Producători americani de ouă de găină îşi recheamă producţia: un bun prilej pentru a da o apreciere condiţiilor de muncă şi de depistare a cazurilor de încălcare a drepturilor lucrătorilor. Criticii concentrației excesive a producţiei din ramurile agricole şi alimentare insistă asupra faptului că apariția focarelor de salmoneloză a fost cauzată de producţia doar a doi producători din statul Iowa, şi anume compania Wright County Egg, care îi aparţine lui Jack DeCoster, şi încă o companie, în care acesta este un investitor important, scrie www.iuf.org.
Jack DeCoster este proprietarul unei companii care furnizează hrană pentru păsări (se presupune că anume ea a devenit sursă de infectare cu bacteriile ucigătoare), precum şi cloşti pentru ambele fabrici despre care este vorba. Ouăle produse la fabricile lui DeCoster sunt furnizate sub numeroase mărci comerciale în magazinele mari şi în centrele de vânzare cu amănuntul pe întreg teritoriul SUA, fapt care face imposibilă stabilirea sursei producţiei pentru consumatori. În listele plasate pe site-ul Serviciului federal de stat al SUA figurează circa 90 de mărci comerciale, care urmează a fi rechemate, iar trei sunt calificate ca fiind… „produs cu marcă neidentificată”. Întreaga producţie a fost distribuită în ambalaje de diverse dimensiuni pentru a fi vândută cu amănuntul şi chiar avea termen de păstrare!
Acest ultim episod cu produsele alterate din seria scandalurilor cu rechemarea produselor alimentare, care pare interminabilă, începând cu carnea şi terminând cu nucile şi aluatul îngheţat pentru gogoşi, pentru a câta oare atrage atenţia publicului larg faţă de agenţiile federale responsabile pentru securitatea alimentară – Direcţia de control al produselor alimentare şi preparate medicale (anume ea controlează calitatea ouălor) şi Departamentul de agricultură din SUA.
Sindicatele n-ar fi admis tăinuirea cazurilor de exploatare a angajaților privind normele de igienă |
S-a constatat că întreprinderile lui DeCoster din statele Iowa şi Maine au încălcat în repe-tate rânduri legea federală, însă amenzile aplicate nu au avut nici un impact asupra modelului de business al omului de afaceri, nici asupra stimulării activităţii de control al statului. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de control asupra produselor alimentare şi preparatelor medicale a declarat pentru New York Times că „direcţia respectivă nu a efectuat nici un control la vreuna din aceste fabrici din Iowa”.
Cât opinia publică se întreabă unde le-au fost ochii organelor de control ale statului, ni se pare mai oportun să ne întrebăm despre aceste mari focare de maladii provocate de intoxicarea cu produse alimentare, lucru care demonstrează condiţiile de muncă şi drepturile lucrătorilor din domeniu.
Condiţiile de muncă şi drepturile lucrătorilor din domeniu
Ultimele verificări, desfăşurate la fermele a căror producţie a devenit sursă de intoxicare, au scos la iveală un şir de încălcări grave ale normelor elementare de igienă. În blocurile unde se află găinile, au fost descoperite grămezi de găinaț, au fost depistate ouă de insecte şi rozătoare, purtătoare de paraziţi. Păsări sălbatice zburau şi-şi făceau cuiburi deasupra depozitului de hrană la întreprinderile lui DeCoster, anume ele fiind cel mai probabil sursa de infectare cu salmonelă, deoarece pereţii găuriți ai blocurilor de producţie le ofereau animalelor şi păsărilor acces liber pe teritoriu. Surse identice de bacterii de salmonelă au fost depistate în apă, pe trotuarele şi echipamentul fabricii de ouă. Potrivit informaţiei de pe site-ul Direcţiei de control al produselor alimentare şi preparate medicale, acest serviciu de stat desfăşoară investigaţii în scopul de a afla dacă „a fost sau nu utilizat echipamentul folosit la strângerea gunoiului şi a cadavrelor păsărilor pentru operaţii cu hrana păsărilor”.
Încălcarea gravă a normelor de igienă este provocată de exploatarea necruțătoare a angajaților care ar fi putut garanta siguranța produselor alimentare, însă doar cu condiția libertății de a-și realiza dreptul la asociere în sindicate, or altfel ei nu pot controla situația de la locul de muncă! În lipsa unor locuri amenajate special, găinile se ouau chiar în grămezile de excremente unde roiesc șobolani și paraziți. Unde mai pui că angajații care îngrijesc păsările sunt nevoiți să lucreze în aceleași condiții. Uniforma salariaților de la Wright Country Egg era neconformă condițiilor de activitate, respectiv, nu este exclus că chiar înșiși angajații răspândeau bacteriile, dar erau și potențiali purtători al virusului mortal H5N1.
În 1997, fabrica de păsări a lui DeCoster din statul Maine a fost amendată cu 2 mln. de dolari pentru încălcarea flagrantă a regulilor securităţii şi sănătăţii în muncă. În afară de contaminarea cu bacterii, autoritățile statului au mai semnalat încălcarea regulilor de securitate împotriva incendiilor și a regulilor de protecție a angajaților la manipularea echipamentelor. Robert Reich, fost secretar al Departamentului Muncii, a scris recent pe blogul său că angajații erau siliți să locuiască în vagoane unde mișunau șobolanii, să adune cu mâinile goale excrementele de pasăre și găinile moarte. Fabrica de păsări reprezenta, de fapt, un loc unde forța de muncă era exploatată fără milă. În 2002, DeCoster a achitat 1,5 mln. de dolari pentru soluționarea pe cale amiabilă a cererii de chemare în instanță depuse de mexicancele angajate la fabrica lui. Femeile au acuzat manageri de hărțuială sexuală, inclusiv de violuri…
Nici amenzile nu-și au efectul
Pentru o întreprindere ca Wright Country Eggs astfel de amenzi sunt floare la ureche, sumele făcând parte din costurile afacerii. Unul dintre managerii care pe parcursul a trei ani transporta muncitorii „la negru” de la o fabrică la alta a fost condamnat la arest la domiciliu pentru trei luni și achitarea unei amenzi de 9000 de dolari. O astfel de amendă o mai poți „înghiți”, spre deosebire de produsele companiei, care pot fi mortale.
Când la unitate lipsește un sindicat combativ cu un comitet puternic de protecție a muncii sau când administrația descurajează asocierea salariaților, toți acești factori generează niște condiții de muncă periculoase. Astfel de condiții implică riscuri pentru sănătate și provoacă îmbolnăvirea angajaților din agricultură. Grămezile enorme (înalte de peste 2,5 m) de excremente de pasăre, prin care mișună o sumedenie de șobolani și paraziți, echipamentele instalate fără grilaje de protecție, apa insalubră și spațiile infectate sunt condițiile „grație” cărora fabricile de păsări se transformă în incubatoare gigantice de producere a bacteriilor de salmonelă.
Pentru că angajaților le este îngrădit dreptul la asistență juridică reală și la crearea sindicatelor, consumatorii sunt lipsiți de
protecția necesară contra riscurilor ce țin de toxiinfecțiile alimentare. Consolidarea atribuții-lor Guvernului în ceea ce ține de asigurarea securității alimentare presupune, în primul rând, respectarea drepturilor angaja-ților care produc alimentele pe care le consumăm, acordarea unui suport pentru transformarea entităților de exploatare necruțătoare a forței de muncă în întreprinderi cu relații civilizate de muncă și sindicate funcționale.