29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Politici de susţinere a tinerilor reîntorşi de peste hotare

Loading
Без рубрики Politici de susţinere a tinerilor reîntorşi de peste hotare
Politici de susţinere a tinerilor reîntorşi de peste hotare
tineri

Foto: alba24.ro

Peste o treime dintre emigranții reîntorși în Republica Moldova sunt şomeri sau muncesc ocazional, iar cei mai vulnerabili dintre aceştia pe piața muncii sunt tinerii, relevă un nou studiu al Organizaţiei Inter­naţionale a Muncii.

 

 

Principalele motive care au determinat revenirea emigranţilor sunt incapacitatea de a mai munci, pre­siunile exercitate din partea familiei, îmbolnăvirea sau decesul îngrijitorului copilului lăsat acasă etc.

Totodată, o ocupaţie stabilă au puţin peste 40 la sută dintre emigranții reveniţi în patrie. Ei sunt angajaţi, antreprenori sau lucrează terenul agricol propriu ori pe cel al rudelor. În acelaşi timp, peste o treime sunt şomeri sau muncesc ocazional. Cea mai mare pondere a şomerilor și a persoanelor econo­mic inactive se regăseşte în rândul tinerilor.

În acest context, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a elaborat un plan de acțiuni pen­tru anii 2014-2016 privind susținerea reintegrării cetățenilor reîntorși de peste hotare, care este în pro­ces de examinare la Guvern. Documentul urmăreşte informarea corectă și permanentă despre situaţia pieţei muncii şi oportunităţile pentru revenirea și angajarea la baştină. Planul vizează şi îmbunătățirea serviciilor sociale, medicale, de educație, precum şi dezvoltarea unui mediu favorabil pentru afaceri.

Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sin­dicatelor au susţinut aprobarea şi implementarea planului respectiv şi au optat pentru suplimentarea facilităţilor de ordin financiar, fiscal şi vamal.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand