Agenții economici care asigură cu alimente instituțiile de învățământ și angajatorii ar putea fi sancționați contra-vențional pentru nerespectarea legislației sanitare. Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de hotărâre de govern cu privire la completarea Codului contravențional.
Potrivit prevederilor propuse, calitatea produselor alimentare distribuite în școli și grădinițe trebuie să corespundă informațiilor de pe etichete. Pentru încălcarea acestei norme, proiectul prevede amenzi date agenților economici între 150 și 200 de unități convenţionale (de la 7500 la 10 mii de lei). Pentru managerii instituțiilor de învățământ care admit alimentarea nesănătoasă a copiilor, penalitatea constituie între 50 și 80 de unități convenţionale.
Amenzi sunt prevăzute și pentru patronii care angajează persoane în lipsa examenelor medicale sau nu solicită salariaților să efectueze examene medicale profilactice. În acest caz, sancțiunile constituie între 200 și 250 de unități convenţionale. Totodată, proiectul prevede amenzi pentru managerii instituțiilor medicale și președinții/membrii comisiilor medicale.
De asemenea, pentru nerespectarea normelor de protecție a salariaților în timpul muncii și expunerea personalului la factori nocivi, sunt stabilite amenzi de la 50 până la 300 de unități contravenționale. În prezent, o unitate convenţională este echivalentă cu 50 de lei.
Sancțiunile prevăzute vor fi aplicate pentru nerespectarea Legii cu privire la supravegherea de stat a sănătăţii publice, a Legii securităţii şi sănătăţii în muncă și Legii cu privire la activitatea nucleară și radiologică.
Solicitată de „Vocea poporului”, Elena Carchilan, şefa Inspectoratului Sindical al Muncii, a
apreciat sancţiunile propuse drept dure, dar necesare, pentru a responsabiliza în primul rând persoanele cu funcţii de răspundere care nu respectă legislaţia sanitară şi cea privind securitatea şi sănătatea în muncă.
Responsabilitatea, pasată de la o instituție la alta
„E o situaţie bizară. S-au depistat produse alimentare cu termenul expirat în mai multe instituţii de învăţământ şi încă se mai caută vinovatul – Ministerul Sănătăţii face trimitere la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, agenţia dă vina pe Centrul Naţional de Sănătate Publică, Ministerul Educației consideră că nu are nici o vină, dar au de suferit copiii de pe urma acestor încălcări. Directorii instituţiilor, inclusiv ai celor de învăţământ, trebuie să fie mai vigilenţi şi să nu admită produse alimentare care nu au certificate de conformitate. Ei nu trebuie să intre în cârdăşie cu administratorii firmelor care încearcă să livreze marfă de o calitate dubioasă. Ar fi bine ca agenţilor economici care încalcă în mod repetat legislaţia sanitară să li se retragă autorizaţia sanitară de funcţionare. Trebuie să îi responsabilizăm pe cei care, prin anumite şiretlicuri, pun în pericol sănătatea salariaţilor şi a copiilor. E nevoie de o verificare serioasă a calităţii produselor alimentare, inclusiv a celor importate, astfel ca certificatele eliberate să nu fie efectuate doar pentru bifă. Sunt cazuri când se comercializează fructe şi legume cu un conţinut sporit de nitraţi, peşte sau ouă cu termenul de valabilitate expirat, din cauza unei verificări formale, iar unii salariaţi care lucrează în alimentaţia publică sunt admişi la muncă fără a trece un examen medical. În cadrul controalelor pe care le efectuează, Inspectoratul Sindical al Muncii verifică şi dacă angajaţii trec aceste examene medicale la angajare şi cele periodice etc. Cred că angajatorilor nu le va conveni să plătească amendă de 10 mii de lei pentru că au admis la muncă o persoană fără ca aceasta să fie supusă examenului medical. Mai bine ar respecta legislaţia şi ar cheltui doar 200 de lei pentru examenul medical al unui salariat”, a ţinut să menţioneze Elena Carchilan.