26 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Ouăle discordiei, care ar putea ajunge și la noi

Loading
Без рубрики Ouăle discordiei, care ar putea ajunge și la noi
Ouăle discordiei, care ar putea ajunge și la noi

 

 

producatorii-de-oua

Foto: rbc.ru

Producători americani de ouă de găină îşi recheamă producţia: un bun prilej pen­tru a da o apreciere condiţiilor de muncă şi de depistare a cazurilor de încălcare a drepturilor lucrătorilor. Criticii concentrației excesive a producţiei din ramurile agricole şi alimentare insistă asupra faptului că apariția focarelor de salmoneloză a fost cauzată de producţia doar a doi producători din statul Iowa, şi anume com­pania Wright County Egg, care îi aparţine lui Jack DeCoster, şi încă o companie, în care acesta este un investitor important, scrie www.iuf.org.

 

Jack DeCoster este proprie­tarul unei companii care furni­zează hrană pentru păsări (se presupune că anume ea a deve­nit sursă de infectare cu bacteri­ile ucigătoare), precum şi cloşti pentru ambele fabrici despre care este vorba. Ouăle produ­se la fabricile lui DeCoster sunt furnizate sub numeroase mărci comerciale în magazinele mari şi în centrele de vânzare cu amă­nuntul pe întreg teritoriul SUA, fapt care face imposibilă stabili­rea sursei producţiei pentru con­sumatori. În listele plasate pe si­te-ul Serviciului federal de stat al SUA figurează circa 90 de mărci comerciale, care urmează a fi re­chemate, iar trei sunt calificate ca fiind… „produs cu marcă ne­identificată”. Întreaga producţie a fost distribuită în ambalaje de diverse dimensiuni pentru a fi vândută cu amănuntul şi chiar avea termen de păstrare!

Acest ultim episod cu produ­sele alterate din seria scandalu­rilor cu rechemarea produselor alimentare, care pare intermina­bilă, începând cu carnea şi ter­minând cu nucile şi aluatul în­gheţat pentru gogoşi, pentru a câta oare atrage atenţia publicu­lui larg faţă de agenţiile federale responsabile pentru securitatea alimentară – Direcţia de con­trol al produselor alimentare şi preparate medicale (anume ea controlează calitatea ouălor) şi Departamentul de agricultură din SUA.

 

g_social

Sindicatele n-ar fi admis tăinuirea cazurilor de exploatare a angajaților privind normele de igienă

 

S-a constatat că întreprinde­rile lui DeCoster din statele Iowa şi Maine au încălcat în repe-tate rânduri legea federală, însă amenzile aplicate nu au avut nici un impact asupra modelului de business al omului de afaceri, nici asupra stimulării activităţii de control al statului. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de control asupra produselor alimentare şi preparatelor medicale a decla­rat pentru New York Times că „direcţia respectivă nu a efectu­at nici un control la vreuna din aceste fabrici din Iowa”.

Cât opinia publică se întrea­bă unde le-au fost ochii organe­lor de control ale statului, ni se pare mai oportun să ne întrebăm despre aceste mari focare de ma­ladii provocate de intoxicarea cu produse alimentare, lucru care demonstrează condiţiile de muncă şi drepturile lucrătorilor din domeniu.

 

Condiţiile de muncă şi drepturile lucrătorilor din domeniu

 

Ultimele verificări, desfăşu­rate la fermele a căror producţie a devenit sursă de intoxicare, au scos la iveală un şir de încălcări grave ale normelor elementare de igienă. În blocurile unde se află găinile, au fost descoperite grămezi de găinaț, au fost depis­tate ouă de insecte şi rozătoare, purtătoare de paraziţi. Păsări sălbatice zburau şi-şi făceau cuiburi deasupra depozitului de hrană la întreprinderile lui DeCoster, anume ele fiind cel mai probabil sursa de infectare cu salmonelă, deoarece pereţii găuriți ai blocurilor de producţie le ofereau animalelor şi păsări­lor acces liber pe teritoriu. Surse identice de bacterii de salmonelă au fost depistate în apă, pe tro­tuarele şi echipamentul fabricii de ouă. Potrivit informaţiei de pe site-ul Direcţiei de control al produselor alimentare şi prepa­rate medicale, acest serviciu de stat desfăşoară investigaţii în scopul de a afla dacă „a fost sau nu utilizat echipamentul folosit la strângerea gunoiului şi a ca­davrelor păsărilor pentru opera­ţii cu hrana păsărilor”.

Încălcarea gravă a normelor de igienă este provocată de exploa­tarea necruțătoare a angajaților care ar fi putut garanta siguranța produselor alimentare, însă doar cu condiția libertății de a-și rea­liza dreptul la asociere în sindi­cate, or altfel ei nu pot controla situația de la locul de muncă! În lipsa unor locuri amenajate special, găinile se ouau chiar în grămezile de excremente unde roiesc șobolani și paraziți. Unde mai pui că angajații care îngrijesc păsările sunt nevoiți să lucreze în aceleași condiții. Uniforma salariaților de la Wright Country Egg era neconformă condițiilor de activitate, respectiv, nu este exclus că chiar înșiși angajații răspândeau bacteriile, dar erau și potențiali purtători al virusului mortal H5N1.

În 1997, fabrica de păsări a lui DeCoster din statul Maine a fost amendată cu 2 mln. de do­lari pentru încălcarea flagrantă a regulilor securităţii şi sănătă­ţii în muncă. În afară de conta­minarea cu bacterii, autoritățile statului au mai semnalat în­călcarea regulilor de securitate împotriva incendiilor și a regu­lilor de protecție a angajaților la manipularea echipamentelor. Robert Reich, fost secretar al Departamentului Muncii, a scris recent pe blogul său că angajații erau siliți să locuiască în vagoane unde mișunau șobolanii, să adu­ne cu mâinile goale excremen­tele de pasăre și găinile moarte. Fabrica de păsări reprezenta, de fapt, un loc unde forța de muncă era exploatată fără milă. În 2002, DeCoster a achitat 1,5 mln. de do­lari pentru soluționarea pe cale amiabilă a cererii de chemare în instanță depuse de mexicancele angajate la fabrica lui. Femeile au acuzat manageri de hărțuială sexuală, inclusiv de violuri…

 

Nici amenzile nu-și au efectul

 

producatorii-de-oua-2

Foto: fabricadecarne.ro

Pentru o întreprindere ca Wright Country Eggs astfel de amenzi sunt floare la ureche, su­mele făcând parte din costurile afacerii. Unul dintre managerii care pe parcursul a trei ani trans­porta muncitorii „la negru” de la o fabrică la alta a fost condamnat la arest la domiciliu pentru trei luni și achitarea unei amenzi de 9000 de dolari. O astfel de amen­dă o mai poți „înghiți”, spre deo­sebire de produsele companiei, care pot fi mortale.

Când la unitate lipsește un sindicat combativ cu un comitet puternic de protecție a muncii sau când administrația descura­jează asocierea salariaților, toți acești factori generează niște condiții de muncă periculoase. Astfel de condiții implică riscuri pentru sănătate și provoacă îm­bolnăvirea angajaților din agri­cultură. Grămezile enorme (înal­te de peste 2,5 m) de excremente de pasăre, prin care mișună o su­medenie de șobolani și paraziți, echipamentele instalate fără gri­laje de protecție, apa insalubră și spațiile infectate sunt condițiile „grație” cărora fabricile de păsări se transformă în incubatoare gi­gantice de producere a bacterii­lor de salmonelă.

Pentru că angajaților le este îngrădit dreptul la asistență juri­dică reală și la crearea sindicate­lor, consumatorii sunt lipsiți de

protecția necesară contra riscurilor ce țin de toxiinfecțiile alimentare. Consolidarea atribuții-lor Guvernului în ceea ce ține de asigurarea securității alimentare presupune, în primul rând, respectarea drepturilor angaja-ților care produc alimentele pe care le consumăm, acordarea unui suport pentru transfor­marea entităților de exploatare necruțătoare a forței de muncă în întreprinderi cu relații ci­vilizate de muncă și sindicate funcționale.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand