18 mai 2024
Chisinau
Varia

„Perlele Nistrului” vă așteaptă cu prieteni veseli și cu soare

Loading
Varia „Perlele Nistrului” vă așteaptă cu prieteni veseli și cu soare
„Perlele Nistrului” vă așteaptă cu prieteni veseli și cu soare
camping-perlele-nistrului

Foto: vocea.md

În Tabăra de odihnă „Per­lele Nistrului” de la Vadul lui Vodă e mare forfotă. Copii cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani dau farmec acestui loc. Situată la doar 18 km de Chișinău, „Perlele Nistru­lui” prezintă un loc excelent pentru agrementul copiilor. În ultimii ani, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a investit aici mai mult de 10 milioane de lei. Pentru conducerea CNSM este extrem de important faptul ca odraslele membri­lor de sindicat să aibă cele mai bune condiții de odihnă și întremare în vacanța de vară. „Perlele Nistrului” este una dintre cele trei tabere ale CNSM.

 

Sindicatele dispun de trei stațiuni de odihnă pentru co­pii. E vorba de tabăra „Cam­ping” de la Vadul lui Vodă”, cu 550 de locuri, „Perlele Nistrului”, cu 530 de locuri, şi „Dumbrava Albă” din ora-șul Bălţi, cu 220 de locuri. Toate taberele funcţionează în şapte schimburi.

„Toate biletele de odihnă sunt oferite gratis, dar în pri­mul rând pentru cei care fac parte din anumite categorii, stipulate în Regulamentul cu privire la organizarea odih­nei copiilor salariaţilor în instituţiile de reconfortare. Aceste categorii vizează co­piii din familii vulnerabile, și din cele cu mulţi copii, pe cei cu rezultate deosebi­te la învățătură, copiii de la centrele de plasament etc.”, a declarat Mihail Hîncu, vicepreședintele CNSM.

Biletele sunt repartizate sindicatelor de ramură, care, prin intermediul structurilor lor, le distribuie părinţilor. Pe lângă aceste trei tabere ale confederaţiei, mai există și altele în diferite localități ale țării.

 

g_varia

Organizarea odihnei şi a întremării sănătăţii copiilor constituie una din direcţiile prioritare de activitate ale CNSM

 

La tabăra „Perlele Nistrului”, pe care am vizitat-o recent, lucrează o echi­pă de profesioniști, asistență medicală în permanență, securitate asigurată nonstop (deși am prezentat legitimațiile de ziariști, paznicul de la poartă ne-a cerut să așteptăm: l-a sunat la mobil pe dl director, ca acesta să vină să ne preia; în foișorul de alături așteptau câțiva părinți care veniseră să-și vadă odraslele). Sunt organizate în fiecare zi serate dansante cu muzică stilată, excursii. De asemenea, există condiții bune pentru a face sport: te­renuri de minifotbal, de volei, baschet, tenis de masă, piscină etc. Totul e organizat astfel încât părinții să stea liniștiți cele 10 zile cât copiii lor sunt departe de casă. Copiii iau câte trei mese principale și două secundare pe zi. În tabără sunt două blocuri locative cu trei niveluri, un bloc cu două nive­luri şi căsuţe de lemn, odăi pentru 2-3 persoane, capacitatea totală a taberei fiind de 530 de locuri. În timpul verii, pe aici trec circa 3500 de copii.

Pentru timpul liber, aici este un impre­sionant Teatru de Vară, sală de cinema. De asemenea, este amenajat un teren de joacă pentru copii. Este de remarcat faptul că pis­cina cu apă cristalină este împărțită în două bazine – unul mai puțin adânc, pentru copiii care nu știu să înoate, și altul cu adâncimea de 1,70 metri, pentru cei care se simt în pis­cină ca peștele în apă.

 

Mulți prieteni, aer curat și multă veselie

 

Suntem în primul schimb din anul acesta. Copiii, obosiți după anul școlar, profită din plin de viața din tabără. Participă la diverse activități sportive, își demonstrează talen­tele în cadrul concursurilor culturale. Toată lumea se află în treabă: mulți prieteni, aer curat, multă veselie și tot felul de lucruri in­teresante.

Când am ajuns la tabără, copiii mergeau aliniați în rânduri câte doi și cântau. Educa­torii îi însoțeau la masă. Se făcu liniște preț de câteva minute. Apoi totul reveni la peisa­jul obișnuit. Ograda se umplu iarăși de co­pii, de larmă, ca într-un stup de albine. Fără mare chef se îndreptau cu toții spre camerele lor pentru a se odihni. Directorul ne spune că cei care nu au somn la amiază au drep­tul să se odihnească în cele șase foișoare de pe teritoriu, dar nu oricum, ci cu cartea în mână. Până la urmă, mulți preferă să-și facă siesta…

Pe o arșiță de peste 30 de grade Celsius, chiar e destul de plăcut să te afli în camerele răcoroase. Copiii sunt cazați câte doi-trei în cameră. Acestea sunt dotate cu grup sanitar, cu baie. Așa că locatarii taberei pot să se ră­corească în duș oricând au poftă.

