Conform prognozelor făcute de autorități, cuantumul salariului mediu lunar pe economie urmează să crească, în 2021, cu 763 de lei față de cel aplicat în anul curent. Prognoza se regăsește într-un proiect transmis Guvernului pentru examinare și aprobare.
Astfel, potrivit documentului, cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2021, urmează să fie de 8.716 lei. Calculele au fost făcute conform prognozei indicatorilor macroeconomici pentru anii 2021-2023, estimate de către Ministerul Economiei și Infrastructurii. În 2020, cuantumul salariului mediu lunar pe economie prognozat este de 7.953 de lei, iar în anul 2019 a fost de 6.975 de lei.
Experții în domeniu susțin că scenariul Guvernului este unul foarte optimist, întrucât țara trece printr-o criză financiară profundă, alimentată și de pandemia de Covid. Totuși, cetățenii ar putea ajunge la un astfel de salariu, dacă agenții economici, de frica să nu-și piardă angajații, le vor crește lefurile. De exemplu, în 2020, conform estimărilor IDIS „Viitorul”, au plecat în străinătate în jur de 35 de mii de cetățeni moldoveni, așa că angajatorii fac tot posibilul ca să păstreze forța de muncă acasă.
„Pe de o parte, noi, anul acesta, într-adevăr avem inflație mică, avem o criză, iar în anul viitor, agenții economici nu vor avea de unde plăti salariile. Dar, pe de altă parte, presiunea pe piața forței de muncă este enormă. Cercetarea noastră arată că așteptările oamenilor sunt cu multe peste ceea ce poate da economia”, ne-a spus analistul economic Veaceslav Ioniță.
Chiar dacă salariul mediu estimat de autorități pentru anul viitor este cu peste 760 de lei mai mare, totuși, această creștere este insuficientă, spun oamenii. „Să sperăm, dar oricum asta nu este suficient, obiectiv vorbind. În primul rând, sunt mari cheltuielile pentru serviciile comunale, haine, mâncare și întreținerea mașinii”, ne-a mărturisit un chișinăuean.
Chiar dacă s-ar întâmpla ca salariul mediu lunar să ajungă la peste 8700 de lei, cetățenii nu prea ar reuși să simtă majorarea, mai spun experții.
„Vom ajunge la sfârșitul anului, când media anuală va fi în jur de 8000 de lei. E cea mai mică creștere din ultimii șapte ani de zile. Dacă ne uităm după rata inflației, atunci creșterea salarială e de aproape zero. Practic, creșterea sariului din acest an doar compensează rata inflației de anul trecut”, adaugă Veaceslav Ioniță.
În opinia lui Sergiu Sainciuc, vicepre-ședinte al CNSM, salariul mediu a fost stabilit pornind de la prognoza macroeconomică elaborată de Ministerul Economiei și Infrastructurii și coordonată cu Fondul Monetar Internațional.
„În opinia noastră, însă, acest cuantum nicidecum nu va asigura către anul 2023 salariul mediu pe economie de 11.200 de lei, planificat de către Guvern, atunci când a fost aprobat programul de activitate”, a menționat Sergiu Sanciuc.
Ce câștiguri i-ar motiva pe cetățeni să rămână în țară
Între timp, un studiu realizat de IDIS „Viitorul” arată că, pentru a rămâne în țară, moldovenii ar avea nevoie de un salariu de cel puțin 13.450 de lei, aproape cu două mii de lei mai mult decât cereau anul trecut. Conform datelor, de cele mai mari salarii, circa 16 mii de lei, au nevoie tinerii de până la 30 de ani, ceea ce este cu 40% mai mult decât așteptările persoanelor în vârstă, care s-ar mulțumi și cu 11.200 de lei pe lună.
„Însă, aici trebuie să atragem atenția asupra unui aspect important. Așteptările oamenilor în vârstă, apți de muncă, sunt de două ori mai mari decât salariile existente, iar așteptările persoanelor în etate sunt de patru ori mai mari decât pensia medie. Această înseamnă că cel mai defavorizat grup social din Republica Moldova sunt anume persoanele în etate, deoarece veniturile lor sunt de patru ori mai mici decât așteptările”, conchide Veaceslav Ioniță.