Partenerii sociali din ramura gospodăriei locativ-comunale – Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale și Producerii de Mărfuri și Asociația Patronală a Serviciilor Publice – s-au întrunit, pe 25 ianuarie curent, în cadrul Comisiei pentru consultări și negocieri colective, pentru a dezbate un șir de modificări și completări importante la Convenția colectivă (nivel ramural) pentru anii 2022-2026, publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 325-333(8035-8043) din 31 decembrie 2021 cu modificările și completările ulterioare.
Cele mai importante modificări sunt: actualizarea prevederilor din Convenție privind salarizarea, în conformitate cu modificările Hotărârii Guvernului nr. 743/2002 realizate prin HG nr. 874 din 14.12.22 în vigoare din 01.01.23; aspecte privind sporurile de compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile în funcție de nocivitatea lucrărilor executate; suplinirea listei lucrărilor, secțiilor, profesiilor și funcțiilor în condiții nocive de muncă, activitatea în cadrul cărora se oferă dreptul la concediu suplimentar plătit în zile calendaristice.
În același timp, partenerii sociali s-au referit și la problemele cu care se confruntă actualmente întreprinderile de ramură. Reprezentanții patronatului i-au informat pe membrii Comisiei care sunt impedimentele în ajustarea tarifelor necesare pentru ca întreprinderile să nu ajungă la falimentare, precum și în reglementarea și estimarea cât mai corectă și eficientă a consumurilor și cheltuielilor suportate de către întreprinderi la executarea lucrărilor.
Precum ne-a relevat EcaterinaManastîrschi, vicepreședinte al Federației „Sindindcomservice”, în lipsa unui organ central de specialitate al gospodăriei locativ-comunale, Comisia de ramură pentru consultări și negocieri colective, în conformitate cu prevederile articolului 27 cu indicele 1 din Legea 245/2006, este în format bipartit, sindicat-patronat.