22 November 2024
Chisinau
Social

Persoanele care au muncit șapte ani, după pensionare se pot bucura de majorări

Loading
Social Persoanele care au muncit șapte ani, după pensionare se pot bucura de majorări
Persoanele care au muncit șapte ani, după pensionare se pot bucura de majorări
adevarulfinanciar.ro

Pensia persoanelor care au muncit timp de 7 ani, după ce s-au pensi­onat, va fi recalculată. De la începu­tul anului și până în prezent, au fost depuse spre examinare aproape 26 de mii de cereri în acest sens. Oficialii de la Casa Națională de Asi­gurări Sociale (CNAS) ne-au spus că cei ce cad sub incidența acestei legi trebuie să întrunească anumite condiții. Totuși, pensia lor, chiar și după recalculare, va depinde de numărul de ani lucrați și salariul pe care l-au avut.

Printe cetățenii care au depus cerere de recalculare a pensiei este și domnul Ion. Bărbatul, care are 74 de ani, spune că a lu­crat toată viața profesor universitar și încă mai continuă să activeze. Chiar dacă i-a fost recalculată pensia, oricum, nu ajunge la 2000 de lei. „Mi-a fost recalculată și nici nu vă spun cât primesc după recalcul, că îmi este rușine. Am lucrați 40 de ani profe­sor universitar și cu ce pensie am ajuns”, ni se plânge nea Ion.

 

La muncă și după pensionare

Pe doamna Nina am întâlnit-o în timp ce ieșea de la Casa teritorială de asigurări sociale, după ce a depus cerere de recal­culare a pensiei. Ea a continuat să lucreze și după pensionare în calitate de bucătar. „După pensionare am continuat să lucrez tot la președinție, bucătăreasă. Acum am dat la recalculare și mi-au spus că în luna iunie a-și putea să primesc pensia majo­rată”, susține femeia.

Potrivit CNAS, din luna ianuarie și până în prezent au fost depuse aproape 26 de mii de cereri de recalculare a pensiilor, cu pensia stabilită după 1 ianuarie 1999, cu un stagiu de cotizare după realizarea dreptului la pensie pentru limită de vâr­stă de la 7 până la 10 ani. 98 la sută din­tre acestea deja au fost examinate și au deja un răspuns fie de respingere, fie de aprobare. Mărimea medie a pensiei dupa reexaminare constituie 5325 lei, com­parativ cu cea de 2833 lei de până la reexaminare.

Noile drepturi la pensie se acordă în­cepând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea şi actele necesare la Casa teritorială de asigurări sociale. De menţionat, că majorarea pensiei după re­examinare depinde de durata stagiului de cotizare şi mărimea venitului asigurat.

Persoana care depune cerere trebuie să întrunescă și condiția ca suma care va tre­bui să i se adauge la pensie, după recalcul, să fie mai mare decât suma care se adau­gă anual, în aprilie, după indexare.

 

Situații complicate

„Avem situații când cetățeanul care a depus cerere primește scrisoare de refuz din motiv că pensia este mai mică în urma recalculului decât pensia în plată din motiv că, anual, pensiile se indexează. Dacă sa­lariul a fost mic, dacă persoana a fost bol­navă o perioadă îndelungată sau de mai multe ori, e știut faptul că perioada când persoana se află în concediu pentru pier­derea capacității de muncă, în procesul de calcul și recalcul a pensiei se ia ca număr de luni, de ani, dar ca sumă nu se ia. Aceas­ta este o indemnizație achitată tot din bu­getul de asigurări sociale”, a menționat Liuba Rotaru, șefa Casei teritoriale de asi­gurări sociale (CTAS), sectorul Centru din Chișinău, tot ea președinta Comisiei de Femei a Confederației Naționale a Sindica­telor din Moldova.

Următoarea etapă de examinare a pen­siei va avea loc de la 1 ianuarie 2022 pentru pensionarii cu un stagiu de cotizare după realizarea dreptului la pensie pentru limita de vârstă de la 5 până la 7 ani. Iar ultima reexaminare a pensiilor va avea loc de la 1 ianuarie 2023 pentru pensionarii cu un stagiu de cotizare, după ieşirea la pensie, de la 2 până la 5 ani.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand