Au părinţi, dar sunt nevoiţi să trăiască într-un mediu rezidenţial. Zâmbesc, dar zâmbetul lor e unul trist, pentru că cei care le-au dat viaţă i-au lăsat în voia sorții de dragul alcoolului. E vorba despre 13 minori, cu vârste cuprinse între 4 şi 14 ani, care se află în prezent la Centrul de plasament temporar al copilului în dificultate din oraşul Străşeni.
Acum un an, Comitetul Confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova a decis să ia sub tutelă aceşti pici. Graţie CNSM, sâmbătă, copiii respectivi au vizitat Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”, unde au privit spectacolul „Doctorul Au-mă-doare” de Kornei Ciukovski. Înainte de spectacol, Oleg Budza, preşedintele CNSM, a discutat cu fiecare dintre aceşti copii.
„I-am întrebat câţi dintre ei vor să îmbrăţişeze profesia de medic. Am văzut vreo patru mânuţe ridicate în sus. Mă bucur să văd atâţia copii talentaţi. Noi, cei de la conducerea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, trebuie să aducem bucurii în inimile lor, pentru că și ei sunt copiii noştri, care trebuie să trăiască cu evenimente şi emoţii pozitive. CNSM a ajutat de mai multe ori copiii de la Centrul de plasament din oraşul Străşeni. În preajma Revelionului 2016, micuţii au fost la Circul de Stat din Chişinău. Ei au primit cadouri şi din partea Consiliului de Tineret din cadrul CNSM. Totodată, le oferim hăinuţe, rechizite şcolare, îi ajutăm cu cele necesare la începutul noului an şcolar, astfel ca ei să se simtă în rând cu toţi copiii”, a menţionat preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.
Oleg Budza susţine că activitatea cu minorii defavorizaţi e mai mult o muncă sufletească. „După ce mă întâlnesc cu aceşti copii, o zi nu mă simt în apele mele, parcă aş fi şi eu vinovat de faptul că au fost abandonaţi de părinţi. Nu trebuie să fim indiferenţi faţă de copiii aflaţi în dificultate. Sunt copii minunați, care învaţă bine, recită poezii. Îmi amintesc de copilăria mea. Copiii sunt sinceri, pe ei nu îi poți minţi ușor, te simt imediat dacă eşti fals. Trebuie să lucrăm mult şi cu părinţii acestor copii, ca ei să revină la o viaţă normală, fără vicii, pentru că nici o casă de copii nu poate înlocui mediul familial”.
Directorul Centrului respectiv, Victor Mihalachi, a spus că
instituţia pe care o conduce este finanţată de Consiliul raional Străşeni, iar Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova ne ajută foarte mult. „Am descoperit în centrul nostru copii cu har, care învaţă bine, care se descurcă bine la matematică. De exemplu, Gheorghiţă Stăvilă are 12 ani, e un copil cu necesităţi speciale, dar cântă şi dansează asemeni unui profesionist”.
Victor Mihalachi a relevat că aceşti copii se pot afla în centrul de la Străşeni cel mult un an. Dar ce se va întâmpla cu ei mai departe? „Unii dintre părinţi chiar au fost decăzuţi din drepturile părinteşti, pentru că nu îşi exercitau obligaţiile de părinte. Cu părinţii lucrează psihologii, pentru a putea reîntoarce copiii în familiile biologice. Dacă însă atmosfera în familii nu se schimbă, copiii noştri vor fi plasaţi ulterior în serviciul asistenţă parentală profesionistă. Avem în raion cinci asistenţi parentali profesionişti, care sunt gata să educe alături de propriii copii şi micuţi de la centrul nostru”, a subliniat Victor Mihalachi.
După spectacol, copiii au vizitat Institutul Muncii, unde au fost hrăniţi. Mulţi dintre ei au spus că se simt la Chişinău ca acasă şi că vor să revină în capitală, pentru că aici sunt oameni care îi înţeleg, îi susţin şi le creează atmosferă de sărbătoare.
Centrul de plasament temporar al copilului în dificultate de la Străşeni va activa până la data de 30 aprilie, pentru că autorităţile publice locale din acest raion au constatat că această formă de plasament este una prea costisitoare, dar şi una care nu înlocuieşte atmosfera de familie. „Ne vom gândi ce vom face mai departe, poate găsim alt centru similar, poate vom patrona alte case de copii, dar vom continua să ajutăm copiii defavorizaţi de la Străşeni”, a menţionat Oleg Budza.