Oportunităţile de dezvoltare a parteneriatului social în ştiinţa agrară, instituţiile de proiectare şi staţiunile tehnologico-experimentale au fost discutate, săptămâna trecută, la o recent organizată de Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind”.
Scopul nostru este de a orienta cele trei părţi ale dialogului social spre o conlucrare productivă care să contribuie la solu-ţionarea problemelor şi la dezvoltarea ramurii în general, precum şi a întreprinderilor şi salariaţilor, a menţionat Leonard Palii, vicepreședinte „Agroindsind”.
Vorbitorul a remarcat că în prezent sunt organizate un şir de conferinţe de acest fel, prin care sunt create mecanisme de reprezentare a unor branşe agricole în comisia de ramură şi în relaţiile cu structurile statului.
În context, sunt create grupuri de referinţă care vor servi drept punte de legătură între reprezentanţii salariaţilor şi angajatorii unităţilor din breaslă cu instituţiile centrale ale statului pentru abordarea problemelor acestora.
Unele dintre aceste instituții se confruntă cu problema subordonării duble: Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, pe de o parte, și Academiei de Științe a Moldovei, pe de alta, a specificat Leonard Palii. În această branşă există şi probleme legate de salarizare, de vreme ce finanţarea lor provine din bugetul statului şi din serviciile prestate, a subliniat vicepreşedintele „Agroindsind”.
Boris Găină, academician-coordonator în cadrul Secției de științe agricole al Academiei de Științe a Moldovei, a apreciat, la rândul său, că multe probleme care apar în cadrul unităţilor respective sunt soluţionate cu aportul membrilor de sindicat de la AȘM.
De menţionat că această conferinţă practică a fost a treia dintr-o serie de cinci activităţi similare, organizate de Federaţia „Agroindsind” în perioada martie-aprilie curent.