22 iulie 2024
Chisinau
Social

Piața muncii din Moldova: multe locuri vacante, dar și mulți șomeri care nu le solicită

Loading
Social Piața muncii din Moldova: multe locuri vacante, dar și mulți șomeri care nu le solicită
Piața muncii din Moldova: multe locuri vacante, dar și mulți șomeri care nu le solicită
freepik.com

Paradox pe piața muncii din Republica Moldova. În timp ce Agenția Națională pentru Ocu­parea Forței de Muncă (ANOFM) anunță că avem peste 11 mii de locuri vacante în țară, avem o cifră și mai mare de șomeri. Problema e în discrepanțele dintre ofertele angajatorilor și așteptările celor care își cau­tă un job. Iar cei de la Agenția Forței de Muncă confirmă că ti­nerii de astăzi sunt axați strict pe salariu, iar o leafă mică, dar cu perspective pentru o carieră frumoasă, nu-i interesează.

„Din păcate, tot vedem că ti­neretul este acela care are une­ori percepție eronată și abordări greșite față de locul de muncă. Chipurile, să încerc, să încep  de la ceva și o să mă dezvolt apoi. Nu vorbesc despre toți tinerii, dar mulți își doresc acum, aici, mult, degrabă”, a spus, pentru „Vocea poporului”, Iulia Plugaru, șefă de direcție la ANOFM.

Conform bazei de date a ANOFM, la data de 11 aprilie cu­rent, erau în evidență 11691 de locuri de muncă vacante. Cele mai multe dintre acestea sunt în mu­nicipiul Chișinău, peste cinci mii la număr. În Bălți sunt disponibile peste o mie de locuri libere, iar la Ungheni – aproape 700. Numărul șomerilor înregistrași la ANOFM la finele lunii februarie era de peste 22 de mii.

 

Nu sunt tentați de oferte

Deși pe piața forței de muncă sunt peste 11 mii de locuri vacan­te, mulți dintre cei care își caută un job spun că, în realitate, oferta nu e atât de generoasă.

„Nouă ne spun că sunt locuri de muncă, dar în realitate sunt foarte puține, iar cerințele foarte mari”, ne spune un bărbat pe care l-am întâlnit pe scările instituției pentru ocuparea forței de muncă.

Cei mai mulți tineri se plâng că nu își găsesc un job pe plac, iar pri­mul criteriu care îi interesează este salariul.

„În primul rând, nu au un salariu motivant, în al doilea rând, fără ve­chime în muncă, nu sunt acceptați. Cât suntem studenți nu ne putem angaja, după – se cere vechime în muncă. Unde și cum să o facem?”, ne întreabă revoltat Adrian Boldea­nu din Chișinău.

Întrebați pentru ce salariu ar dori să lucreze, aceștia ne-au spus că cel puțin 8–10 mii de lei. „Ce să faci în ziua de azi cu un salariu de cinci mii? Măcar zece mii să fie. Dacă nu ai un loc de muncă, nu are cine să te ajute, este foarte greu. Avem de plătit gazda, servicii comunale, mâncarea, cu ce rămânem?”, ne spune o altă tânără din Chișinău.

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă susțin că numărul mare de locuri vacante, dar și cel al șomerilor, este din cauza faptului că, în prezent, tinerii noștri nu mai sunt interesați să investească timp și eforturi în dezvoltarea unei cari­ere, dar caută din start salarii mari.

„Tinerii își doresc salarii mai mari, vor să lucreze mai puțin, unii au cunoștințe și vor să le valorifice, alții și fără cunoștințe vor același lucru”, a adăugat Iulia Plugaru.

Directorul ANOFM, Raisa Do­garu, a subliniat că agenția oferă cetățenilor măsuri active privind formarea profesională prin cur­suri, instruirea la locul de muncă în cadrul unității, stagii profesio­nale, certificarea cunoștințelor și a competențelor, precum și acor­darea suportului pentru inițierea unei afaceri.

„Totodată, ANOFM oferă an­gajatorilor subvenții pentru parti­ciparea la formarea profesională prin instruirea la locul de muncă și prin stagii profesionale pentru șomeri, subvenții pentru crearea sau adaptarea locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități, pentru angajarea șomerilor din grupurile vulnerabile care necesită suport suplimentar pe piața mun­cii, dar și pentru crearea locurilor de muncă în mediul rural”, a spus Raisa Dogaru.

 

Refugiați ucraineni, angajați în diferite domenii

În anul 2022, rata șomajului din Republica Moldova a fost de peste 4%, dublu față de 2021. Cât privește ucrainenii refugiați în țara noastră din cauza războiului, de la începutul perioadei Situației Excepționale în Republica Mol­dova, ANOFM a primit notificări de la agenții economici despre angajarea a 1036 de cetățeni din Ucraina, dintre care 751 de femei și 286 de bărbați. Cei mai mulți cetățeni ucraineni sunt angajați în municipiul Chișinău – 785 de per­soane, Găgăuzia – 49 și Bălți – 38. Cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în profesii precum programator, inginer, cusătoreasă, vânzător, vânzător-consultant, bu­cătar, chelner, medic, educator, dar și alte profesii.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand