Statistici cutremurătoare. Pandemia și faptul că oamenii au stat mai mult timp închiși în casă a dublat cazurile de violență în familie și apelurile parvenite la telefonul de încredere, dar și la 112.
Cel mai mic apelant care a sunat și a zis că tatăl lui o bate pe mama avea doar cinci ani, iar cea mai vârstnică femeie care a sunat avea 89 de ani și se plângea că a fost bătută de propriul fiu. În primele nouă luni ale anului curent, în Republica Moldova, oficial au fost înregistrate 9844 de astfel de cazuri, cu peste 1800 mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Potrivit datelor poliției, de la începutul anului și până în prezent au fost înregistrate 733 de cazuri penale și 1348 de cazuri contravenționale de violență în familie. Pentru protejarea victimelor violenței, au fost emise 4088 de ordine de restricție și 549 de ordonanțe de protecție.
Sunt însă și cazuri în care victimele refuză intervenția poliției și solicită consiliere psihologică ori vor să fie sfătuite cum să procedeze. În acest caz, apelanții sunt redirecționați către telefonul de încredere pentru femei și fete. Conform datelor disponibile din raportul de apeluri privind Linia de încredere pentru femei și fete, administrat de Centrul Internațional „La Strada”, de la începutul pandemiei, numărul femeilor care au raportat cazuri de violență a crescut cu 35%.
Femeile supraviețuitoare ale violenței au nevoie în principal de produse de primă necesitate și bani, de un adăpost și de acces la asistență medicală, servicii de asistență psihologică și juridică.
Pentru a preveni ori a soluționa cât mai rapid astfel de cazuri, reprezentații Asociației „La Strada” și cei de la Serviciul 112 au semnat un acord, în baza căruia au posibilitatea să sincronizeze eforturile celor două instituții și să îmbunătățească asistența acordată victimelor violenței în familie.
„Vrem să setăm o nouă dimensiune de colaborare, un parteneriat unic în Republica Moldova, colaborarea între telefonul unic de încredere pentru femei și fete și Serviciul unic 112, astfel încât, împreună, să fim mai aproape de femeile care suferă de violen-ță în familie”, a spus Daniela Misail–Nichitin, directoarea Programului femei din cadrul Centrului Internațional „La Strada Moldova”.
16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen
Așadar, Serviciul 112 va re-direcționa toate apelurile victimelor violenței în familie către telefonul de încredere pentru femei și fete, în cazurile în care beneficiara refuză intervenția poliției ori se află în situație de criză şi are nevoie de suport emoțional ori consiliere psihologică. La rândul lor, specialiștii „La Strada Moldova” vor oferi suport partenerilor prin activități de instruire și formare continuă a operatorilor serviciului 112 în domeniul combaterii violenței în familie și a abuzurilor sexuale. Potrivit informațiilor prezentate de Serviciul Național Unic pentru apelurile de urgență 112, Republica Moldova este în topul țărilor din Europa cu cele mai multe cazuri în care femeile au fost abuzate psihologic ori sexual cel puțin o dată în viață.
Săptămâna trecută a fost lansată campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”. Aceasta este axată pe importanța prevenirii violenței, precum și pe disponibilitatea serviciilor destinate supraviețuitoarelor violenței, acestea fiind esențiale în contextul Covid-19. În Republica Moldova, această campanie se organizează de 19 ani consecutiv de către Guvern, autoritățile locale, organizațiile internaționale și societatea civilă. Culoarea campaniei este oranj, aceasta fiind un simbol al viitorului luminos pentru fiecare femeie și fată.