
Foto: agora.md
Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. | |
La întrebările primite la redacţie va răspunde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA. | |
![]() |
Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39 |
Luni şi joi de la 14.00-16.00. |
Plata indemnizației de eliberare din serviciu
|
În ianuarie 2016, am fost concediată pe motivul lichidării unității, în timp ce mă aflam în concediu pentru îngrijirea copilului. Pentru prima lună am primit indemnizație de eliberare din serviciu, dar doresc să ştiu dacă pot beneficia de indemnizație și pentru a doua lună?
Olesea Damir, Chișinău |
Aspectele principale referitoare la plata indemnizației de eliberare din serviciu, inclusiv în cazul lichidării unității, sunt reglementate de art. 186 din Codul muncii. Acest articol dispune că salariaților concediați în legătură cu lichidarea unității li se garantează pentru a doua lună menținerea salariului mediu lunar, dacă persoana concediată nu a fost plasată în câmpul muncii.
Același articol dispune că, la lichidarea unității, prin acordul scris al părților, achitarea integrală a sumelor legate de concedierea salariatului pe toate trei luni (indicate la lit. a), b) și c), alin. (1) al art. 186 din Codul muncii) se efectuează la data concedierii.
Alte particularități ale reglementărilor legale cu privire la indemnizația de eliberare, țin de modul calculării sau determinării salariului mediu (cum ar fi: forma de retribuire a muncii, durata timpului efectiv lucrat, condițiile de remunerare, domeniul de activitate etc.) care se aplică pentru plata acestei indemnizații.
Modul de calculare a salariului mediu, inclusiv pentru aplicarea indemnizației de eliberare din serviciu, este aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 426 din 26.04.2004.
Plăţile legate de încetarea contractului individual de muncă
|
Am fost eliberat din serviciu, fapt pentru care urma să primesc indemnizația cuvenită. Vreau să știu când este plătită indemnizația de eliberare din serviciu, dacă este vreun termen de achitare a acesteia?
Eugen Ursu, Cahul |
Termenele de efectuare a achitărilor în caz de încetare a contractului individual de muncă sunt prevăzute la art. 143 din Codul muncii, care stabilește că, dacă nu se contestă cuantumul tuturor sumelor ce se cuvin salariatului de la unitate, efectuarea achitărilor se face:
a) în ziua eliberării – în caz de încetare a contractului individual de muncă cu un salariat care continuă să lucreze până în ziua eliberării din serviciu;
b) cel târziu în ziua imediat următoare celei în care salariatul eliberat a cerut să i se facă achitările – în caz de încetare a contractului individual de muncă cu un salariat care nu lucrează până în ziua eliberării din serviciu (concediu medical, absenţă nemotivată de la serviciu, privaţiune de libertate etc.).
Dacă se contestă însă cuantumul sumelor ce se cuvin salariatului la eliberare din serviciu, angajatorul este obligat, în orice caz, să-i plătească, în termenele prevăzute mai sus, suma necontestată.