Grele timpuri trăim cu toții. Și dacă noi, oamenii de rând, suntem chemați să stăm acasă pentru a opri lanțul îmbolnăvirilor, polițiștii sunt obligați să vegheze, să patruleze pe străzi, să mențină ordinea publică, iar în cazul celor de la Poliția de frontieră, să facă toate procedurile pentru a-i primi pe cetățenii noștri acasă.
„Astăzi, eroii principali în lupta cu COVID-19 sunt medicii, dar, în aceeași măsură, la straja sănătății cetățenilor stă o armată întreagă de polițiști, polițiști de frontieră și salvatori, expuși pericolelor legate de această pandemie. Este deja constatat un caz de îmbolnăvire cu COVID-19 la o tânără polițistă de frontieră, de la Aeroportul Internațional din Chișinău. O contaminare la serviciu, care poate dezvolta un lanț de molipsiri în rândul colectivității de polițiști de frontieră”, a menționat Angela Otean, președinta Sindicatului „Demnitate”, secretar general al Federației „SINDLEX”.
În aceste momente extrem de dificile, sindicatele din ramură sunt alături de personalul care muncește cu jertfire de sine pentru siguranța cetățenilor. „Dacă medicii sunt aplaudați, polițiștii, la momentul cererilor legale de a întrerupe plimbările, de a se conforma rigorilor impuse de legislație, de starea excepțională, sunt tratați cu dispreț și jigniri. Iar amenzile aplicate celor certați cu legea supăra și mai mult cetățenii care încalcă interdicțiile”, și-a continuat gândul Angela Otean.
Poliția a fost învestită cu obligații și drepturi suplimentare, menite să asigure izolarea persoanelor care s-au aflat în contact cu cei diagnosticați pozitiv la COVID-19. Asta ar însemna că, pe lângă obligațiile din fișa de post, în contextul situației epidemiologice din țară, angajații Poliției au demarat noi acțiuni de informare a populației.
Polițiștii de patrulare se află mereu la datorie, pentru siguranța ordinii publice și securitatea circulației rutiere. Aceștia patrulează pe trasee, localități, prin parcuri, în preajma spitalelor, zonelor de agrement, stațiilor de troleibuz și gărilor auto, pentru a oferi ajutor în caz de necesitate fiecărui cetățean, dar și pentru a monitoriza respectarea cu strictețe a măsurilor de siguranță pentru sănătatea publică.
Mai nou, aceștia difuzează, din mașinile de patrulare, mesaje de prevenire a răspândirii și infectării cu virusul COVID-19.
„Pe deasupra, persoanele iresponsabile care au indicat la venirea în țară date false, sunt căutate tot de polițiști. Astfel, aceștia sunt expuși unui risc sporit de infectare, nefiind echipați întotdeauna pe măsura necesităților. Asigurarea cu echipament de protecție corespunzător, în primele zile, a fost superficială, nu din cauza lipsei celor necesare, dar mai mult din cauza necunoașterii gradului de risc. Ca, de altfel, analogic cu comportamentul multor cetățeni până la ora actuală, care merg pe muchie de cuțit frecventând localuri, participând și organizând diverse evenimente în masă, fără a evalua riscul la care se expun”, a conchis Angela Otean.
Federația „SINDLEX” a donat 70.000 de lei pentru protejarea celor care asigură ordinea publică
Pentru a-i ajuta pe aceștia și a-i feri de contaminare cu coronavirusul, Federația Sindicatelor din Moldova „SINDLEX”, care apără interesele angajaților din structurile de forță, pe lângă faptul că supraveghează respectarea drepturilor de muncă, condițiile securității în muncă și sănătății membrilor de sindicat, a alocat suplimentar mijloace financiare în valoare de 70.000 de lei pentru procurarea măștilor de protecție de multiplă folosință.
Federația Sindicatelor din Moldova „SINDLEX” cheamă toți cetățenii să dea dovadă de responsabilitate, să stea acasă și să respecte regulile impuse de starea excepțională, să colaboreze cu medicii și să se conformeze cerințelor organelor de drept.