La sediul Consiliului Europei a avut loc, pe 19 aprilie, lansarea oficială a Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru anii 2021-2024, în prezența președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și a secretarului general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a transmis Serviciul de presă al președenției.
Planul de acțiuni stabilește prioritățile de cooperare pentru următorii patru ani și are ca scop principal susținerea reformelor democratice și implementarea standardelor Consiliului Europei privind democrația, statul de drept și respectarea drepturilor omului în RM.
„Conform Planului de Acțiuni, Consiliul Europei și autoritățile mol-dovenești au convenit să desfă-șoare activități de promovare a re-formelor în domenii-cheie precum implementarea Convenției Europene a Drepturilor Omului și jurispru-dența Curții Europene a Drepturilor Omului în Republica Moldova. Consiliul Europei va oferi în continuare asistență în domeniile prioritare – reforma sectorului justiției, axată pe asigurarea integrității și independenței actorilor din justiție, reforma sistemului penal și cel al penitenciarelor, inclusiv cu privire la prevenirea torturii și a relelor tratamente, combaterea corupției și spălării banilor, libertatea întrunirilor; combaterea discriminării, crimelor și discursului de ură și consolidarea independenței presei,” a declarat Maia Sandu la lansarea oficială a Planului de acțiuni al Consiliului Europei.
La Strasbourg a fost lansat Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova, perioada 2021-2024
În acest context, Marija Pejčinović Burić, secretarul General al CE, a dat asigurări că va sprijini eforturile noastre anticorupție, subliniind că acest flagel afectează în continuare multe state din lume. Luptacu corupția este esențială, chiar dacă rezultatele acestei lupte nu vor fi observate imediat.
În ceea ce ține de protecția drepturilor omului, Consiliul Europei se va concentra asupra executării eficiente și la timp a hotărârilor CEDO, inclusiv prin protecția persoanelor private de libertate împotriva torturii și relelor tratamente. De asemenea, vor continua activitățile în domeniul electoral, precum și pe dimensiunea combaterii violenței împotriva copiilor. Un capitol aparte este dedicat măsurilor de consolidare a încrederii între diferiți actori de pe cele două maluri ale Nistrului. În aceste domenii, proiectele comune urmează să consolideze rezultatele obținute prin implementarea planurilor de acțiuni anterioare.
Planul de Acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024 a fost aprobat de Comitetul de Miniștri la 25 noiembrie 2020. Planul de Acțiune se bazează pe recomandările, rezoluțiile și constatările recente ale organismelor de monitorizare și de expertiză ale Consiliului Europei. De asemenea, reprezintă o continuare a rezultatelor obținute în cadrul Planului de Acțiune pentru 2017-2020.
Acesta este al treilea Plan de acțiuni al CoE pentru țara noastră și presupune intervenții în valoare estimativă de 13,7 milioane de euro. Fondurile provin din contribuțiile statelor membre ale CoE, dar și statelor terțe și ale unor organizații internaționale, precum și din bugetul de bază al CoE.