13 iulie 2024
Chisinau
Social

„Perlele Nistrului”: o vară cu emoții pozitive și o vacanță de neuitat pentru copii

Loading
Social „Perlele Nistrului”: o vară cu emoții pozitive și o vacanță de neuitat pentru copii
„Perlele Nistrului”: o vară cu emoții pozitive și o vacanță de neuitat pentru copii
perlele-nistrului

Foto de autor

 

Care părinte nu visează să-i ofere copilului sărbătoare și distracție chiar și în ultimele zile de vară? De altfel, să știți că nu-i deloc greu. Pentru aceasta este necesar doar să-i achiziționați odraslei un bilet la Casele de Odihnă și Recuperare „Perlele Nistrului”.

 

Este vorba despre un Centru Internațional de Odihnă și Reabilitare situat pe malul Nis­trului într-o zonă verde de la Vadul lui Vodă. Cel mai mare avantaj al amplasării constă în aerul bogat în ozon. Analizele și măsurările efectuate au demonstrat că la Vadul lui Vodă concentrația de oxigen în atmosferă este cu 20 la sută mai înaltă decât în alte zone ale Europei.

Aici, în prezent, se odihnesc copii ai mem­brilor de sindicat din toate colțurile țării, in­clusiv din Transnistria, dar și din România. Totodată, Ambasada Federației Ruse în Re­publica Moldova, în mod tradițional, oferă pentru copiii conaționalilor bilete gratuite de odihnă în această instituție de întrema­re. De curând, grație suportului financiar al ambasadei, în ajunul noului an de studii, 92 de copii, inclusiv laureați ai diferitelor fes­tivaluri, concursuri, ai Olimpiadei la limba rusă din 2016, dar și copii din familii defa­vorizate, s-au putut bucura de o săptămână de neuitat.

 

Investiții de 15 milioane în bucuria copiilor

 

Pe parcursul ultimilor cinci ani, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a investit în această entitate 15 mln. de lei. Aici au fost create toate condițiile ne­cesare pentru odihna tinerilor. Pe cele patru hectare se află un campus sportiv, două pis­cine, teatrul de vară, cantina pentru 500 de locuri, trei blocuri cu trei niveluri (camere de două și trei persoane, unde sunt asigura­te toate condițiile). Casele de Odihnă și Re­cuperare „Perlele Nistrului” beneficiază de apă caldă și conexiune la Internet. De ase­menea, aici activează și o bibliotecă cu un fond bogat și divers de carte. Aflați departe de zgomotul urbei și beneficiind de confort, copiii se implică cu mult drag în activități sportive și culturale.

Apropo, părinții ar face bine să țină minte că pentru un copil odihna înseamnă nu doar să stea acasă și să nu învețe, or odihna este, în primul rând, posibilitatea de a petrece timpul interesant, de a se bucura de o sume­denie de impresii noi.

Ion Munteanu, directorul Centrului In-ternaţional de Odihnă şi Recuperare a copii­lor „Perlele Nistrului”, spune: „Odihnindu-se în tabăra noastră, fiecare copil se integrează în colectivul semenilor, se adaptează la noile condiţii. Este foarte posibil ca, pomenindu-se într-un nou anturaj, copiii să-şi descopere noi talente, pe care mai înainte nu le bănuia nimeni şi cu care, la revenirea acasă, aceștia vor bucura părinţii şi rudele.

În tabăra noastră toţi copiii se află în grija pedagogilor calificaţi, detaşamentele constituindu-se în funcţie de vârsta copilu­lui. Comunicând şi interacţionând, copiii îşi împărtăşesc propria experienţă cu semenii. Fiecare copil poate să-şi găsească o ocupa­ţie care să-l captiveze. Pe parcursul întregii ture, aici se desfăşoară o mulțime de acţi­uni, printre ele fiind competiţii sportive, mi­ni-teatre cu spectacole interesante, diverse cercuri, dar şi drumeţii, discoteci adorate de toţi”.

Este foarte important că în acest centru de recuperare copiii au parte de o alimen­taţie sănătoasă. Asta înseamnă un meniu diversificat, bogat în vitamine şi substanţe minerale care corespund necesităţilor or­ganismului. Dar cel mai important este că aici toate produsele şi bucatele gătite sunt proaspete. De regulă, copiilor li se pregătesc bucate apropiate de cele cu care s-au obiş­nuit acasă.

Am avut ocazia să fiu prezentă la o sărbă­toare de neuitat pregătită de copii în cinstea vizitei la tabără a unor oaspeţi înalţi, inclu­siv soţia ambasadorului Rusiei în Moldova, Nailea Muhametşina, colaboratori ai am­basadei şi reprezentanţi ai „Rossotrudni­cestvo”. În cuvântul de deschidere a acestui concert festiv, Nailea Muhametşina a adus mulţumiri administraţiei taberei „Perlele Nistrului”, educatorilor, pedagogilor pentru buna organizare a odihnei, grija şi atitudi­nea lor binevoitoare faţă de copii şi profe­sionalismul înalt. Soţia ambasadorului le-a urat copiilor să-şi găsească noi prieteni, ocu­paţii interesante, să se bucure de soare şi aer curat, dar şi să-și încarce bateriile şi să prindă puteri înainte de începutul noului al şcolar.

 

Marina ŞIMANOVSKAIA

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand