25 iunie 2024
Chisinau
Social

Oleg Budza: „Trebuie să aducem bucurii în inimile copiilor defavorizaţi, pentru că și ei sunt ai noştri”

Loading
Social Oleg Budza: „Trebuie să aducem bucurii în inimile copiilor defavorizaţi, pentru că și ei sunt ai noştri”
Oleg Budza: „Trebuie să aducem bucurii în inimile copiilor defavorizaţi, pentru că și ei sunt ai noştri”

cnsm-centru-plasament

 

Au părinţi, dar sunt nevoiţi să trăiască într-un mediu rezidenţial. Zâmbesc, dar zâmbetul lor e unul trist, pentru că cei care le-au dat viaţă i-au lăsat în voia sorții de dragul alcoolului. E vorba despre 13 minori, cu vârste cuprinse între 4 şi 14 ani, care se află în prezent la Centrul de plasament temporar al copilului în dificultate din oraşul Străşeni. 

 

Acum un an, Comitetul Confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova a decis să ia sub tutelă aceşti pici. Graţie CNSM, sâmbătă, copiii respectivi au vizitat Teatrul Republican de Păpuşi „Licu­rici”, unde au privit spectacolul „Doctorul Au-mă-doare” de Kornei Ciukovski.  Îna­inte de spectacol, Oleg Budza, preşedintele CNSM, a discutat cu fiecare dintre aceşti copii.

„I-am întrebat câţi dintre ei vor să îmbră­ţişeze profesia de medic. Am văzut vreo pa­tru mânuţe ridicate în sus. Mă bucur să văd atâţia copii talentaţi. Noi, cei de la condu­cerea Confederaţiei Naţionale a Sindicate­lor, trebuie să aducem bucurii în inimile lor, pentru că și ei sunt copiii noştri, care trebuie să trăiască cu evenimente şi emoţii pozitive. CNSM a ajutat de mai multe ori copiii de la Centrul de plasament din oraşul Străşeni. În preajma Revelionului 2016, micuţii  au fost la Circul de Stat din Chişinău. Ei au primit cadouri şi din partea Consiliului de Tineret din cadrul CNSM. Totodată, le oferim hăi­nuţe, rechizite şcolare, îi ajutăm cu cele ne­cesare la începutul noului an şcolar, astfel ca ei să se simtă în rând cu toţi copiii”, a menţi­onat preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.

Oleg Budza susţine că activitatea cu mi­norii defavorizaţi e mai mult o muncă su­fletească. „După ce mă întâlnesc cu aceşti copii, o zi nu mă simt în apele mele, parcă aş fi şi eu vinovat  de faptul că au fost abando­naţi de părinţi. Nu trebuie să fim indiferenţi faţă de copiii aflaţi în dificultate. Sunt copii minunați, care învaţă bine, recită poezii. Îmi amintesc de copilăria mea. Copiii sunt sin­ceri, pe ei nu îi poți minţi ușor, te simt ime­diat dacă eşti fals. Trebuie să lucrăm mult şi cu părinţii acestor copii, ca ei să revină la o viaţă normală, fără vicii, pentru că nici o casă de copii nu poate înlocui mediul fami­lial”.

Directorul Centrului respectiv, Victor Mihalachi, a spus că

instituţia pe care o  conduce este finanţată de Consiliul raional Străşeni, iar Confederaţia Naţională a Sin­dicatelor din Moldova ne ajută foarte mult. „Am descoperit în centrul nostru copii cu har, care învaţă bine, care se descurcă bine la matematică. De exemplu, Gheorghiţă Stă­vilă are 12 ani, e un copil cu necesităţi spe­ciale, dar cântă şi dansează asemeni unui profesionist”.

Victor Mihalachi a relevat că aceşti copii se pot afla în centrul de la Străşeni cel mult un an. Dar ce se va întâmpla cu ei mai de­parte? „Unii dintre părinţi chiar au fost de­căzuţi din drepturile părinteşti, pentru că nu îşi exercitau obligaţiile de părinte. Cu părinţii lucrează psihologii, pentru a putea reîntoarce copiii în familiile biologice. Dacă însă atmosfera în familii nu se schimbă, co­piii noştri vor fi plasaţi ulterior în serviciul asistenţă parentală profesionistă. Avem în raion cinci asistenţi parentali profesionişti, care sunt gata să educe alături de propriii copii şi micuţi de la centrul nostru”, a subli­niat Victor Mihalachi.

După spectacol, copiii au vizitat Institutul Muncii, unde au fost hrăniţi. Mulţi dintre ei au spus că se simt la Chişinău ca acasă şi că vor să revină în capitală, pentru că aici sunt oameni care îi înţeleg, îi susţin şi le creează atmosferă de sărbătoare.

Centrul de plasament temporar al copilu­lui în dificultate de la Străşeni va activa până la data de 30 aprilie, pentru că autorităţile publice locale din acest raion au constatat că această formă de plasament este una prea costisitoare, dar şi una care nu înlocuieş­te atmosfera de familie. „Ne vom gândi ce vom face mai departe, poate găsim alt cen­tru similar, poate vom patrona alte case de copii, dar vom continua să ajutăm copiii de­favorizaţi de la Străşeni”, a menţionat Oleg Budza.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand