bugetare și a veniturilor aprobate conform legislaţiei în vigoare.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand