Sistemul medical din Republica Moldova „înflorește” pe an ce trece. Este în descreștere numărul deceselor copiilor sub un an, tot mai multă lume primește medicamente compensate, angajații ridică salarii majorate și au promisiunea că guvernul va preveni exodul cadrelor medicale. Cel puțin o astfel de stare a lucrurilor a prezentat, recent, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cibotari, în timpul raportului pentru anul 2017.
Ministra a trecut însă cu vederea probleme precum corupția din sistem, percepția populației față de calitatea serviciilor medicale, comunicarea defectuoasă dintre medici și pacienți, criza de specialiști, salariile mici ce nu le permit cadrelor medicale să ducă un trai decent, lipsa perspectivelor de dezvoltare profesională pentru medicii de la sate etc.
Stăm prost și la capitolul demografie. În anul trecut, s-au născut cu 2.708 mai puțini copii, în comparație cu numărul persoanelor decedate, astfel încât sporul natural al populației a înregistrat un trend negativ. Referindu-se la medicamentele compensate, ministra Svetlana Cibotari a menționat că, anul trecut, din Fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală au fost cumpărate preparate în valoare de 524 mln. de lei sau cu 23% mai mult față de 2016. Lista medicamentelor compensate a fost completată cu 11 titluri, atin-gând cifra de 137 de poziții. Copiilor cu vârsta de până la 18 ani li s-au acordat me-dicamentele compensate în valoare de 100 procente.
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare