
Foto: doctorionline.ro
Osteoporoza constituie o leziune osoasă caracterizată prin subțierea și rarefierea oaselor, cu formarea unor cavități de diverse dimensiuni, potrivit DEX-ului, şi este considerată în prezent drept o boală care compromite structura osoasă, cu predispoziţie la fractura oaselor în urma unui traumatism de mică intensitate.
În acest caz, medicii recomandă administrarea calciului, care este necesar pentru construcţia/reconstrucţia osului. Mărirea aportului de calciu nu împiedică apariţia osteoporozei, însă poate accentua tendinţa de demineralizare a osului. Pentru absorbţia calciului şi fixarea sa în os, este necesară vitamina D. Nevoia zilnică de calciu a unui adult este de 1000-1500 mg, iar cea de vitamina D de 400-800 de unități internaționale (UI). Dacă aceste cantităţi nu sunt satisfăcute prin alimentare, se indică utilizarea unui supliment nutritiv.
Osteoporoza este o boală cu cauze definite, dar nu este mai puţin adevărat că este favorizată de sedentarism, de lipsa de activităţi fizice. Nu orice tip de activitate fizică protejează faţă de osteoporoză – munca depusă acasă sau la serviciu este, de regulă, insuficientă. Se recomandă gimnastica intensivă, mersul susţinut, sporturile cu mingea, jogging, gimnastica aerobică, săritul corzii. Aceste exerciţii trebuie adaptate posibilităţilor fiecărui individ în parte şi efectuate sistematic.
Acest fenomen afectează mai mult vârstnicii. De obicei, conse-cințele se trag de la problemele legate de iluminatul în locuinţă, pe coridoare, scări interioare sau exterioare dificile, podele alunecoase, praguri neadecvate. Persoanele vârstnice trebuie să rezolve acele probleme medicale care determină căderi, cum ar fi cele legate de acuitatea vizuală, tensiunea arterială, spondiloza cervicală. Activitatea fizică, efectuată în mod adecvat, este benefică şi pentru vârstnici – prin menţinerea tonusului muscular se reduce riscul de cădere.
Problema osteoporozei trebuie discutată în primul rând cu medicul de familie. Acesta poate evalua riscul de osteoporoză şi, în plus, recomandarea sa este necesară pentru densitometrie DEXA. Examinarea trebuie însă efectuată de personal calificat, cu un aparat calibrat corespunzător. Nu mai puţin important, rezultatul examinării trebuie interpretat de un medic cu experienţă în densitometrie. Controalele repetate, după indicaţia medicului, permit evaluarea rezultatelor tratamentelor aplicate şi ajută la prevenirea complicaţiilor grave ale acestei boli.
Osteoporoza poate fi prevenită printr-o activitate fizică adecvată şi cu un aport de calciu corespunzător. Atunci când fractura s-a produs, este rândul medicului specialist chirurg/ortoped să intervină. În cazul imposibilităţii tratamentului chirurgical, se pot folosi metode conservative de stabilizare a coloanei vertebrale, cum sunt corsetele. Din păcate, în țară, practic nu se ține evidența pacienților afectați de osteoporoză și doar în patru sau cinci clinici sunt medici specializați în domeniul osteoporozei. Fiecare om trebuie să fie conștient să ducă un mod de viață sănătos.
Ziua mondială a osteoporozei este consemnată în fiecare an pe 20 octombrie.