Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Ordinul de angajare și contractul colectiv
Urmare a unor modificări operate la Codului muncii, emiterea ordinului de angajare a devenit opțională. Cum apreciază sindicatele această situație?
Maria Văscan, Ungheni
Aceste modificări, și anume expunerea art. 65 din Codul muncii în redacția Legii nr. 188/2017 nu au fost susținute de sindicate. Este bine știut că, prin ordinul de angajare, emiterea căruia (până la modificarea art. 65) era obligatorie, se confirma accederea salariatului la locul său de muncă, plasând salariatul într-un mediu organizațional și funcțional al unității. Caracterul opțional al emiterii ordinului de angajare încurajează încălcarea legislației, inclusiv ce ține de securitatea și sănătatea în muncă, precum și munca la negru etc. Cu siguranță, neemiterea ordinului de angajare creează impedimente la constatarea și examinarea accidentelor de muncă și altele.
În scopul asigurării respectării drepturilor și intereselor de muncă ale salariaților, atât la angajare cât și în procesul de realizare a contractului individual de muncă, este oportun ca organul sindical de la unitate să propună includerea în Regulamentul intern al unității sau/și în contractul colectiv de muncă, de a emite în mod obligatoriu ordinul de angajare, ceea ce ar fi perfect legal.
Consiliul național pentru drepturile omului
Am auzit la radio despre Consiliul național pentru drepturile omului. Care sunt sarcinile acestuia și cine face parte din componența lui?
Alexandru Martinenco, Chișinău
Consiliul național pentru drepturile omului (în continuare – Consiliu) este un organ consultativ al Guvernului, instituit în scopul monitorizării modului de implementare a politicii statului în domeniul drepturilor omului, precum și a tratatelor internaționale respective la care Republica Moldova este parte. Acest Consiliu a fost înființat prin Hotărârea Guvernului nr. 65 din 11.02.2019. Scopul principal al Consiliului este asigurarea unui mecanism eficient de elaborare și evaluare a documentelor de politici în domeniul drepturilor omului, implementarea eficientă a tratatelor internaționale din această sferă la care Republica Moldova este parte, precum și monitorizarea respectării angajamentelor asumate. Atribuțiile principale ale Consiliului au drept obiective: examinarea rapoartelor privind implementarea documentelor de politici în domeniul drepturilor omului; evaluarea gradului de respectare a drepturilor omului și altele.
Din componenta Consiliului fac parte premierul, miniștri, conducători a unor autorități publice, reprezentanți ai societății civile, precum și președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.