În loc de 3%, cât urma să fie indexată din octombrie, pensia se va majora cu doar 1%. Asta înseamnă că, dacă un pensionar ridică 1000 de lei, după indexare, va avea cu 10 lei mai mult. Premierul Ion Chicu a menționat că coeficientul de indexare reprezintă rata inflației înregistrate în primul semestru al anului în curs.
În schimb, a crescut cuantumul ajutorului unic de la 700 la 900 de lei. Acesta urma să fie acordat încă în aprilie, dar va ajunge în casele pensionarilor cu o lună înainte de alegerile prezidențiale.
„Reieșind din aceste calcule, pentru a oferi o indexare mai eficientă decât 1,07, venim cu propunerea să alocăm 200 de lei suplimentar, care va fi o plată unică pe parcursul lunii octombrie, ceea ce ar acoperi o indexare de aproximativ 5,6 la sută, calculată pe trei luni”, a explicat premierul Ion Chicu.
Cine va primi acest ajutor
Vor avea un suport financiar unic majorat beneficiarii de pensii pentru limită de vârstă, de dizabilitate, de urmaș, pentru vechime în muncă, de asemenea unele categorii de angajați din aviația civilă, funcționarii publici, unele categorii de angajați din domeniul culturii, militarii în termen și membrii familiilor lor, participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, angajații din rândurile structurilor de forță – în total, peste 600 de mii de persoane.
Pensionarii, indignați
Majoritatea pensionarilor cu care am discutat se arată indignați de această decizie a Guvernului. Aceștia spun că majorarea este una mică și nici nu va fi resimțită. „Un kilogram de zahăr sau două pâini. Asta e tot ce pot să cumpăr din acești bani. Cum se poate majora cu un procent? Ne iau în derâdere cu acești bani”, ne spune unul dintre pensionari, pe care l-am întâlnit la un oficiu poștal din capitală.
Au lucrat ani buni la fabrici și uzine, iar odată ajunși la vârsta a treia, s-au ales cu o pensie ce abia le asigură existența.
„Bătaie de joc, nici de o mască nu ajunge”, ne spune indignată o altă femeie. Pentru că are o pensie mizerabilă și o cheltuiește aproape toată pentru medicamente, femeia este nevoită să vândă în stradă tot ce găsește prin gospodărie. Vine la Chișinău din satul Cimișeni, raionul Criuleni.
„Vând niște flori care cresc în grădină, oleacă de borș, ce să facem? Eu am lucrat la fabrica de păsări, 24 de ani fără întrerupere. Am o pensie de 1500 de lei”.
„Pentru ce vă ajung acești bani?” „Nici nu pot să vă spun, numai du-te și scoate o măsea și dai 300 de lei”, ne spune Nina Calancea. Femeia susține că a auzit despre majorarea pensiei cu un procent, dar, când a făcut un calcul simplu, a înțeles că este o nimica toată.
În aceeași situație este și mătușa Maria, care spune că este alungată de polițiști de la un colț de stradă la altul, dar nu are de ales. „Am lucrat 38 de ani și jumătate numai pe deal. De nevoie venim și vindem ce mai creștem prin gospodărie, iar aici suntem alungate, jignite. Parcă era mai bine atunci când mă duceam și munceam la deal”, ni se plânge mătușa Maria.
Opinia sindicatelor
Este necesar de menționat că sindicatele au fost printre cei care au solicitat ca pensiile să fie indexate de două ori pe an, pentru a asigura menținerea puterii de cumpărare a acestora.
„Deci, indexarea are ca scop să nu admită deprecierea pensiilor ca urmare a creșterii prețurilor și mai puțin – majorarea acestora. Este necesar de menționat că anterior mecanismul de indexare viza atât creșterea prețurilor, cât și creșterea salariilor, dar odată cu introducerea mecanismului de valorizare a veniturilor luate în calcul la stabilirea pensiilor, pentru moment se ține seama doar de inflație. Desigur, dacă inflația este redusă, va fi și indexarea mai mică. Totodată, sindicatele optează și pentru aplicarea unor mecanisme de creștere a pensiilor, mai cu seamă, pentru pensiile care sunt mai mici decât minimul de existență. Astfel de solicitări au fost remise de mai multe ori autorităților publice”, a spus, pentru „Vocea poporului”, Sergiu Iurcu, şeful Departamentului protecţie social-economică din cadrul CNSM.