Le place să se bălăcească în apă, mai ales în piscina din cadrul taberei.

„Sunt pentru prima dată la tabără. Îmi place foarte mult bazinul și condițiile din cameră. E ca la hotel”, recunoscu Elena, de 12 ani.

Sergiu, un coleg de-al ei de aceeași vârstă, ne-a spus că e pasionat de sport. Așa că aici își petrece timpul pe terenurile de fotbal, de volei, baschet. Nu mai scapă mingea din mână.

Ion Munteanu, directorul taberei, cu-noaște fiecare firicel de iarbă din această ta­bără, deși e amplasată pe 3,5 hectare. A pus umărul la fiecare lucru făcut aici, așa că ta­băra are pentru el și o valoare sentimentală. Îi învață pe copii să respecte munca altora și să păstreze ceea ce a fost creat aici cu multă trudă și cu sudoarea frunții.

Educatorii au timp de odihnă doar după ce îi văd culcați pe toți. Aceștia sunt studenți de la facultăți de pedagogie, de psihologie, de la Universitatea de Stat de Educație Fizică si Sport și de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Nu le e ușor, mai ales celor care sunt pentru prima dată angajați în cali­tate de educatori. Îi recunoști după cravatele portocalii. În caz contrar, ar fi imposibil să-ți dai seama cine e educator și cine e copil la tabără, căci toți sunt tineri, frumoși, plini de energie. Sergiu e student la Universitatea de Educație Fizică și Sport. Ca să se facă au­zit mai ușor, când e nevoie, suflă în fluierul pe care îl poartă agățat la gât, ca un arbitru de fotbal. Această idee i-a venit, probabil, mai târziu, după ce a răgușit, în exercițiul funcțiunii. Colega sa, Natalia, ne spune că a decis să lucreze la tabără pentru a căpăta experiență de lucru și a se maturiza.

 

Copiii au noroc de educatori talentați din diferite domenii

 

camping-perlele-nistrului-2

Foto: vocea.md

Directorul Ion Munteanu are experiență de lucru cu copiii, precum și la selectarea educatorilor. În fiecare an, el merge prin instituțiile de învățământ superior și le pro­pune studenților să vină să lucreze la tabără. „Dintr-o sală în care sunt 50 de studenți care mă ascultă, vin 3-4. Cei care decid să lucreze la noi, după trei luni, sunt mult mai pregătiți de viața care-i așteaptă după absolvire. Aici învață să fie diplomați, să găsească soluții la problemele care apar, să discute cu părinții”, spune directorul.

Educatoarea Natalia ne povestește des­pre activitățile copiilor: „Avem diverse activități sportive. Organizăm întreceri între detașamente. Seara au loc concerte, fiecare detașament trebuie să prezinte un număr. Tematicile sunt diferite: sărbătoarea etnii­lor, Eurovision etc.”. Organizatorul cultural Valentin Bartian, dansator profesionist, știe cum se organizeze cât mai bine o festivitate reușită.

Aici, copiii au cercuri de dans, de recita­luri de poezie. Acum, există și un cerc de mo­delare în ghips – studenții pe post de educa­tori vin cu experiența lor, cu ce știu să facă mai bine.

O dovadă cât de bine se simt copiii la „Per­lele Nistrului” sunt și postările de pe rețelele de socializare ale celor care au avut ocazia să se odihnească aici.

„Hey!! Nu am mai scris nimic de câteva zile. Motivul? Am fost la tabără!

Probabil, unii dintre voi au auzit de tabăra „Perlele Nistrului”. La fel ca mulți alții (cred), am mers acolo neștiind aproape nimic des­pre această tabără. Acum, aflându-mă din nou acasă, pot să spun câte ceva celor care urmează să meargă la această tabără. Am avut parte de 10 zile speciale! Regimul zilei începe cu „Deșteptarea”, care este însoțită de un play-list pe care eu, cel puțin, nu îl voi putea uita : )).

Totul este bine organizat. O să-mi lipseas­că acea voce masculină care răsună din boxe la ore exacte anunțându-ne ce activitate ur­mează: „Atenție! Toate echipele sunt invitate la masă!”, ”Atenție! Începe siesta!”, „Atenție! Încep competițiile sportive!” etc. :)”, scrie pe blogul său „Gândăcel”.

„Eu am fost acolo de 5 ori. E super, mai bine de 100 de ori ca la alte tabere. Și anul acesta tot aici mă voi odihni”, scrie Rica pe o rețea de socializare.

Copiii nu mint. Așa că le dorim odihnă plăcută și cât mai veselă tuturor celor care anul acesta vor avea ocazia să se odihneas­că în tabăra „Perlele Nistrului”. Of, de ce nu sunt și eu copil?

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
2
Comentează
  • galina
    08.07.2015

    puteti sami spuneti pretul?

  • jan
    05.08.2015

    Din chisinau de unde pleaca rut 130. 131; de la autogara centrala, noi sintem de la Causeni

Citește și
slot thailand