19 iunie 2024
Chisinau
Social

Persoanele cu dizabilităţi sunt privite cu scepticism de către administraţie

Loading
Social Persoanele cu dizabilităţi sunt privite cu scepticism de către administraţie
Persoanele cu dizabilităţi sunt privite cu scepticism de către administraţie
discriminare

Foto: discriminare.md

La cei 31 de ani ai săi, Ange­la Chişcă îşi găseşte cu greu un loc de muncă, şi asta din cauza că este o persoană cu dizabilităţi. Atitudinea anga­jatorilor faţă de starea ei a lăsat-o în incapacitate finan­ciară practic de câţiva ani. Bate din uşă în uşă, încer­când cu disperare să găseas­că un loc de muncă, ce i-ar asigura existenţa. Nimeni însă nu îi deschide, peste tot se ciocneşte de o indiferenţă totală.

 

Tânăra a absolvit Şcoala Internat din Hânceşti, după care cu succes a absolvit şi Colegiul Naţional de Con­strucţii. Iar atunci când a văzut că această profesie nu îi oferă nicio şan­să de angajare, s-a înscris la cursuri de operator de calculator, pe care la fel le-a absolvit cu succes. Ghinion însă, nici aceste abilităţi profesionale nu i-au oferit un loc de muncă sta­bil. Angela suferă de boala Displazie osteohondromusculară sau Sindro­mul „Şfarţ – Djempeli”. Asfel au di­agnosticat-o medicii de la Moscova. Cu alte cuvinte, este mică de statură, având înălţimea de circa 1,40 metri. De aici, reiese, şi atitudinea negativă a angajatorilor.

„La telefon toţi îmi zâmbesc şi vorbesc frumos, cum mă văd însă parcă le cade cerul în cap”, a decla­rat pentru „Vocea poporului” Angela. Deși în anunțurile de recrutare a per­sonalului, publicate pe internet, nu se interzice angajarea persoanelor cu dizabilităţi, totuşi, această categorie de cetăţeni este privită cu scepticism. Tânăra ne povesteşte că, după înde­lungi căutări de a se angaja potrivit specialităţii însuşite, a renunţat şi a început să caute orice, doar să lu­creze. „Am apelat la o croitorie, deşi administraţia a reacţionat la început cam straniu, totuşi, m-au angajat, însă, după două zile, m-au concediat fără să-mi explice motivul”, mărturi­seşte Angela.

 

ANOFM vrea „să vadă” omul înainte de a-l ajuta

 

După acest eşec, tânăra a mers să se angajeze ca femeie de serviciu la o televiziune privată din capitală. Şi de această dată, fără succes. „Când m-au văzut, au spus că nu voi face faţă cerinţelor. S-au încurcat în de­claraţii, aducând exemple vagi, pre­cum că geamurile sunt prea înalte şi statura nu-mi va permite să le spăl”, povesteşte Angela.

Ea a mai făcut câteva încercări de angajare, care au dezarmat-o total. „Mi-am pierdut încrederea în mine, în ţara asta, în sistem şi chiar în oa­meni,” cu disperare ne spune tână­ra. Punctul culminant însă, în toată această poveste, este faptul că Ange­la Chişcă, după toate încercările eşu­ate, a apelat pentru ajutor la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

„Când am telefonat şi le-am cerut ajutorul, s-au interesat, în primul rând, de ce nu mă pot angaja de una singură. Le-am explicat că fac parte din categoria persoanelor cu dizabi­lităţi fizice. Au vorbit foarte urât cu mine, m-au umilit într-un fel, când au dorit să afle dacă nu sunt bolnavă şi psihic.

Întrebări de genul, dacă vei pu­tea lucra, dacă vei face faţă, toate adresate în cel mai jignitor mod”, mărturiseşte tânăra. Potrivit dânsei, la finalul discuţiei telefonice, cei de la ANOFM au dorit „s-o vadă”, ca mai apoi să decidă dacă o vor ajuta sau nu.

 

Experiment ce reflectă cruda realitate

 

În urma acestui caz, „Vocea popo­rului” a realizat un experiment. Am angajat o tânără care a telefonat la 7 companii, inclusiv la postul de te­leviziune la care a apelat şi Angela. La telefon, persoana a spus că are aceeaşi dizabilitate de care suferă Angela. Cinci dintre cei şapte agenţi economici au anunţat, din start, că nu doresc să angajeze asemenea persoane, celelalte companii au in­vitat-o pe tânăra noastră la interviu. Concluziile experimentului au de­monstrat, încă o dată, cruda realita­te de pe piaţa muncii din Republica Moldova.

În legătură cu acest fapt, Liuba Rotaru, preşedintele Consiliului de Femei din cadrul Confederaţiei Na­ţionale a Sindicatelor din Moldova, s-a arătat destul de îngrijorată. Po­trivit domniei sale, cele mai afectate de fenomenul şomajului sunt femei­le şi persoanele cu dizabilităţi.

Totodată, liderul sindical susţi­ne că discriminarea persoanelor cu dizabilităţi este un fenomen care creşte de la an la an. Iar pentru a stârpi acest flagel, e nevoie de con­solidarea tuturor forţelor sănătoase din societate.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand