Dezechilibrarea mare între cerere și oferta forței de muncă, locuri de muncă libere cu salarii mici și neatractive, dar și calitatea joasă a forței de muncă, sunt doar câteva dintre problemele semnalate de responsabilii în domeniu, enunțate în cadrul ședinței Consiliului tripartit al Direcției generale ocuparea forței de muncă din municipiul Chișinău, care a avut loc în una din zilele trecute.
La aceasta a participat și Ana Moldovanu, consultant superior în Departamentul protecție social-economică al CNSM.
În cadrul ședinței, Ala Şupac, directoarea Agenţiei pentru ocuparea forței de muncă (AOFM) din municipiul Chişinău, a prezentat situația din domeniu, precum și problemele identificate.
Potrivit Alei Șupac, în cinci luni ale anului curent, direcția a gestionat 8646 de locuri de muncă vacante, dintre care peste 3500 erau vacante în primele zile ale anului curent, iar alte peste cinci mii au fost înregistrate pe parcurs, de la peste 400 de agenți economici. La 31 mai anul curent, în municipiul Chișinău erau vacante 4815 locuri de muncă. În aceeași perioadă, au fost plasate în câmpul muncii 469 de persoane înregistrare cu statut de șomer, iar 1083 de persoane au beneficiat de servicii de intermediere a muncii.
Printre problemele semnalate se numără dezechilibrul mare între cerere și oferta forței de muncă, corelarea slabă a șomerilor la ofertele de muncă, locuri de muncă declarate de angajatori cu cerințe exagerate, cu salarii mici, neatractive, dar și lipsa unei baze de date a agenților economici activi din municipiul Chișinău.