5 October 2024
Chisinau
Sanatate

Pacienții nu vor mai sta în autoizolare 14 zile, după tratamentul împotriva COVID-19

Loading
Sanatate Pacienții nu vor mai sta în autoizolare 14 zile, după tratamentul împotriva COVID-19
Pacienții nu vor mai sta în autoizolare 14 zile, după tratamentul împotriva COVID-19
agora.md

Persoanele infectate cu COVID-19 nu vor mai sta 14 zile în au­toizolare după tratament, iar externarea asimptomaticilor se va efectua peste 10 zile de la primul test pozitiv.

Potrivit evidențelor internațio-nale ale Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European pentru Prevenire și Control al Bolilor, pacienții după suporta­rea infecției COVID-19 nu sunt contagioși și nu prezintă pericol epidemiologic după 10 zile de boală.

De asemenea, externarea/ex­cluderea din tratament la domici­liu a asimptomaticilor se va realiza peste 10 zile de la efectuarea tes­tului pozitiv, fără testare repetată pentru confirmare negativă. După aceasta, autoizolarea nu va mai fi necesară.

Totodată, externarea persoa­nelor confirmate cu COVID-19 cu forme ușoare și medii se va realiza cel puțin peste 10 zile de la apariția simptomelor și adițional trei zile fără simptome, fără a fi testate la externare. Se va proceda la fel și în cazul persoanelor confirmate cu COVID-19, cu forme ușoare ale bolii, aflate în tratament la domici­liu. După aceasta, autoizolarea nu va mai fi necesară.

În același timp, testarea la ex­ternare se va efectua doar pentru următoarele categorii de pacienți:

  • adulții internați cu forme gra­ve COVID-19;
  • copiii internați cu pneumo­nii confirmate și forme severe de boală;
  • copiii cu vârsta mai mică de șapte ani.

În cazul persistenței semnelor post–COVID după externare, paci­entul poate continua tratamentul de recuperare la domiciliu sub su­pravegherea medicului de familie, fără a sta în izolare.

Suplimentar vor fi supuse tes­tării obligatorii la virusul COVID-19 următoarele categorii de per-soane (fără semne sugestive COVID-19):

  • pacienții cu diagnostic onco­logic confirmat, pentru cure de radioterapie, chimioterapie sau intervenții chirurgicale, cu maxim 48 de ore înainte de internare;
  • pacienții cu boli de sistem și autoimune, care administrează preparate imunosupresoare, cu maxim 48 de ore înainte de inter­nare;
  • pacienții HIV/SIDA și cu tuber­culoză, cu maxim 48 de ore înainte de internare;
  • pacienții cu pneumonie și SARI fără altă etiologie (ex. gripală) de toate vârstele.
  • pacienții înainte de procedura de transplant (în cadrul spitalului).

În noul protocol se mai stipu­lează că au fost extinse categori­ile de pacienții care pot fi plasați în tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19, fără patolo­gii concomitente și care dispun de condiții de autoizolare la domici­liu:

  • persoane cu vârsta ≤ 65 ani;
  • copii mai mari de șapte ani.

Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală a fost completat. Documentul cu­prinde lista maladiilor şi a stărilor ce necesită asistenţă medicală, precum şi stabileşte volumul în care aceasta va fi acordată persoa­nelor asigurate.

Majoritatea modificărilor au fost determinate de situaţia epide­miologică legată de COVID-19.

Astfel, în anexa nr. 1 a Progra­mului unic au fost introduse ur­genţele de sănătate publică, inclu­siv la nivel de asistenţă medicală primară, în volumul serviciilor me­dicale acordate în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Anexa nr. 4 a fost completată cu investigaţii de laborator ale pro­belor biologice pentru detectarea coronavirusului de tip nou.

De asemenea, lista serviciilor medicale de înaltă performanţă a fost completată cu poziţii noi pen­tru diagnosticul maladiilor neuro­logice şi oncologice.

O altă noutate se referă la fap­tul că din fondurile AOAM vor fi acoperite cheltuielile de transport public suburban şi interurban (tur-retur) pentru pacienţii care efec­tuează servicii de radioterapie, pe lângă cele de chimioterapie, în condiţii de ambulatoriu (staţionar de zi).

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand