24 septembrie 2023
Chisinau
Без рубрики

POZOR, nu îmi pasă!

Loading
Без рубрики POZOR, nu îmi pasă!
POZOR, nu îmi pasă!

 

 

pozor

Foto: wikimapia.org

În contextul liberalizării re­gimului de vize, Bloguvern vă îndeamnă să învăţaţi cuvinte în limbile europene, astfel ca în timpul călătoriilor să pu­teţi comunica mai uşor cu lo­cuitorii ţărilor vizitate.

 

Astăzi vă propunem un cuvânt pe care îl puteţi vedea alături de semnele de circulaţie din Cehia: Pozor! (Atenţie!).

Fie că eşti şofer sau pieton, vei vedea des acest cuvânt pe străzile oraşului Praga. Astfel, cehii atenţi­onează că e nevoie să fim mai atenţi atunci când suntem în apropierea unei şcoli, la o trecere de pietoni, dacă în zona respectivă viteza ma­ximă permisă e 30 km pe oră sau poate urmează o porţiune pericu­loasă de drum.

Noi am putea utiliza acest cuvânt şi pe străzile noastre. De exemplu, în oraşul Chişinău, la intersecţia bulevardului Ştefan cel Mare cu strada Vlaicu Pârcălab, să atenţio­năm că urmează o intersecţie peri­culoasă. Un semn s-ar potrivi şi în preajma străzii pietonale Diordiţa, astfel ca şoferii să fie atenţionaţi că parcarea nu e recomandată, mai ales în cazul în care pietonii cu greu circulă pe această stradă… pietona­lă. Un semn de atenţionare POZOR şi-ar găsi uşor loc în cartierele din Chişinău, în care numărul gropilor pe metru pătrat impresionează.

De fapt, noi am putea insta­la acest semn şi pe unităţile de transport public, de ce nu, chiar pe microbuze. Este important ca şi ceilalţi participanţi la trafic să fie atenţionaţi că microbuzul poate frâna brusc pentru a lua un pasager; se poate deplasa de pe banda extremă dreaptă, pe banda extremă stângă în doi timpi şi trei mişcări. Şoferilor de microbuze le place să fie imprevizibili, e un mod de viaţă. Depinde şi de noi cât timp vom accepta condiţiile actuale, alt-fel riscăm să purtam fiecare câte un semn în spate: POZOR, nu vo­tez, POZOR, nu îmi pasă, POZOR, dă-mi pace, POZOR, sunt cel mai şmecher…

POZOR, oameni buni!

 

Doina FIȘER

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand