Modificările la Codul muncii și la Codul educației în vederea reconcilierii vieții profesionale cu cea de familie au fost votate în lectură finală de Parlament. Documentul prevede crearea cadrului legal pentru oferirea serviciilor de îngrijire a copiilor, asigurate de angajator. Astfel, părinții care au copii cu vârsta de până la trei ani vor avea oportunitatea de a decide asupra revenirii mai rapide la serviciu.
În acest sens, proiectul reglementează dreptul angajatorilor de a oferi angajaților servicii alternative de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la trei ani, suplimentare celor oferite de către stat. Cheltuielile aferente acestor servicii vor fi asigurate de angajatori, din mijloacele proprii.
Potrivit autorilor, proiectul are menirea de a asigura un echilibru între necesitățile, drepturile și interesele salariaților cu copii cu vârsta de până la trei ani, precum și ale angajatorilor, dar și să asigure reconcilierea vieții profesionale cu cea de familie. Guvernul, în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a acestei legi, va aduce actele normative în concordanță cu noile modificări și va adopta acte normative care să permită punerea în aplicare a legii respective.
Proiectul de lege a fost susținut de o majoritate covârșitoare, cu 85 de voturi ale deputaților din diferite fracțiuni parlamentare.
Crearea creșelor la locul de muncă pentru copiii angajaților a fost salutată de sindicate și de societatea civilă. Astfel, familiile care au copii mai mici de trei ani nu vor fi nevoite să-și caute bone, dar vor putea să-i ia la serviciu. În perioada pandemică a crescut numărul femeilor care au fost nevoite să intre în șomaj tehnic, fiindcă nu au avut cu cine lăsa copiii.
Liuba Rotaru, președinta Comisiei de Femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a declarat că aceste modificări la Codul muncii și la Codul educației dau o speranță de a rezolva problema femeilor cu copii mici, care nu au posibilitatea să stea până la trei ani în concediu de maternitate din cauza problemelor financiare sau doresc să nu își întrerupă prea mult timp activitatea profesională, pentru a nu se descalifica.