4 October 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Persoanele fără venituri, vizate de un proiect de lege

Loading
Cititorii ne scriu Persoanele fără venituri, vizate de un proiect de lege

 

 

proceduri-medicale

Foto: view.com

„Ce se întâmplă cu angajaţii care efectuează lucrări sezoniere sau se eliberează din serviciu din proprie iniţiativă? Au fost iniţiate modificări la legislaţie privind persoanele dis­ponibilizate şi care se pomenesc fără asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi fără vreo sursă de venit?

 

Claudia Danu, or. Chişinău

 

Potrivit reprezentanţilor Companiei Naţi­onale de Asigurări în Medicină, Codul mun­cii poziţionează toate categoriile de salariaţi, inclusiv pe cei la care durata contractului in­dividual de muncă este de până la şase luni (munca sezonieră) la acelaşi nivel. Astfel, aceştia beneficiază pe toată durata contractu­lui de muncă de aceleaşi drepturi ca şi restul persoanelor angajate în muncă.

Legea prevede că persoanele fizice care în timpul anului se eliberează din funcţie sunt obligate ca, în termen de 30 de zile calenda­ristice de la data includerii în categoria celor care se asigură în mod individual, să achite prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală de sumă fixă, în cuantum proporţio­nal numărului de luni complete rămase până la sfârşitul anului de gestiune.

Totodată, persoanele fizice care se asigură în mod individual de asistenţă medicală, iar ulterior devin angajaţi, nu vor mai achita pen­tru anul respectiv contribuţia procentuală din salariu şi alte recompense. În acest caz, nu vor fi calculate nici primele care urmează a fi achitate de către angajator pentru asigurarea obligatorie de asistenţă medicală a acestor persoane.

Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii au precizat că, în prezent, de procurarea poliţei de asigurare obligatorie de asistenţă medica­lă nu este scutit nimeni, nici chiar persoanele care nu au niciun fel de venituri. Excepţie fac şomerii, care sunt asiguraţi de stat.

În cazul persoanelor care nu se pot angaja, dar nici nu sunt înregistrate de Agenţia Na­ţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă în calitate de şomeri, legea nu prevede însă nici un fel de scutire de la achitarea poliţei de asi­gurare medicală. În consecinţă, specialiştii de la Ministerul Sănătăţii şi de la CNAM au iniţiat elaborarea unui proiect de modificare a legislaţiei pentru a clarifica poziţia repre­zentanţilor structurilor de stat în această pro­blemă.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au mai specificat că procesul de definitivare şi aprobare a modificării respective poate dura luni sau ani de zile şi că nu există vreo garan­ţie că documentul va fi până la urmă adoptat.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand