Organizația Internațională a Muncii (OIM) a adoptat un nou protocol cu caracter obligatoriu orientat spre consolidarea eforturilor globale pentru eliminarea muncii forțate, potrivit muncitorimigranti.md.
Protocolul, însoţit de o Recomandare, a fost adoptat de către delegaţi care reprezentau guvernul, angajatorii şi muncitorii la Conferința Internațională a Muncii (CIM), cu 437 de voturi pentru, 27 de abțineri şi 8 voturi împotrivă.
Noul protocol aduce în concordanţă cu epoca modernă Convenția 29 a OIM privind munca forțată, adoptată în 1930, pentru a aborda astfel de practici, cum ar fi traficul de ființe umane. Recomandarea de însoțire oferă îndrumări tehnice privind punerea în aplicare a acesteia. „Protocolul și Recomandarea constituie un pas important în lupta împotriva muncii forțate și reprezintă un angajament ferm între guverne, angajatori și organizațiile de muncitori pentru a elimina formele contemporane de sclavie”, a declarat Guy Ryder, directorul general al OIM.
„Munca forțată încalcă drepturile omului și demnitatea a milioane de femei și bărbați, tineri şi tinere; contribuie la perpetuarea sărăciei și stă în calea obţinerii de către toţi a unei munci decente”, a adăugat el. În prezent, în lume există aproximativ 21 de milioane de victime ale muncii forțate. Un raport recent al OIM estimează că practicarea formelor moderne de sclavie aduce sectorului privat al economiei un profit ilegal de 150 de miliarde de dolari în fiecare an.
Noi obligații pentru prevenirea muncii forțate
Protocolul consolidează cadrul juridic internațional prin elaborarea de noi obligații pentru prevenirea muncii forțate, protejarea victimelor şi accesul acestora la astfel de căi de atac cum ar fi compensarea pentru daunele materiale și fizice.
Documentul cheamă guvernele să ia măsuri pentru o mai bună protecţie a muncitorilor, în special a imigranţilor, în cazul practicilor de recrutare frauduloasă și abuzivă, și subliniază rolul angajatorilor și muncitorilor în lupta împotriva muncii forțate.
„Noile instrumente vor completa și consolida legislația in-ternațională în vigoare, în particular Protocolul ONU privind prevenirea, reprimarea și pedepsirea traficului de persoane şi a traficului de femei și copii, în special”, a declarat David Garner, președintele Comitetului Conferinţei Internaţionale a Muncii (CIM) privind munca forțată.
Necesitatea unui instrument juridic obligatoriu
Membrii Comitetului din partea guvernului, angajatorilor și muncitorilor au subliniat rolul vital pe care l-a avut Convenția privind munca forțată din 1930 (nr. 29), precum și Convenţia privind abolirea muncii forțate, din 1957 (nr. 105), dar au constatat că lacunele existente în implementarea lor au solicitat măsuri suplimentare.
Comitetul a fost de acord cu privire la necesitatea unui instrument juridic obligatoriu ce stabilește un cadru comun de eliminare a muncii forțate atât pentru cele 177 de state membre ale OIM care au ratificat Con-venția 29, cât şi pentru alte opt țări care nu au ratificat acest document.
Mai mult de jumătate dintre victimele muncii forțate sunt femei și fete, exploatate în munca domestică și comerţul sexual, în timp ce bărbații și băieții sunt exploataţi economic, în special prin munca forţată în agricultură, construcții și minerit.