Modificările operate recent la Regulamentul pentru numirea directorilor instituţiilor de învăţământ ţintesc unele schimbări în bine şi sunt orientate spre revenirea la relaţii omeneşti, sănătoase, susţine preşedintele Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova, Dumitru Ivanov.
Intenţia ministrului precedent al Educaţiei de a organiza încă o etapă de selectare a acestor directori s-a soldat cu reacţii negative, dure în teritorii. Vorba e că acum sunt conducători cu o pregătire bună, care au participat la seminare, conferinţe, au obţinut titluri didactice, de care până acum nu se ţinea cont. De aceea, schimbările înaintate de Corina Fusu, ministrul Educaţiei, sunt binevenite şi au contribuit la calmarea spiritelor, a opinat Dumitru Ivanov.
Direcţiile teritoriale de învăţământ dispun de inspectorate, cabinete metodice şi monitorizează permanent situaţia din unităţi. Nimeni nu cunoaşte mai bine candidaţii şi, de aceea, responsabilitatea pentru selectarea conducătorilor trebuie să le revină lor. Este clar şi faptul că directorii instituţiilor de învăţământ nu pot deţine veşnic aceste funcţii, ci trebuie evaluaţi periodic, verificaţi şi ajutaţi să se dezvolte continuu.
În acelaşi timp, Dumitru Ivanov este de părere că acum atenţia trebuie concentrată pe motivul nereuşitei elevilor, iar acesta constă în programele şcolare, care sunt supraîncărcate.
„Nu înţeleg de ce nu putem prelua practici europene, considerate de toată lumea drept etalon. În şcolile din unele state precum Germania sunt studiate doar opt discipline şcolare, în timp ce la noi – chiar şi 18. Nu poate un om să asimileze toată această informaţie şi să mai şi înveţe bine”, a relevat liderul federației.
Dumitru Ivanov a mai remarcat că pedagogii au început noul an şcolar în condiţiile creşterii preţurilor şi ale scăderii puterii de cumpărare a salariilor lor. „Am insistat să avem o întâlnire cu premierul Valeriu Streleţ, ca să-l convingem că, din majorarea cu 25 la sută a salariilor, operată în 2014, au mai rămas doar cinci la sută, restul au fost înghiţite de scumpiri”.
În prezent, un tânăr specialist cu studii superioare din învăţământ primeşte un salariu minim de 1600 de lei. Pentru a ridica 2000-2400 de lei lunar, el trebuie să-şi ia ore suplimentare şi nu poate rezista, se îmbolnăveşte. Acum, salariul a jumătate din pedagogi nu se ridică nici la cel mediu pe economie, a mai specificat Dumitru Ivanov.