3 iulie 2024
Chisinau
Varia

O punte culturală care unește cele două maluri ale Prutului

Loading
Varia O punte culturală care unește cele două maluri ale Prutului
O punte culturală care unește cele două maluri ale Prutului
moldova.europalibera.org

Mai multe colective teatrale din R. Moldova, România și Serbia participă în aceste zile la cea de-a șasea ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care se desfășură în cadrul celei de-a 100-a stagiuni a Teatru­lui Național „Mihai Eminescu”. Ediția este consacrată și memo­riei regretatului actor Ion Ca­ramitru, ex-ministru al Culturii din România, fost director al Teatrului Național „I. L. Cara­giale” din București, decedat recent.

Startul ediției din acest an a fost dat cu premiera spectacolului „Isto­ria comunismului povestită pentru bolnavii mintali” de Matei Vișniec, în regia lui Cristian Hadji-Culea.

Potrivit, directorului Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, evenimentul este organizat sub înaltul patronaj al președintelui R. Moldova, Maia Sandu, și al președintelui României, Klaus Iohan­nis”. „Reuniunea Teatrelor Naționale Românești este o punte culturală care unește cele două maluri ale Prutului și aduce în fața iubitorilor de teatru montări atât ale teatrului-gazdă, cât și ale altor colective prestigioase din România”, a subliniat Petru Hadârcă.

Prezent la eveniment, Sergiu Pro­dan, ministrul Culturii, a menționat că ministerul va susține toate pro­iectele importante și valorase inițiate anterior, inclusiv Reuniunea Teatrelor Naționale Românești. „Noi vom de­pune toate eforturile pentru a nu pe­riclita buna desfășurare a Reuniunii, pentru a asigura accesul publicului la spectacole, la creații de înaltă calita­te”, a accentuat Sergiu Prodan.

Pe parcursul săptămânii curente, iubitorii de teatru au avut ocazia sa se delecteze și cu trei spectacole radi­ofonice, produse de Radio Moldova: „Mama şi ogorul”, după povestirea cu aceeaşi denumire de scriitorul kârgâz Cinghiz Aitmatov. În roluri – Domni­ca Darienco, Eugeniu Ureche, Vadim Vilschi. „Norul” – adaptare după ro­manul omonim de Martina Mono. În roluri: C. Târţău, E. Ureche, I. Ungurea­nu, A. Plăcintă şi alţii. Regia artistică – M. Javroţchi. „Simona şi arhitectul” de Irina Nechit. Regie artistică de Lu­miniţa Ţâcu. Adaptare radiofonică de Ludmila Alexei.

De menționat că, la 10 septembrie curent, Banca Națională a Moldovei a pus în circulație, ca mijloc de plată și în scop numismatic, o monedă come­morativă, cu valoarea nominală de 100 de lei, dedicată celor 100 de ani de la inaugurarea Teatrului Național „Mihai Eminescu”. În cadrul evenimentului, guvernatorul Băncii Naționale, Octa­vian Armașu, a dăruit moneda come­morativă lui Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, ministrului Culturii, Sergiu Prodan, și președintelui Institutului Cultural Ro­mân, Mirel Taloș.

Prima ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești a avut loc în 2014, iar inițiatorul proiectului este Petru Hadârcă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand