25 iulie 2024
Chisinau
Varia

Osteoporoza este o afecţiune de temut

Loading
Varia Osteoporoza este o afecţiune de temut
Osteoporoza este o afecţiune de temut
osteoporoza

Foto: doctorionline.ro

 

Osteoporoza constituie o le­ziune osoasă caracterizată prin subțierea și rarefierea oaselor, cu formarea unor cavități de diverse dimensi­uni, potrivit DEX-ului, şi este considerată în prezent drept o boală care compromite structura osoasă, cu predis­poziţie la fractura oaselor în urma unui traumatism de mică intensitate.

 

În acest caz, medicii recomandă administrarea calciului, care este necesar pentru construcţia/recon­strucţia osului. Mărirea aportului de calciu nu împiedică apariţia osteoporozei, însă poate accentua tendinţa de demineralizare a osu­lui. Pentru absorbţia calciului şi fixarea sa în os, este necesară vita­mina D. Nevoia zilnică de calciu a unui adult este de 1000-1500 mg, iar cea de vitamina D de 400-800 de unități internaționale (UI). Dacă aceste cantităţi nu sunt satisfăcute prin alimentare, se indică utiliza­rea unui supliment nutritiv.

Osteoporoza este o boală cu ca­uze definite, dar nu este mai pu­ţin adevărat că este favorizată de sedentarism, de lipsa de activităţi fizice. Nu orice tip de activitate fi­zică protejează faţă de osteoporoză – munca depusă acasă sau la servi­ciu este, de regulă, insuficientă. Se recomandă gimnastica intensivă, mersul susţinut, sporturile cu min­gea, jogging, gimnastica aerobică, săritul corzii. Aceste exerciţii tre­buie adaptate posibilităţilor fie­cărui individ în parte şi efectuate sistematic.

Acest fenomen afectează mai mult vârstnicii. De obicei, conse-cințele se trag de la problemele legate de iluminatul în locuinţă, pe coridoare, scări interioare sau ex­terioare dificile, podele alunecoa­se, praguri neadecvate. Persoanele vârstnice trebuie să rezolve acele probleme medicale care determină căderi, cum ar fi cele legate de acu­itatea vizuală, tensiunea arterială, spondiloza cervicală. Activitatea fi­zică, efectuată în mod adecvat, este benefică şi pentru vârstnici – prin menţinerea tonusului muscular se reduce riscul de cădere.

Problema osteoporozei trebuie discutată în primul rând cu medi­cul de familie. Acesta poate evalua riscul de osteoporoză şi, în plus, recomandarea sa este necesară pentru densitometrie DEXA. Exa­minarea trebuie însă efectuată de personal calificat, cu un aparat ca­librat corespunzător. Nu mai puţin important, rezultatul examinării trebuie interpretat de un medic cu experienţă în densitometrie. Con­troalele repetate, după indicaţia medicului, permit evaluarea re­zultatelor tratamentelor aplicate şi ajută la prevenirea complicaţiilor grave ale acestei boli.

Osteoporoza poate fi prevenită printr-o activitate fizică adecvată şi cu un aport de calciu corespun­zător. Atunci când fractura s-a pro­dus, este rândul medicului specia­list chirurg/ortoped să intervină. În cazul imposibilităţii tratamentu­lui chirurgical, se pot folosi metode conservative de stabilizare a coloa­nei vertebrale, cum sunt corsetele. Din păcate, în țară, practic nu se ține evidența pacienților afectați de osteoporoză și doar în patru sau cinci clinici sunt medici specializați în domeniul osteoporozei. Fiecare om trebuie să fie conștient să ducă un mod de viață sănătos.

 

Ziua mondială a osteoporozei este consemnată în fiecare an pe 20 octombrie.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand