23 November 2024
Chisinau
Cultura

Petru Costin, cel mai ingenios colecţionar de uniforme militare

Loading
Cultura Petru Costin, cel mai ingenios colecţionar de uniforme militare
Petru Costin

Foto: Ghenadie Zlatin

Are la îndemână tot ce este necesar pentru a par­ticipa la vreo 20 de expo­ziţii concomitent. Omul-muzeu, aşa cum îl etichetează mulţi, Petru Costin în pasiunea-i ar­zătoare pentru colecţii, a reuşit să adune în palma­resul său cele mai impre­sionante exponate.

 

Uniforme militare (600 de piese), chipiuri ale funcţionarilor vamali (500 de piese), cea mai impresionantă colecţie din lume!, monede (secolele XI–XX), icoane (secolele XVIII–XIX), drapele, unelte de muncă, radiouri şi te­levizoare, piese de harnaşament, 10000 de potcoave, lămpi cu gaz, samovare (70 de exemplare), ar­zătoare de pârlit porcii, drapele sovietice, monumente şi busturi de-ale lui Lenin, bani din toate timpurile, costume de scafandri şi cosmonauţi. Cam acesta este „meniul de savurat” din Muzeul Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Nu este un om împă­timit de artă, şi nici un muzeu pe roate, ci este un colecţionar de toată admiraţia, locotenentul-colonel Petru Costin, economist de meserie, angajat al Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Pasiunea pentru colecţii a adop­tat-o de mic copil. „Am început să colecţionez stilouri, insigne, monede. Mi se părea un lucru firesc şi interesant”, ne mărturi­seşte Petru Costin. Colecţia mu­zeului a cucerit deja jumătate de Europă. Petru Costin este mem­bru fondator al Clubului colecţi­onarilor din Republica Moldova şi membru al Consiliului Inter­naţional al Muzeelor.

 

Născut de Ziua internaţională a muzeelor

 

Satul Selişte, Călăraşi a fost locul de unde a izvorât pasiunea eroului nostru. S-a născut la 18 mai, 1958, de Ziua internaţiona­lă a muzeelor şi azi se mândreşte enorm cu acest fapt. Patima pen­tru colecţii i-a adus colonelului Serviciului Vamal multe succese. „De vreo 40 de ani am început să lucrez la colecţia mea şi nu m-am oprit aici, încă mai continuu să adun. Îmi face plăcere”, se confe­sează colecţionarul. Nu împarte piesele sale după considerente ideologice, naţionale, categorii sociale sau ranguri militare, şi nici aspectul financiar nu îl inte­resează. O face din plăcere. „Ni­ciodată nu mi-am permis să cer bani pentru expoziţiile mele. Este un principiu şi o să-l respect me­reu. Divergenţe apar doar atunci când nu îmi convine sala din punct de vedere estetic”, ne po­vesteşte colecţionarul. Impresio­nanta colecţie de uniforme mili­tare îi ocupă cel mai mult timp şi spaţiu în suflet. În colecţiile sale se regăsesc uniforme de generali şi de soldaţi de rând, ale militari­lor ruşi şi ale luptătorilor ceceni, ale combatanţilor de pe Nistru şi ale cazacilor.

 

Baricade diferite s-au unit în muzeu

 

Generalii, mareşalii, admira­lii, scafandrii, marinarii şi chiar cosmonauţii, sunt cei care au lăsat amprente în colecţia lui Petru Costin. „Am uniformele unor miniştri ai Apărării din ţara noastră – Pleşca, Gaiciuc. Precum şi patru uniforme a ministrului de Interne – Roibu. Am şi ale ge­neralilor Gorşkov, Dejurov, Gro­mov, Sergheev, Onufrenco din Rusia. Şi o groază de uniforme ale diferitor generaţii de soldaţi”, a menţionat omul-muzeu.

 

Colectie de chipiuri

Foto: Ghenadie Zlatin

 

Colecţionarul cunoaşte istoria fiecărei uniforme: „Acesta este costumul eroului sovietic Andre­ev care într-o singură luptă a dis­trus şapte tancuri şi două tunuri. Unul din tancuri a fost distrus prin lovitură de berbec. Acesta a luat parte la Parada Militară din Moscova în 1945, acesta este al cosmonautului Dejurov…”. Colec­ţia Costin se face mai ales impre­sionantă şi valoroasă pentru că conţine uniforme ale unor ofiţeri ce s-au aflat în tranşee diferite, bunăoară a celora care odinioa­ră luptau pentru autoproclamata Republică Nistreană, adică ruşii şi militarii Republicii Moldova. „Foarte multe exponate din co­lecţia mea mi-au fost dăruite. Unii mi-au donat propriile uni­forme. Pe alţii i-am căutat şi i-am rugat să o facă”.

 

g_cultura

Nu banii sau diplomele fac deliciul pasiunii mele, ci faptul că aceasta este apreciată

 

Şi deşi au fost cândva rivale, aceste uniforme se împrietenesc la Muzeul Serviciului Vamal în colecţia a cărui „tată” este Petru Costin. Păstrează chiar şi uni­forma ex-preşedintelui Republi­cii Moldova, Vladimir Voronin. „Mă mândresc cu acest lucru. Deşi uniforma a fost destinată domnului Voronin, ea nu a fost purtată de dânsul niciodată. A ajuns în posesia mea şi mă bu­cur”, se confesează colecţionarul. În colecţia uniformelor militare, Petru Costin păstrează şi zece costume proprii. La acestea ţine cel mai mult. Nu uită însă şi de cele ale conducerii. „Mai aproape de sufletul meu sunt uniformele purtate de şefii mei, dar oricum fiecare din ele are un loc aparte în inimă”, cu un vădit entuziasm ne povesteşte Petru Costin. Uni­forma cel mai greu de obţinut, a mărturisit Petru Costin, a fost a renumitului inginer al automatu­lui Kalaşnikov: “Nu este o uni­formă, sunt doar câteva piese, o cravată, o medalie şi o carte cu autograf de care sunt foarte mân­dru”.

 

Uniformele folosite în videoclipuri

 

Unele exponate au avut no­rocul să părăsească pentru ceva timp Muzeul Serviciului Vamal şi să trăiască o nouă viaţă. Colo­nelul spune că le-a împrumutat pentru diferite spectacole şi chiar filme. Un exemplu ar fi videocli­pul la piesa “Dorul Basarabiei” a interpretului Ion Paladi. Acolo personajele au purtat costume­le militare din colecţia lui Petru Costin. Mândria cea mai mare sunt însă expoziţiile internaţio­nale, care devin tot mai nume­roase odată cu trecerea timpului. „Colecţiile noastre s-au impus atât în ţară, cât şi în Europa. În Polonia, timp de doi ani, au fost expuse în 13 oraşe, în Ungaria în cinci oraşe şi chiar recent m-am întors din România, unde la fel am organizat un mini-turneu în cinci oraşe. De acolo m-am în­tors cu şase diplome”, a menţio­nat locotenentul-colonel Costin.

Apropo de diplome, se pare că şi la acest capitol se poate vorbi despre o colecţie. Aproape o sută de diplome demonstrează meri­tele deosebite ale colecţionarului. Nu asta îl satisface însă cel mai mult. „Nu banii sau diplomele fac deliciul pasiunii mele. Faptul că colecţia mea este văzută de către lume, este apreciată, con­stituie pentru mine o adevărată valoare”, a subliniat Petru Costin. Printre meritele deosebite se nu­mără faptul că Muzeul Serviciului Vamal din Republica Moldova se consideră printre primele în lume la colecţia de chipiuri vamale. „Aceasta a fost înalt apreciată de către doi secretari generali ai Or­ganizaţiei Mondiale a Vămilor”, a conchis domnia sa.

 

Vezi un fotoreportaj pe contul nostru de Flickr.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand