12 aprilie 2024
Chisinau
Varia

PDM îşi ia un angajament punctual de protecţie a familiilor

Loading
Varia PDM îşi ia un angajament punctual de protecţie a familiilor
PDM îşi ia un angajament punctual de protecţie a familiilor

 

 

pdm

Partidul Democrat își asumă un angajament, să facă o prioritate națională din interesele Familiei. Acest anunța fost făcut de către președintele PDM, Marian Lupu, în cadrul Acțiunii PDM „Familia Moldo­vei”, eveniment desfășurat duminică într-un parc din capitală.

 

„Partidul Democrat va acționa cu pri­oritate pentru rezolvarea problemelor familiilor din Republica Moldova”, a spus Marian Lupu, aflându-se alături de soția sa, Victoria, și de echipa PDM.

„Venim cu fapte concrete ca tot mai puțini să fie nevoiți să aleagă între a avea bunăstare și a avea familia unită, venim cu soluții pentru ca familiile să rămână împreună aici, acasă, în Moldova, pen­tru educația și protecția copiilor. Punem pe primul loc drepturile femeilor și pro­movarea lor. Ridicăm economia pentru a oferi bunăstare în fiecare casă. Creștem Moldova pentru a crea condiții de trai mai bune pentru fiecare familie” – aces­tea au fost printre obiectivele menționate de liderul democrat pentru familiile din Moldova.

Acțiunea PDM a reunit duminică, pe 14 septembrie, familii diferite, care au petre­cut împreună cu cei dragi într-o atmosferă de suflet. Toți au venit împreună cu soți, soții, copii și nepoți. Marian Lupu a stat mereu împreună cu soția sa, Victoria, iar președintele de onoare al democraților, Dumitru Diacov, a urcat în scenă cu doi dintre nepoțeii săi. Au participat și alți fruntași ai partidului, viceprim-minis­trul Andrian Candu, miniștrii Pavel Fi­lip, Marcel Raducanu, Monica Babuc și Vasile Botnari, deputații Raisa Apolschi și Valentina Stratan, alți parlamentari și reprezentanți ai PDM din structurile de stat. Dar cel mai important este că aceas­tă petrecere în familie sub cer deschis a adunat sute și sute de familii din toată Moldova și din Chișinău.

Gazda evenimentului a fost președintele Organizației de Femei a PDM, Valen­tina Buliga, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, și ea avându-i alături pe soțul și fiul său. „Anume femeile de­mocrate, atunci când am decis să ne im­plicăm în politică, primul gând pe care l-am avut a fost să vedem familiile din Moldova sănătoase și puternice, iar fie­care copil, mamă, soție și părinte să aibă un nivel de bunăstare decent!”, a spus Va­lentina Buliga în cuvântul de deschidere a evenimentului.

Pe scenă au urcat și artiști renumiți, și oameni simpli, și familii cu povești de viață deosebite. Printre ele a fost familia Sîrbu din raionul Hâncești, care are în grijă 12 copii, majoritatea fiind înfiați. „Pe unul dintre copii l-am întâlnit la spital. El acolo m-a întrebat: de ce nu vrei să fii și mama mea? L-am luat în familia noas­tră. Unde mâncăm cinci, șase, șapte, mai poate mânca unul. Vă rugăm pe toți să aveți inima deschisă față de copii”, a spus, emoționată, mama din Hâncești.

Acțiunea PDM „Familia Moldovei” a avut loc la finalul unei săptămâni în care echipa democrată a mers în satele și orașele din țară la bordul Expresului „Vocea Moldovei”, pentru a discuta cu cetățenii. Potrivit democraților, cele mai multe dintre problemele ridicate de oa­meni țin anume de familiile lor, iar prin­cipala lor preocupare este bunăstarea fa­miliei. Marian Lupu a declarat că această constatare a născut ideea despre cum trebuie privite astăzi interesele Moldovei, și anume, prin prisma intereselor fiecărei familii din țară.

Liderul PDM a avut un mesaj aparte pentru femei: „Știți maxima care spune că în spatele fiecărui lider puternic stă o fe­meie puternică. Eu nu sunt de acord… În familia mea, dar și în Partidul Democrat, femeile puternice stau alături de lideri, niciodată în spate!”, a declarat Marian Lupu.

În același context, miercuri, Partidul Democrat a lansat angajamentul punctu­al „Cinci piloni pentru familiile din Repu­blica Moldova”. Preşedintele partidului, Marian Lupu, a spus, la conferința de presă susținută cu această ocazie, că Mol­dova va progresa dacă în centrul atenţiei autorităţilor va fi susţinerea şi protejarea familiilor.

Primul pilon din angajamentul PDM se referă la munca pentru bunăstarea fiecă­rei familii. „Vom lucra ca să creştem mai puternic economia Republicii Moldova, ca să putem oferi venituri decente în fi­ecare casă şi familie din Republica Mol­dova, pentru părinţi în beneficiul copiilor. Garanţiile şi serviciile pentru fiecare casă trebuie să fie accesibile fiecărei familii, indiferent de situaţia lor socială”, a spus Marian Lupu.

 

pdm-2

 

Al doilea obiectiv ţine de ocrotirea copiilor şi a părinţilor. PDM se va axa pe crearea condiţiilor bune pentru creş­terea copiilor, siguranţa şi protecţia lor. Susţinerea familiilor numeroase este un alt obiectiv anunţat de democraţi. „Vom dezvolta politicile şi suportul statului în această privinţă”, a subliniat liderul PDM. Pilonul patru şi cinci presupun acţiuni de încurajare a familiilor să rămână în Mol­dova şi de îmbunătăţire a locului şi rolu­lui femeii în comunitate.

Marian Lupu a relevat că atunci când un părinte este nevoit să lucreze departe de ţară şi de casă, aceasta poate distruge familia. PDM îşi propune să facă totul pentru crearea locurilor de muncă bine plătite în Republica Moldova. „Vom pune capăt discriminării pe criteriul de gen, mai ales în ceea ce priveşte angajarea în câmpul muncii în toate domeniile. Drep­turile mamelor sunt o prioritate. Doar o femeie puternică poate menţine o familie puternică”, a mai spus Marian Lupu.

În următoarele săptămâni, PDM va oferi detalii privind modul de realizare a angajamentului lansat. Marian Lupu a spus că unii pot să considere această iniţiativă ca fiind electorală, esenţa este însă că PDM e o echipă care poate să-şi asume noi responsabilităţi, angajamente şi obiective. Săptămâna trecută, PDM a organizat un eveniment dedicat familiei, la care democraţii au promovat ideea unei familii unite.

În alt context, întrebat de jurnalişti care este poziţia PDM referitor la iniţiati­va PLDM şi PLR cu privire la desfăşurarea unui referendum pentru alegerea directă a preşedintelui ţării, Marian Lupu a spus că Partidul Democrat susţinere iniţiativa, dar crede că acest exerciţiu trebuie să aibă loc la o altă dată decât cea propusă – 30 noiembrie, în aceeaşi zi cu alegerile par­lamentare. „Umblarea la Constituţie nu poate fi făcută în pripă şi în grabă, mai ales la fierbinţeală electorală. Desfăşura­rea referendumului la 30 noiembrie ar aduce câteva riscuri, unul ar fi ca mesajul de bază, care contează pentru Republica Moldova, să fie distorsionat, oamenii pot fi debusolaţi”, a spus Marian Lupu. El a mai menţionat că până la 30 noiembrie timp este foarte puţin şi acest exerciţiu poate eşua, la fel ca şi referendumul din septembrie 2010.

 

Publicitate politică

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
1
Comentează
  • Andrei
    23.09.2014

    PDM demult a demonstrat ca are o responsabilitate aparte fata de conceptul de familie si doreste sa garanteze bunastarea familiilor din Moldova prin proiecte ca locuintele sociale, centre pentru victimele violentei domestice, centre ANOFM pentru angajarea cetatenilor si atragerea revenirii lor de peste hotarele tarii.

Citește și
slot thailand