
Foto: religionenlibertad.com
Recent, a fost consemnată Ziua Internațională a siguran-ței pe internet. Cu această ocazie, au fost organizate mai multe evenimente, pentru a le aminti copiilor ce pericole îi pasc în spatele ecranului computerului.
Pornind de la importanța si-guranței pe Internet, în special a copiilor, impusă de nivelul de dezvoltare a tehnologiilor informaționale, în Republica Moldova a fost creat portalul www.siguronline.md, care are menirea să informeze și să promoveze utilizarea sigură a Internetului de către copii cu sprijinul și implicarea specialiștilor, a părinților, profesorilor. Pe acest site poate fi găsit și softul destinat pentru raportarea abuzurilor online.
Portalul furnizează părinților, educatorilor informații pentru a-i încuraja să ia atitudine pozitivă față de metodele de securizare a procesului de navigare a copiilor și tinerilor, precum și date, informații și instrumente care să-i ghideze în realizarea acestui rol. Potrivit analizei portalului, cititorii cel mai des întreabă despre ce este hărțuirea cibernetică, ce pot face dacă sunt hărțuiți, cum să-și protejeze identitatea, ce pot face în cazul furtului datelor personale etc.
Tehnologiile informaționale, avantaje și capcane
Fiecare persoană poate deveni avocat digital și să raporteze site-urile suspecte care difuzează imagini cu copii nud, care conțin abuzuri sexuale cu copii, site-uri pentru adulți care sunt accesibile copiilor.
Vorbeam mai sus despre faptul că informația despre pericolele pe internet trebuie să fie
distribuită în rândul copiilor și adolescenților. Elevii de la Liceului Teoretic „Mihai Berezovschi” din capitală au fost învățați cum să-și protejeze profilurile de pe rețelele de socializare. Apoi, ei au urmărit un film în care li s-a vorbit despre ce riscuri impune navigarea pe internet.
,,Lumea în care trăim devine din ce în ce mai interdependentă, iar acest lucru se datorează în mare parte evoluţiilor din domeniul tehnologiei informaţionale şi comunicaţiilor. În ultimii cinci ani, rețelele de socializare au înregistrat o creștere rapidă în utilizarea lor. În acest sens, copiii și adolescenții tind să nu sesizeze pericolele la care se expun atunci când fac publice detalii legate de viața privată”, a declarat Tatiana Cogut, voluntar la Centrul Internațional „La Strada”.
Sunt cunoscute cazuri în care traficanții de copii găseau victime pe rețelele de socializare. Plasarea datelor personale, de asemenea, implică un anumit risc. „Vrem să aducem la cunoștința adolescenților că internetul, pe lângă avantaje, are și multe dezavantaje și trebuie să fie foarte precauți ce și cum distribuie, deoarece mediul online este destul de periculos și ar trebui să protejeze profilurile de pe rețelele de socializare”, le-a explicat elevilor Tatiana Cogut.
În urma vizionării filmului, care a dezbătut pe larg această problemă, mulți dintre adolescenți au căzut pe gânduri. Cu siguranță, de acum încolo vor fi mai vigi-lenți în acceptarea prietenilor necunoscuți, dar vor ști și cât e de important să aibă parole sofisticate la rețelele de socializare.
Așa cum internetul a devenit o necesitate în lumea contemporană, riscurile la care ne expunem sunt enorme. În acest fel, informându-ne corect și respectând regulile de bază, ne asigurăm si-guranța online.