20 aprilie 2024
Chisinau
Social

Pacienţii își vor putea alege spitalul raional

Loading
Social Pacienţii își vor putea alege spitalul raional
Pacienţii își vor putea alege spitalul raional
urgenta

Foto: vrn.ro

Din 1 ianuarie 2014, toţi pa­cienţii cu poliţe medicale obligatorii îşi vor putea ale­ge singuri spitalul de acelaşi nivel raional. Libera alegere a spitalelor raionale pentru internările programate va fi accesibilă în cele 9 zone de sănătate ale ţării stabi­lite într-un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină. 

 

Pentru spitalizarea programa­tă, în conformitate cu listele de aşteptare, medicii de familie vor putea elibera bilet de trimitere pentru libera alegere a spitale­lor în cadrul zonelor de sănăta­te: zona 1 – Donduşeni, Briceni, Edineţ, Ocniţa; zona 2 – Râşcani, Făleşti, Glodeni, Sângerei; zona 3 – Drochia, Floreşti, Soroca; zona 4 – Nisporeni, Călăraşi, Ungheni; zona 5 – Orhei, Rezina, Şoldăneşti, Teleneşti; zona 6 – Cimişlia, Leo­va, Hânceşti; zona 7 – Criuleni, Străşeni, Ialoveni, Anenii Noi; zona 8 – Căuşeni, Ştefan Vodă; zona 9 – Cahul, Basarabeasca, Cantemir, Taraclia, Ceadîr Lun­ga, Vulcăneşti, Comrat.

Fiecare dintre instituţiile spi­taliceşti vor dispune de două liste de aşteptare: una – pentru paci­enţii din teritoriul de deservire al spitalului şi a doua – pentru paci­enţii din alte teritorii de deservire a zonei de sănătate.

Mai mult, medicul de familie va informa pacientul despre opor­tunităţile de selectare a spitalului şi va recomanda varianta optimă de spitalizare, având la îndemână listele de aşteptare ale spitalelor din zona de alegere liberă a spita­lelor raionale.

Din schimbările care vor fi operate din 2014 face parte și faptul că medicii din echipele de urgență vor trebui să condu­că ambulanțele. Printr-un ordin al ministrului Sănătăţii, Andrei Usatîi, a fost interzisă angajarea şoferilor la ambulanţe. Ministrul speră astfel să reducă o parte din cheltuieli.

Medicii sunt nemulțumiți de acest ordin fiindcă nu toți au carnet de conducere și dacă l-ar obține ar fi nevoie de mult timp pentru a căpăta experiență. În plus, de multe ori, atunci când au cazuri mai grave, medicii trebuie să stea lângă bolnav până ajunge la cel mai apropiat spital.

Anterior, Ministerul Sănătă­ţii anunţa că va achiziţiona 68 de ambulanţe noi, două dintre care vor fi dotate cu echipament de reanimare. Pentru procurarea acestora, este nevoie de cel puţin 100 de milioane de lei. Guvernul a alocat doar 80 de milioane de lei. Ambulanţele urmează să fie achi­ziţionate până la sfârşitul acestui an şi vor fi repartizate în toate raioanele din ţară, în funcţie de necesităţi.

Pe lângă ambulanţe, Minis­terul Sănătăţii intenţionează să procure şi 24 de autoturisme pen­tru Medicina Primară, Urgenţă şi Sănătate Publică. În prezent, în ţară sunt 375 de ambulanţe.

Potrivit normelor de care se conduce Ministerul Sănătăţii, anual ar trebui achiziţionate cel puţin câte 90 de ambulanţe, ast­fel încât o dată la cinci ani acestea să fie schimbate. Din lipsă de re­surse financiare, se procură puţin peste jumătate din normă. Potri­vit aceluiași ordin, pacienții fără poliță de asigurare medicală obli­gatorie vor fi nevoiți să plătească chemarea echipei de medici și toate procedurile medicale.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand