22 mai 2024
Chisinau
Varia

Oportunităţi de carieră în cercetare la nivel european

Loading
Varia Oportunităţi de carieră în cercetare la nivel european
Oportunităţi de carieră în cercetare la nivel european

caravana-euraxess

 

Caravana „Euraxess” a sosit recent la Chișinău, la Academia de Ştiinţe a Moldovei. Aceasta a adus informaţii despre istoriile de succes ale cercetătorilor, joburi în cercetare şi oportunităţi de finanţare a stu­denţilor şi tinerilor cercetători locali.

 

Autobuzul interactiv dispune de termina­le informative, unde cercetătorii pot navi­ga pe site-ul EURAXESS şi îşi pot descărca CV-urile. Experţii EURAXESS le-au pre­zentat serviciile oferite şi modul în care pot fi folosite acestea pentru a se angaja şi a-şi începe cariera în cercetare. Un fotograf pro­fesionist a oferit vizitatorilor fotografii stan­dard pentru CV. A avut loc și un program de sesiuni interactive.

„Euraxess” își propune să-i ajute pe cei care doresc să efectueze un stagiu de scur­tă durată sau să-și găsească un job într-o instituţie de cercetare din Europa, progra­mul oferind o gamă completă de informaţii şi servicii de asistenţă. „Peste 200 de cerce­tători, masteranzi şi studenţi din Republica Moldova au avut posibilitatea să acceseze în autobuzul sosit de la Bruxelles împreună cu doi experţi un portal pentru a-şi găsi un loc de muncă într-o ţară europeană și a-şi plasa CV-urile”, se arată într-un comunicat al Aca­demiei de Științe a Moldovei.

„Suntem bucuroşi că tinerii au venit astăzi la acest eveniment de promovare, deoarece ei aspiră la o carieră în cercetare şi sunt inte­resaţi de ceea ce fac colegii lor din afară, au nevoie de consultări şi alte informaţii necesa­re în acest domeniu”,  a relatat Elena Zamşa, ofiţer de program EURAXESS în Moldova.

„Acest eveniment este unul pe cât de plau­zibil, pe atât de important în responsabiliza­rea conducerii Institutului Naţional de Cer­cetări Economice (INCE) şi a cercetătorilor acestuia, în depunerea unor eforturi remar­cabile pentru îmbunătăţirea şi ajustarea me­diului de cercetare”, a remarcat Lilia Ghiţiu, doctor în economie, cercetător la INCE.

Caravana „Euraxess” a pornit de la Bru­xelles şi ea va executa, timp de două luni, un tur în 34 de oraşe din 16 ţări europene pen­tru a prezenta informaţii despre istoriile de succes ale cercetătorilor, joburi în cercetare şi oportunităţi de finanţare.

La Chişinău, Caravana a ajuns la solicita­rea Centrului de Proiecte Internaţionale al AŞM.

 

g_varia

Caravana „Euraxess” este expresia unor eforturi remarcabile pentru îmbunătăţirea mediului de cercetare

 

În cadrul evenimentului de promovare a fost deschis Centrul de Servicii Euraxess, regiunea Centru. În februarie 2015, la Uni­versitatea de Stat din Comrat a fost inaugu­rat Centrul de Servicii Sud, iar până la finele anului curent, la Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălți va fi deschis Centrul de Ser­vicii Euraxess Nord. De la Chişinău, Carava­na „Euraxess” a plecat la Iaşi (România), iar de acolo la Varşovia (Polonia).

Caravana EURAXESS este un proiect al Comisiei Europene, care are drept scop pro­movarea programului de mobilitate EURA­XESS. Aceasta este o iniţiativă unică a Co­misiei Europene, care oferă cercetătorilor şi instituţiilor de cercetare posibilitatea de a invita experţi din străinătate pentru schimb de experienţă, precum şi cercetători din di­aspora ştiinţifică a Republicii Moldova.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand