
Foto: zenfs.com
Sezonul estival care tocmai a început li se asociază celor mai mulţi dintre salariaţii moldoveni cu perioada concediilor anuale de odihnă. Serghei Cebotari, specialist principal în Departamentul protecţie social-economică al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, precizează că toţi salariaţii care activează în baza unui contract individual de muncă beneficiază de dreptul la concediu de odihnă anual.
Acest drept este stipulat în art. 112 alin. 3 din Codul muncii. Astfel, tuturor salariaţilor le este acordat anual concediu de odihnă plătit, cu o durată minimă de 28 de zile. Totuşi, pentru salariaţii din unele ramuri ale economiei naţionale (învăţământ, ocrotirea sănătăţii, serviciul public etc.) poate fi stabilită prin lege organică o altă durată a concediului de odihnă anual.
Indemnizaţia de concediu
Pentru perioada concediului, salariatul beneficiază de o indemnizaţie ce nu poate fi mai mică decât valoarea salariului mediu lunar pentru perioada respectivă. Calculul acestei indemnizaţii este efectuat în corespundere cu Hotărârea de Guvern nr. 426 din 26.04.2004 privind aprobarea modului de calculare a salariului mediu.
Pentru calcularea salariului mediu sunt stabilite următoarele perioade de decontare:
- pentru lucrătorii din unităţile agricole, cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, angajaţii salarizaţi în acord în cazurile în care sunt retribuiţi o singură dată la momentul finalizării lucrărilor pentru toată perioada de executare a lor şi pentru lucrătorii care nu au un regim de muncă stabil – ultimele 12 luni calendaristice precedente evenimentului de care depinde plata respectivă (de la data de 1 până la data de 1). Angajaţilor care au lucrat la întreprinderea respectivă mai puţin de un an, salariul mediu se calculează pentru lunile calendaristice efectiv lucrate;
- pentru salariaţii angajaţi la lucrări sezoniere, la calcularea indemnizaţiei pentru zilele de concediu nefolosite – durata sezonului (până la şase luni);
- pentru salariaţii cu contract individual de muncă pe un termen de până la două luni – termenul contractului;
- în celelalte cazuri, la determinarea salariului mediu se iau în calcul trei luni calendaristice de lucru premergătoare concediului.
Calcularea indemnizației
Salariul mediu pentru indemnizaţia de concediu este calculat pentru o zi calendaristică, cu aplicarea unei perioade de decontare de trei luni. Salariul mediu pentru o zi calendaristică este stabilit prin înmulţirea salariului mediu pentru o zi lucrătoare cu coeficientul egal cu raportul dintre numărul de zile lucrătoare din perioada de decontare, conform calendarului săptămânii de lucru stabilit la întreprindere şi numărul de zile calendaristice din aceeaşi perioadă, cu excepţia zilelor de sărbătoare nelucrătoare menţionate la art. 111, alin. 1 din Codul muncii.
Zilele nelucrătoare
În Republica Moldova, zile de sărbătoare nelucrătoare, cu plata salariului mediu (pentru salariaţii care sunt remuneraţi în acord sau pe unitate de timp – oră sau zi), sunt:
- 1 ianuarie – Anul Nou;
- 7 şi 8 ianuarie – Naşterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi);
- 8 martie – Ziua Internaţională a Femeii;
- prima şi a doua zi de Paşte conform calendarului bisericesc;
- ziua de luni la o săptămână după Paşte (Paştele Blajinilor);
- 1 mai – Ziua Internaţională a Solidarităţii Oamenilor Muncii;
- 9 mai – Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa Patriei;
- 27 august – Ziua Independenţei;
- 31 august – sărbătoarea „Limba noastră”;
- 25 decembrie – Naşterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil nou);
- ziua Hramului bisericii din localitatea respectivă, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, oraşului, comunei, satului.
Salariul mediu pentru o zi lucrătoare se obţine prin împărţirea salariului pe trei luni, în care se includ toate formele de câştig şi compensaţii (pct. 3 din Hotărârea Guvernului privind aprobarea Modului de calculare a salariului mediu nr. 426 din 26.04.2004), precum şi salariul păstrat pe durata deplasărilor, la numărul zilelor efectiv lucrate în această perioadă (inclusiv prestaţiile din zilele de odihnă şi cele de sărbătoare). Dacă în vreuna dintre lunile perioadei de decontare de trei luni angajatul nu a lucrat şi nu a avut câştig, luna (lunile) în cauză din perioada de decontare nu se exclude şi nu se înlocuieşte cu altă lună.
Codul muncii (art. 117 alin. 3)prevede că indemnizaţia de concediu se plăteşte de către angajator cu cel puţin trei zile calendaristice înainte de plecarea salariatului în concediu.
Ajutorul material
Conform prevederilor art. 1651din Codul muncii, angajatorul este în drept să acorde anual salariaţilor ajutor material în modul şi condiţiile prevăzute de contractul colectiv de muncă şi/sau de actele normative în vigoare. Ajutorul material poate fi acordat salariatului în baza cererii lui scrise, în orice timp al anului ori adăugat la indemnizaţia de concediu.
Prevederile pct. 2, anexa 5 din Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2014 stabileşte că nu se vor calcula şi reţine contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii (inclusiv contribuţie individuală de asigurări sociale în proporţie de şase la sută din salariu şi alte drepturi plătite de angajator către angajat sau în folosul lui) la sumele ajutorului material, în expresie bănească, acordat pe parcursul anului de către angajator angajatului sau fostului angajat la locul principal de muncă în mărime ce nu depăşeşte un salariu mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2014 şi aprobat de Guvern.
Contribuţii de asigurări sociale
Angajatorul va calcula contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii, în proporţiile stabilite prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, la suma ajutorului material ce depăşeşte cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2014 aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1000 din 13 decembrie 2013 în mărime de 4225 de lei. Aceste prevederi sunt obligatorii spre executare tuturor persoanelor fizice şi juridice care folosesc munca salariată a angajaţilor, încadraţi prin contract individual de muncă, dar şi pentru persoanele angajate în afara schemelor de încadrare a personalului şi sunt în drept să achite salariaţilor ajutor material în modul şi condiţiile prevăzute de legislaţie.
În cazul calculării şi achitării ajutorului material pe parcursul a mai multor luni din cadrul unui an, suma de 4225 de lei va fi dedusă doar în prima lună de stabilire şi achitare. La sumele ajutorului material achitate în lunile ulterioare, se vor calcula integral contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii.