Pe parcursul anului 2017, pe adresa Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (FSLC) au parvenit peste 60 de cereri scrise ale membrilor de sindicat, care s-au confruntat cu diverse probleme de lezare a drepturilor legale. Este vorba de neachitarea salariului sau reținerea parțială a lefii, neacordarea concediilor suplimentare conform prevederilor Convenției colective la nivel de ramură, concediere ilegală, dar și probleme legate de sănătate și susținere financiară a membrilor de sindicat.
Toate cazurile au fost soluțio-nate în favoarea solicitanților, a anunţat Nadejda Țurcan, șefa secției secretariat a FSLC, în cadrul ultimei şedinţe a Comitetului Executiv al federației.
În cadrul aceleiaşi şedinţe, Tatiana Țulea, șefa secției contabilitate și asigurări sociale a Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură, a prezentat o informație despre activitatea administrației și a organului sindical din cadrul Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial și a Centrului de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga”, în vederea încasării și decontării cotizațiilor de membru al sindicatului. Pot-rivit Tatianei Ţulea, adminis-trația acestor instituții respectă prevederile statutare și legislația în vigoare.
Membrii organului executiv au aprobat planul de activitate al fe-derației pentru semestrul întâi al anului 2018. Conform prevederilor statutare, Consiliul Republican al FSLC se va convoca în ședință în primul trimestru al anului viitor, pentru a evalua activitatea Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură în anul 2017 și a stabili obiectivele pentru anul 2018. Totodată, Consiliul Republican al FSLC urmează să discute aspecte privind executarea bugetului financiar pentru anul 2017 și aprobarea bugetului pentru anul 2018.
Potrivit conducerii FSLC, sindi-caliștii și-au propus în anul 2018 să continue activitățile menite să dezvolte și să eficientizeze parteneriatul social ramural și dialogul social la nivel de unitate, să obțină respectarea prevederilor legislației muncii și a Convenției colective la nivel de ramură pe anii 2017-2020 și ale Contractelor colective la nivel de unitate. În acelaşi timp, sindicaliştii din cultură vor solicita insistent promovarea intereselor salariaților din ramură și adoptarea unui nou sistem de salarizare în sectorul bugetar.
Conform planului aprobat, participanții la ședință s-au pronunțat pentru menținerea practicii de verificare a activității instituțiilor și organizațiilor sindicale în vederea respectării legislației muncii, a securității și sănătății în muncă, a Convenției la nivel de ramură, prevederilor statutare și legislației cu privire la sindicate etc.
În acest sens, specialiștii aparatului Consiliului Republican al FSLC vor efectua în semestrul I al anului 2018 vizite de lucru și vor acorda consultații metodice și practice liderilor sindicali din cadrul Întreprinderii de Stat Camera Națională a Cărții, Teatrului Dramatic de Stat pentru Tineret „S ulițî roz”, Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „Joc”, Școlii sportive de ciclism, revistei „Noi”, Școlii de Arte „Eugen Coca”, Întreprinderii de Stat Editura „Universul”, Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova și Consiliului Ramural Ungheni al Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură. De asemenea, membrii Comitetului Executiv au stabilit ca în luna mai a anului curent să fie organizată ediția a XVI-a a Spartachiadei FSLC. Totodată, în prima jumătate a anului 2018 urmează să fie desfășurate și alte activități organizatorice, de formare și informare a activului sindical.
Nadejda ANDRONIC,
vicepreşedintă a Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură