Guvernul a introdus un şir de modificări la Hotărârea privind condițiile de salarizare a personalului din instituțiile de învățământ superior de stat cu autonomie financiară.
Potrivit informaţiilor difuzate de reprezentanţii Guvernului, proiectul a fost elaborat de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei pentru a aduce în concordanță condițiile de salarizare a personalului din aceste instituții la sistemul de salarizare din sectorul bugetar.
Prin acest document a fost revăzută rețeaua tarifară unică. De la grilele de salarii pentru fiecare categorie s-a trecut la retribuții fixe pentru fiecare categorie de salarizare.
Salariul tarifar pentru prima categorie de salarizare a fost stabilit în mărime de o mie de lei, egal cu cel minim pe țară, de la 1 octombrie 2014. Pentru personalul didactic-auxiliar și administrativ-gospodăresc, salariile reprezintă garanțiile minime de stat și sunt de la o mie până la 1600 de lei.
A fost mărit și sporul pentru gradul științific sau titlul științifico-didactic. Astfel, pentru gradul științific de doctor habilitat sporul a crescut de la 700 la 1100 de lei, iar pentru conferențiar universitar de la 300 la 600 de lei.
Modificarea va permite ajustarea retribuțiilor lunare de funcție pentru unele persoane din corpul profesoral până la nivelul celor prevăzute pentru funcțiile similare din sectorul bugetar.
Reprezentanţii Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei au declarat pentru „Vocea poporului” că sunt nemulţumiţi de faptul că factorii de decizie de la Guvern nu ţin cont de angajamentele asumate în cadrul negocierilor cu reprezentanţii pedagogilor privind majorarea cu 20 la sută a salariilor tuturor cadrelor didactice. Aceştia au adăugat că încă mai poartă discuţii cu responsabilii de la Guvern pe marginea acestei probleme.