Care sunt condițiile de pensionare a unui artist? Formula de calculare a pensiei? Persoana care şi-a stabilit domi-ciliul în străinătate are dreptul la pensie pentru anii de activitate ca artist în Moldova?
Cătălin B., Chișinău
Ana MOLDOVANU
consilier superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
Conform Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii, se acordă pensie, în condițiile încetării activității în funcția respectivă, unor categorii de artiști din instituțiile de cultură şi artă naționale de stat şi municipale:
- artiștilor de balet (artist de balet, solist balet, balerin, dansator), artiștilor din ansamblurile profesioniste de dansuri (artist de balet al ansamblurilor de dansuri populare, solist, dansator), dacă au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani în funcțiile respective, atât bărbații, cât şi femeile;
- artiștilor de circ (acrobat, acrobat-echilibrist, dresor, clovn de categorie superioară, de categoria I, de categoria II, asistent), instrumentiștilor suflători (instrumente aerofone): artist orchestră, solist orchestră, artist instrumentist (flaut, oboi, clarinet, fagot, saxofon, corn, trompetă, trombon, tubă, nai, fluier, caval), dacă au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani în funcțiile respective, atât bărbații, cât şi femeile (se iau în considerare și funcțiile prevăzute la lit. a)).
Pensia se calculează din venitul mediu lunar asigurat valorizat, realizat după 1 ianuarie 1999, luându-se în considerare stagiul de cotizare total. Pensia se calculează după formula:
- P = 1,35% x Tt x Vav ,
unde:
P este cuantumul pensiei calculate;
1,35% – rata de acumulare pentru anii de cotizare, realizați după 1 ianuarie 1999, calculată în procente;
Tt – stagiul total de cotizare, ani;
Vav – venitul mediu lunar asigurat valorizat.
În cazul în care, începând cu 1 ianuarie 1999, asiguratul nu a realizat un stagiu de cotizare sau stagiul de cotizare realizat după această dată este mai mic de cinci ani, pensia acestuia i se calculează conform formulei:
Tt
- P = Pmin x _______ x Knp ,
2Tmin
unde:
P este cuantumul pensiei calculate;
Pmin – pensia minimă pentru limită de vârstă la data stabilirii pensiei;
Tt – stagiul total de cotizare, ani;
Tmin – stagiul minim care acordă dreptul la pensie;
Knp – coeficientul nivelului profesional, care este egal cu:
1,0 – pentru agricultori, muncitori necalificați (categoria 1-2 de calificare) și personalul auxiliar necalificat;
1,2 – pentru muncitori cu calificare medie (categoria 3-4 de calificare);
1,5 – pentru muncitori cu calificare înaltă (categoria 5-8 de calificare) și specialiști cu studii medii de specialitate;
1,8 – pentru specialiști cu studii superioare;
2,0 – pentru personalul de conducere la nivel de subdiviziune structurală;
3,0 – pentru conducătorii de unități și locțiitorii lor.
Pensia se stabilește de către organele de asigurări sociale. Cheltuielile pentru achitarea pensiilor sunt suportate după cum urmează: 50% din mărimea stabilită a pensiei – din bugetul asigurărilor sociale de stat şi 50% – din bugetul de stat.
La calcularea stagiului de cotizare ce acordă dreptul la pensie unor categorii de angajați din domeniul culturii se iau în considerare numai perioadele de activitate efectivă în funcțiile din cadrul instituțiilor de cultură și artă naționale de stat și municipale.
Persoana care şi-a stabilit domiciliul în străinătate are dreptul la pensia stabilită în Moldova.
În cazul dat, aceasta are obli-gația de a transmite, pe adresa Casei Naţionale de Asigurări Sociale, la fiecare 12 luni, un certificat de viaţă în modul prevăzut de Guvern. Dacă beneficiarul de pensie prezintă sau transmite certificatul de viaţă după expirarea celor 12 luni, plata pensiei va fi reluată de la data la care a fost suspendată.
Beneficiarul de pensie va completa certificatul de viaţă şi îl va semna la autoritatea administrației publice locale, la un notar public sau la misiunea diplomatică/oficiul consular al Republicii Moldova de pe teritoriul statului de domiciliu sau la subdiviziunile teritoriale ale Casei Naţionale de Asigurări Sociale, care va autentifica faptul că acest document a fost semnat personal de către titularul drepturilor sociale.
În cazul în care beneficiarul de pensie nu prezintă sau nu transmite certificatul de viaţă în termenul indicat, Casa Naţională de Asigurări Sociale suspendă plata pensiei acestuia începând cu luna următoare lunii în care expiră cele 12 luni.